Het penthouse, een spannende Blossom Book shorties

Stel…je beste vriendin is al twee jaar “dood”. “Dood” tussen aanhalingstekens, want er is niks meer van haar vernomen. Maar een lichaam is ook niet gevonden. Nog altijd voel je de rauwe pijn van dit gemis en het niet kunnen afsluiten. De wereld draait door maar jij kan niet meedraaien, je kan niet uit de schaduwkant van de wereld stappen. Dan popt er opeens zonder waarschuwing een berichtje op je mobiel. “Wil je weten wat er met je vriendin is gebeurd? Kom dan zaterdag a.s. om 10 p.m. naar Het Penthouse op Zuid. Dress to impress. *ID verplicht.” Zou jij gaan?

voorkant kader Het Penthouse, een spannende Blossom Book shortie lotte boot

Synopsis Het penthouse

Wil je weten wat er met je vriendin is gebeurd?

In de spannende thriller ‘Het penthouse’ gaat June op zoek naar haar vriendin Roxy, die twee jaar geleden verdween. Men gaat ervan uit dat ze dood is, maar June heeft dat nooit geloofd. Ze is ervan overtuigd dat haar beste vriendin nog leeft. Als ze op een dag een mysterieus appje krijgt en een recente foto van Roxy, stort ze zich halsoverkop in een wereld waarvan een extravagant penthouse nog maar het begin is. Voor ze het weet, wordt ze versuft wakker in een privéjet die boven Amerika vliegt. Ze wilde toch weten waar Roxy was? Dan moet ze daar wel wat voor over hebben.

‘Het penthouse’ maakt deel uit van de Blossom Books Shorties: korte, toegankelijk geschreven novelles voor jongeren. Andere boeken in de serie zijn:

Muziek uit boek: Soft Cell – Tainted Love

Een thriller in de Blossom Books Shorties familie

Het penthouse is de eerste thriller in de Blossom Books Shorties, en hopelijk niet de laatste! De Shorties reeks bevat boeken die dun en lekker leesbaar zijn. Ideaal om mee te nemen, om even een korter verhaal te openen en voor de lekkere trek. Ik heb kennis mogen maken met deze serie door Wees Lucie, een zeer indringend boek. Die shortie was alleen qua lengte kort, want qua verhaal zinderde het nog lang na in mijn hoofd. Het had een grootse impact.

Het penthouse is een totaal ander soort verhaal. Voor mij minder impactvol, maar daar was ik ook niet naar op zoek. Ik wilde gewoon even meegevoerd worden op een spannend verhaal en dat kreeg ik precies. Intriges, mysterie en een wereld die een ver van mijn bed show is. Dat allemaal aangenaam verteld, met een toffe unieke vormgeving en je hebt dit verhaal in een notendop.

blososm book shorties
Muziek uit het boek: The Police – Roxanne

Triggerwarning

Dit verhaal komt direct al met een triggerwarning. Het bevat namelijk vormen van seksualiteit en dan met name ook seksueel misbruik. Voor seksualiteit an sich is natuurlijk geen triggerwarning nodig. Maar dat in combinatie met misbruik natuurlijk wel. Met Lotte Boot haar verhaal duiken we in de wereld van de vriendinnen Roxy en June. Qua seksualiteit verkennen we een breed spectrum. Van twee vriendinnen die nieuwsgierig en geheel binnen hun grenzen die wereld ontdekken, tot twee te jonge meiden die ver buiten hun grenzen dingen moeten doen.

Lotte Boot is nergens grof of heel beeldend in wat gebeurd. Ze weet heel goed die vieze drukkende sfeer te creëren wat bij seksueel misbruik komt kijken. Het machteloze, de ontkenning, verzwijging, het vergoelijken, de wanhoop en de misselijkheid. In Het penthouse speelt macht ook een zeer belangrijke rol. Ik wil verder niet teveel kwijt want het is een shortie en de kracht is om mee op reis te gaan met hoofdpersoon June.

Het Penthouse lotte boot blossom books shorties
Muziek uit het boek, een moderne versie: Miley Cyrus and Dolly Parton Singing Jolene

Kennismaking Lotte Boot

Auteur Lotte Boot schreef de vijfde Blossom Book Shortie met Het penthouse. Lotte Boot (1976) is journalist en schrijver. Ze werkte voor verschillende dagbladen, tijdschriften en websites en was correspondent in de Verenigde Staten. Eerder schreef ze het boek Smiley* in 2013. Ze werkt momenteel vooral als freelance hoofdredacteur en eindredacteur voor onderwijsorganisaties en educatieve uitgeverijen en geeft schrijfcursussen. Boot vertelt in haar lezingen niet zozeer over zichzelf of over het schrijverschap. Ze laat liever geheime werelden zien die je uit het nieuws kent, maar waar je nooit binnen bent geweest. Haar achtergrond als journalist maakt dat haar boeken actuele, rauwe thema’s bevatten die tegelijkertijd intrigerend en aangrijpend zijn. Ideaal ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

En dat is precies wat ze doet met Het penthouse. Ze neemt ons mee in een bizarre geheime wereld, gebaseerd op feitelijkheden. Toch blijft het een fictief verhaal en een shortie, dus verwacht geen diepe verhaallijnen. Gewoon een lekker spannend verhaal in een geheime en bizarre wereld.

Het Penthouse lotte boot blossom books shorties

Eigen en rijk

De schrijfwijze is zeer eigen van Het penthouse. We beginnen met notities, een soort van modern dagboekvorm. Dit vond ik leuk, al duurde het net iets te lang voor mijn smaak. Maar dat had meer met mijn ongeduld te maken. Ik wilde het verhaal induiken! Wat ik ook zeer waardeer aan Boot haar schrijfwijze zijn de diverse associaties die ze opgooit. Niet om het daarna te laten vervliegen, nee vele komen later in het verhaal weer neer en stuiteren nog even rond. Zo komen bepaalde thema’s en onderwerpen op een toffe manier terug zoals de duikboot.

Verwijzingen in Het penthouse zijn er ook bijvoorbeeld naar bijvoorbeeld diverse boeken, films en muziekstukken. Ik moest ook erg lachen om de opmerking over de ‘uit de kluiten gewassen Gollum’. Ik vond dit zeer passend. Verder komen nog wat klassiekers voorbij, iets wat ik kan waarderen want ook een jongere generatie maakt zo kennis met deze zaken. Zoals het Gouden ei* (en de minachting die er nog steeds heerst over dit dunne literatuur boekje). Maar ook Markies de Sade wordt benoemd. De persoon die onze taal het woord sadisme schonk.

Wat Blossom Books ook altijd goed doet is hun boeken verrijken met een dialoog naar de lezers toe. Achterin Het penthouse staat een lijst met boeiende vragen waarmee je je leeservaring kan verdiepen en verrijken. Voor jezelf en met anderen. Ik heb genoten van deze shortie en ben benieuwd naar toekomstig werk van Lotte Boot!

Specificaties Het penthouse

Auteur: Lotte Boot | Uitgever: Blossom Books | Boekenserie Blossom Books Shorties | April 2023 | 9789463494083 | 184 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.