Hiernaast bij ons thuis – een boek over zieke brusjes

Ik heb even zitten twijfelen over de titel die ik deze blog gaf. Aan de ene kant is hiernaast bij ons thuis een boek dat geschikt is voor Kinderboekenweek 2023, aan de andere kant ligt de nadruk vooral op een meisje wiens moeder een B&B runt voor ouders met een ernstig ziek kind in het ziekenhuis. Het geeft in elk geval een uniek kijkje achter de emoties van kinderen die een ziek brusje hebben. Een prachtig boek voor kinderen vanaf 11 jaar.

Hiernaast bij ons thuis synopsis

De mama van Pipa heeft een B&B, vlak bij een groot ziekenhuis. Wanneer de familie Duinslager er verblijft omdat hun zoon Paul ernstig ziek is, raakt Pipa in de ban van zijn zus Felien. Waarom zegt ze amper een woord over haar broer? Waarom beweert ze dat haar ouders niet echt haar ouders zijn? Hoe meer Felien zwijgt, hoe meer Pipa praat. Over haar papa die altijd ver weg is met zijn jazzband. Over mama en haar verdriet. Het geheime hok. Het teveel aan leugens. Dan bedenkt Pipa een plan om leugens te doen verdwijnen. Maar dat plan betekent ook dat ze een geheim zal moeten prijsgeven.

Een B&B bij een ziekenhuis

Het is mij niet helemaal duidelijk of Do van Ranst Hiernaast bij ons thuis, heeft geschreven op basis van de werkelijkheid. Maar wat lijkt het mij mooi om zo’n prachtige hulp voor de maatschappij te leveren zoals de ouders, in het bijzonder de moeder, van Pipa doen. Zij hebben twee huizen naast elkaar gekocht, beneden een tussendeur aangebracht en zo een B&B gestart voor ouders van zieke kinderen. Een beetje zoals de Ronald McDonald huizen, maar dan 1 gezin per keer. Een tijdelijke tweede huis voor als je dichtbij je ernstig zieke kind wil zijn.

Al lezende leren we over verschillende fases in het ziekteproces en hoe Pipa daar mee omgaat. Maar ook hoe haar moeder een steun probeert te zijn en de moeders leert pottenbakken als ontspanning in onzekere tijden.

Verwerkingsproces

In hiernaast bij ons thuis staan de belevenissen van Pipa centraal. Haar vader is altijd op pad met zijn rockband, haar moeder is altijd bezig met de gasten in huis en Pipa wordt vooral verzocht overal buiten te blijven. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als er dan opeens een meisje komt, die een groot mysterie lijkt te zijn.
Zelf worstelt Pipa ook met van alles. Eerst denk ik dat het vooral de scheiding van haar ouders is, en het gemis van haar vader. Maar gaandeweg worden daar andere geheimen prijsgegeven.

En ja die geheimen en leugens zijn ook wel een centraal onderdeel in hiernaast bij ons thuis. Pipa is ook dol op turven en dat zie je ook heel leuk terug in de hoofdstuktelling.

hiernaast bij ons thuis

Voor wie geschikt?

Hiernaast bij ons thuis is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar, maar ook voor volwassenen of voor kinderen die een ziek brusje in het ziekenhuis hebben liggen zullen dingen herkennen en dat als fijn ervaren.
Een boek over jezelf wegcijferen, goed doen voor een ander en geurzeepjes!

Do van Ranst woont in België en dat lees je ook terug want soms komen er wat Vlaamse woorden voorbij. Maar dit is totaal niet storend. Hij heeft al meerdere literatuurprijzen gewonnen! Zo is hij bekrood met de Deutscher Jugendliteraturpreis, De Leeswelp, De prijs beste jeugdboek Knokke-Heist en de prijs van de kinder- en jeugdjury.

Specificaties hiernaast bij ons thuis

Auteur: Do van Ranst | Uitgeverij Davidsfond Infodok | 9789002278693 | 19 september 2023 | 144 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.