Met Lotte en Roos ben je samen en niet alleen

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen. Ook niet als je pas net op vakantie bent en nog nieuwe vriendjes en vriendinnetjes wil maken. Tijdens de vakantie las ik de Jongste dit boek voor. Een tweede boek uit de serie over Lotte en Roos die nu ook als E-book is verschenen bij uitgeverij Querido.

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Lotte en Roos zijn zusjes en samen met hun buurjongens die ook bij hen in de klas zitten beleven ze allerlei avonturen. Lasse en Joppe brengen Lotte en Roos soms in een lastige situatie. Zoals die keer toen Lasse vliegen in de thee van juf Francien deed. Roos neemt dan de schuld op zich. Lasse heeft namelijk nogal wat op zijn kerfstok.

wedstrijd
Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Eerlijk gezegd vond ik dat wel de meest stoute van alle verhaaltjes. Ook hier wordt uitgegaan van de belevingswereld van het kind. Thuiswerkende ouders terwijl je je verveelt. Opa’s die ontwijkende antwoorden geven als je vragen stelt over waar de kindertjes vandaan komen. Of de frustratie dat grote mensen alles bepalen. ‘Maar dan ook echt alles’, voegde mijn Jongste er betweterig aan toe. Om veel verhaaltjes kon ze ook lachen. Dat heeft ook te maken met de titels van de verhaaltjes die aansprekend zijn. De eerste titel alleen al ‘Echte vrienden poepen in elkaars achtertuin’ vond ze zeer vermakelijk. En laat ik eerlijk zijn, ook ik heb regelmatig hardop zitten grinniken toen ik voorlas.

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Voorlezen voor het slapengaan

De verhaaltjes over Lotte en Roos deden me een beetje denken aan Tom en Samira of aan Tommie en Lotje. Met dat verschil dat het nu gaat over twee zusjes, waarbij af en toe eens een paar buurjongens aanhaken. Bij Tommie en Samira en Tommie en Lotje gaat het al om buurkinderen. Dat levert een andere dynamiek op, maar de verhaaltjes zijn wel vergelijkbaar in grootte, stijl en belevenissen. Voor mijn gevoel zijn de verhaaltjes in Lotte en Roos Samen ben je niet alleen prima verhaaltjes voor het slapengaan. Je neemt de dag nog even door met de Jongste die inmiddels ook wel een mening heeft over school, zwemdiploma’s, zielige vogeltjes en belletje lellen.

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Annet Schaap ken ik als illustratrice van de Meester Jaap boeken van Jaques Vriens. Haar illustraties waren toen geestig, speels en gedetailleerd. Ook in Samen betn je niet alleen over Lotte en Roos geeft ze met haar aquareltekeningen een fijne, speelse sfeer aan de voorleesverhaaltjes waardoor het de verhaaltjes over Lotte en Roos altijd een lichtheid over zich te lijken hebben.

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

In Lotte en Roos Samen ben je niet alleen lees je (voor) over twee zussen die gezellige, herkenbaren dingen beleven met elkaar, alleen of met de buurkinderen.

Enthousiast geworden van deze review?

Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Specificaties Lotte en Roos Samen ben je niet alleen

Schrijver: Marieke Smithuis | Illustrator: Annet Schaap | Uitgever: Querido | juli 2019 (4de druk)| 9789045118383 | Voor meer informatie kijk je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.