De laatste zomer, een veelzijdige horror-thriller van Dana Mele

Alles aan het boek ‘De laatste zomer’ nodigt uit tot direct lezen. Als deze omslag geen prijs wint voor de mooiste kaft van 2023, dan weet ik ook niet meer. Wat een mooie tekening met intense kleuren. Door de combinatie met de zwarte bomen spat de spanning en het onheilspellende ervan af!

Boeken worden door mij in volgorde van binnenkomst gelezen en vervolgens gerecenseerd. Tenzij er een speciaal verzoek is van bijvoorbeeld een uitgeverij of StoerLeesVoer zelf. Dus toen dit boek, ‘De laatste zomer’, onlangs binnenkwam was het de bedoeling dat het onderaan de stapel zou belanden. Maar dat lukte me dus niet. Op het moment dat ik het boek ‘De laatste zomer’ uit de envelop haalde brandde het direct al in mijn handen. Eenmaal onderaan de stapel hoorde ik het boek me alsmaar roepen. Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het van mijn vaste ritueel, en zo werd ‘De laatste zomer’ eerder dan gepland door mij gelezen.

De laatste zomer kader cover

Een vriendenkring, drie zomers en een verschrikkelijke brand. De laatste zomer.

Wat een gezellige vakantie had moeten zijn, eindigde in een vuurzee. En Emily overleefde die niet. Na een mysterieuze uitnodiging komen haar vijf vrienden een jaar later nog één keer samen om haar te herdenken. Wanneer Chelsea, de enige die zich de brand niet goed kan herinneren, vragen begint te stellen over wat er die noodlottige avond precies is voorgevallen, wordt het steeds duidelijker: Emily’s dood was geen ongeluk.

Als er onverklaarbare dingen gebeuren, krijgt de groep het vermoeden dat iemand een spelletje met hen speelt. Iemand die uit is op wraak. Lees deze spannende thriller De laatste zomer met bovennatuurlijk tintje maar snel als je antwoorden wilt!

cover dana mel thriller horror

Dana Mele is veelzijdig

Auteur van De laatste zomer, Dana Mele, is een Amerikaanse schrijfster van vele korte verhalen en de roman People like us*. Voor deze roman, haar debuut, stond ze op de shortlist van de ITW Thriller Award 2019, voor de beste Young Adult Novel. 

Mele studeerde rechten aan het Wellesley College en behaalde daarnaast haar diploma’s voor onderwijs en theater. Ze heeft gewerkt als advocate, muzikante en actrice. In een interview liet ze weten liever thee te drinken dan koffie, en heeft ze liever sterren en sneeuw dan zand en zonneschijn. Ze woont samen met haar man en kindje in Catskill. Dit is een grote streek ten zuidoosten van de staat New York. Ze heeft een persoonlijk blog wat je kan bezoeken voor meer informatie: www.danmele.com
‘De laatste zomer’, in het Engels ‘Summer’s Edge’, is het eerst boek van Dana Mele wat in het Nederlands vertaald is

chelsea de zomer van spotlijsters dana mele

Disfunctioneren van een groep

Uit de synopsis op de achterzijde van het boek maak je al op dat het een veelvoud van spanning en gepuzzel gaat worden. Daarmee legt de schrijfster Dana Mele de lat voor zichzelf wel meteen erg hoog.
Het verhaal is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, die een al even sinistere uitstraling hebben als de voorkant. Daarnaast wordt het verhaal vanuit elk hoofdpersonage zelf verteld. Zo krijg je hun persoonlijke emoties en zienswijze mee. Voor mij gaf dat een extra dimensie aan het verhaal en kreeg ik vervolgens tijdens het lezen het gevoel dat ik me tussen de gebeurtenissen van ‘De laatste zomer’ bevond. 

Je krijgt als lezer ook een goed beeld over hoe de dynamiek binnen een groep werkt. In dit geval het disfunctioneren van de dynamiek van een groep. De schrijfstijl van Dana Mele in De laatste zomer is prettig leesbaar. Ze maakt gebruik van het uitschrijven van de gedachten van de hoofdpersonages. Dat maakt dat je als lezer dieper in het verhaal duikt.

de laatste zomer dana mele

Onverklaarbare gebeurtenissen sluipen er langzaam in

Het verhaal is tot even voor het midden een goed en spannend verhaal. Het eerste gedeelte is soms wel wat onsamenhangend en vaag. Later begrijp je pas waarom. Heel subtiel gebeuren er dan steeds meer onverklaarbare dingen. Bijvoorbeeld een mysterieuze stem, die niet iedereen hoort, maar die wel van groot belang is. Hierdoor bekruipt niet alleen bij de hoofdpersonages een onheilsgevoel, ook ikzelf als lezer ervoer dat. De omslag in het verhaal wordt in gang gezet bij het tweede gedeelte. Je weet gewoon zeker dat de waarheid die voor waarheid werd gehouden, niet de waarheid is. Maar wat is de waarheid dan wel in De laatste zomer?

de laatste zomer emily dana mele thriller

Een zeer onverwachts einde

Ondanks dat het een Young Adult boek is bleef ook ik, als toch echt wel volwassen, aan de bladzijdes geplakt en kon ik ‘De laatste zomer’ vaak echt niet wegleggen. Als het boek dan eenmaal toch even aan de kant moest, voor de alledaagse dingen, bleef het maar in mijn gedachten spoken. Steeds bleef ik me maar afvragen hoe de vork nu in de steel zat.

Het einde was dan ook een spektakel en eentje die ik niet aan zag komen. De puzzel valt uiteindelijk goed en logisch in elkaar, maar wel op een grote bovennatuurlijke manier. Het is niet ongeloofwaardig, wel ongelooflijk goed in elkaar gezet.

Tarotkaarten spelen een belangrijke rol

Toen ik het boek ‘De laatste zomer’ dicht sloeg begreep ik de aantrekkingskracht die het boek op me had. Het bleek niet alleen de prachtige en duistere omslag maar ook het verhaal op zich. Er waren ook bepaalde onderwerpen in het verhaal, die me aantrokken, waaronder de Tarotkaarten. Doordat ik zelf lange tijd met Tarotkaarten gewerkt heb kon ik de kaarten uit het verhaal er even bij pakken en de legging namaken. Toen ik de Tarot legging voor me zag, kreeg het verhaal nog meer waarde voor mij. De legging past inderdaad geheel in het verhaal en bij de personages.

Neem ‘De laatste zomer’ deze zomer nog mee in je strandtas

Het boek ‘De laatste zomer’ is niet alleen een spannende thriller voor Young Adults. Het is ook prima te lezen is voor volwassen. Ik heb me geen minuut verveeld. Het is een spannend, bovennatuurlijk verhaal wat wel met beide benen op de grond blijft staan. Het haalt ook behoorlijk wat belangrijke thema’s aan, zoals: verlies, rouw, vertrouwen, liefde en haat.

Dus maak nog wat ruimte in je strandtas en beleef wat spannende, bovennatuurlijke leesuurtjes tijdens je vakantie.

Specificaties De laatste zomer

Originele titel: Summer’s Edge | Auteur: Dana Mele | Uitgeverij: Blossom Books | Vertaling: Hanneke van Soest | Aantal bladzijden: 322 | Juni 2023 | Genre: Young Adult, Thriller, Psychologisch, Horror, Bovennatuurlijk | ISBN 9789463494687 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.