De tweede stem, een YA boek met diverse thema’s

De tweede stem van Elin Meijnen gaat over de 16-jarige verlegen en zelfbewuste Mette. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder. Mette probeert haar draai te vinden op een nieuwe middelbare school. Hier weet tenminste niemand wat er op de vorige school gebeurd is. Gelukkig kan ze goed zingen en daarom sluit ze zich aan bij een musicalgroepje waardoor ze langzaamaan meer aansluiting vindt. Iedere woensdag is er repetitie.

De tweede stem is boeiend tot het eind

Maar dan komt er een nieuwe zangdocent die Mette nog kent van haar vorige school. Eigenlijk hoopte ze haar nooit meer tegen te komen. Wat is er gebeurd tussen Mette en de zangdocent? En kan Mette het verleden achter zich laten? Je komt erachter in De tweede stem. Vanuit ik-perspectief van Mette lees je afgewisseld fragmenten uit het hier-en-nu en dan weer fragmenten van toen Mette 11 jaar was. Zo kom je er steeds beter achter wat er precies gebeurt is en welke gevoelens en gedachten dat toen en nu bij Mette oproept. Een spannend verhaal dus.

Tussen de hoofdstukken met het perspectief van Mette, staan er steeds korte stukjes van Flo. Zij schrijft het script voor de musical. Flo is ondertussen heel nieuwsgierig naar Mette en wil weten wat er gebeurd is tussen haar en de zangdocent. Maar meer nog wil ze weten of ze Mette leuk vindt. En of dat wederzijds is. Ontluikt hier een liefde tussen twee meisjes of niet in De tweede stem?

Dan blijft mijn blik hangen op een artikel onderaan. Mijn adem stokt. Het is een verwijzing naar een krant. Aangifte zorgt voor ontslag muziekdocent.

Flo

Over een meisje dat haar plek zoekt in de wereld

Mette vindt ondertussen een vriend in Eddy die ook met de musical meedoet en op jongens valt. Flo vindt ze ook wel interessant, maar ze weet zich nog niet zo’n raad met hoe ze het contact moet vormgeven. Sowieso is het voor Mette een ontdekkingstocht om zichzelf te leren kennen als 16-jarige in een nieuwe omgeving.

Sinds ons gesprek op het schoolplein ben ik erg bezig met het hele gay-bi-lesbi-ding. Ik ben in de war, opgelucht en nog meer in de war.

Mette

En dan heeft ze ook nog ouders die niet normaal met elkaar kunnen praten. Zucht! Haar moeder heeft er stress van en Mette gaat dan voor haar moeder zorgen. De tweede stem is daarmee ook een boek dat een moeder-dochter-relatie laat zien. Wie zorgt er nu eigenlijk voor wie?

Een boek met diepgang dat makkelijk leest

In De tweede stem komen diverse thema’s aan bod waar alle jongeren mee worstelen: vriendschap, familie, seksuele geaardheid, geheimen, school en hobby’s. Hoe vind je als jongere je weg en welke gevoelens en emoties komen daar allemaal bij kijken? De tweede stem laat zien hoe het voor Mette (en Flo) is en reikt lezers daarmee woorden aan om hun eigen gevoel te leren herkennen en benoemen.

Ik haalde als jongere veel troost uit boeken. Daarmee leerde ik veel over andere mensen, maar ook over mezelf. En dingen herkennen maakt je minder eenzaam. Dat is heel welkom in een periode waar je onzeker bent en er graag bij wil horen. Schrijfster Elin Meijnen kent het belang van lezen. Ze heeft zelf vele boeken verslonden en probeert nu haar leerlingen het plezier van lezen mee te geven met haar debuut van De tweede stem.

Ze heeft met De tweede stem een mooi debuut geschreven. Elin haalde haar inspiratie uit haar dagelijkse omgang met jongeren, uit series en haar eigen jeugd en dat is te merken. Daarnaast is zangeres. Al die ervaringen maken haar debuut realistisch en actueel. Een aanrader voor iedere jongere die haar of zijn plekje zoekt in deze wereld!

de tweede stem

Specificaties De tweede stem

Auteur: Elin Meijnen | Uitgever: Blossom Books | 9789463492218 | Maart 2021 | 160 pagina’s | Ook als Ebook te krijgen | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Uitgeverij Blossom Books over young adult boeken
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.