Max en ribbeltje, een zoektocht naar familie

In mijn zoektocht naar boeken voor jonge lezers stuitte ik op dit vrolijke boek. Max en Ribbeltje zit vol kleurrijke prenten, korte zinnen en een grappig verhaal. Leuk om voor te lezen en vanaf 8 jaar ook prima zelf te lezen. Lees mee met de zoektocht van Max naar haar familie. Een verhaal over vriendschap en familie.

voorkant met SLV kader

Synopsis

Max woont bij Dieu, op de hoogste verdieping van wat ooit het hoogste gebouw van Brussel was. En ze heeft een parachute. Vliegen kan ze als de beste. Maar landen? Dat is andere koek!

Op een dag vliegt Max tegen een gillende roze sliert aan. Die gillende roze sliert blijkt een regenworm te zijn die Ribbeltje heet…

Max en Ribbeltje

Het verhaal speelt zich af in Brussel, België. Hier woont Max, een jong meisje, zonder ouders. Ze is als baby gevonden door Dieu en sindsdien zorgt hij voor haar. Samen wonen ze in een appartement in Brussel. Max heeft een tof blauw pak aan waarin ze bovendien van alles in mee kan nemen. Haar lievelingskoeken, wat drinken en allerlei andere nuttige dingen. Op haar rug zit een parachute en daarmee springt ze zo van het hoge appartementsgebouw af.

bladspiegel 1/3 illustratie van Dieu met Max bij een rode voordeur in een mandje

Die middag zoeft er iets voorbij en hoort ze heel hard ‘Help!’. Max springt zonder na te denken en hangt aan de poten van een kraai. Die kraai heeft een regenworm voor zijn kraaienkindjes en die worm roept hard om hulp. Max verzint een manier om de regenworm te bevrijden. Samen landen Max en Ribbeltje in een boom. Als Max wil weten waar regenwormen vandaan komen rijst meteen te vraag waar zij dan zelf vandaan komt? Komt ze misschien ook onder de grond vandaan? Was ze als baby glibberig en wilden haar ouders haar daarom niet? Maar Dieu weet het niet en zal altijd voor haar en haar vrienden zorgen.

bladspiegel 2/3 ander lettertype Max hangt aan de poot van een vogel, in de andere poot hangt de worm ribbeltje

Vrienden

En zo maken Max en Ribbeltje nog meer vrienden en bekijkt de verschillen en overeenkomsten tussen haar en haar nieuwe vrienden. Want waar komt zij nou vandaan? Wie zijn haar ouders? En wie is haar familie? Dieu vindt het prima als al die vrienden bij hun komen wonen. Al wordt het zo wel wat vol in hun appartement. En de beneden buurvrouw, die vindt het maar lawaaiig worden. Maar waar moeten ze dan heen?

bladspiegel 3/3 de mieren tapdansen

Zelf lezen vanaf 8 jaar

Door het grotere lettertype dacht ik dat Max en Ribbeltje een leuk boek voor de beginnende lezer zou zijn. Er staat echter vermeld dat Max en Ribbeltje zelf te lezen is vanaf 8 jaar en eerder als voorleesboek mag worden beschouwd. Neemt niet weg dat de korte zinnen, grotere letters en fijne witruimte tussen de regels zich prima lenen voor een jonge lezer die wat uitdaging zoekt. Bovendien leest dit verhaal in ieder geval fijn weg. En de soms wat langere woorden mag je toch best even navragen?

illustratie van de worm ribbeltje

Specificatie Max en Ribbeltje

Auteur: Emi Catteeuw | Illustraties: Yarne Daeren | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463373746 | juni 2023 | 143 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.