De sterren onder onze voeten – een jeugdboek over goed en kwaad

De sterren onder onze voeten is een aangrijpend boek voor jongeren. Ik moest er echt even van bijkomen toen ik het had gelezen. Het is namelijk echt van een andere orde jeugdboeken dan die ik ‘normaal’ lees. Je kunt zelf gaan ervaren wat je er van vindt, want ik mag één exemplaar weggeven! Kijk verderop in deze recensie hoe je een exemplaar kunt winnen. Eerst ga je ik meer vertellen over dit boek!

De sterren onder onze voeten

De sterren onder onze voeten

Het begon allemaal met een grote berg Lego. Of met de dood van Jermaine. Of misschien wel met de ruzie, vlak voordat Jermaine werd doodgeschoten…

Als de grote broer van Lolly omkomt door bendegeweld, stort zijn leven in elkaar. Het enige wat helpt tegen alle boosheid en verdriet, is bouwen met Lego. Als Lolly twee enorme zakken met steentjes cadeau krijgt, begint hij te werken aan een enorme fantasiestad. Het blijkt een geweldige manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid van de Ney Yorkse wijk Harlem.

Want het zal niet lang duren voordat Lolly zelf voor de keuze komt te staan: sluit hij zich net als zijn broer aan bij een bende, of lukt het hem op het rechte pad te blijven?

Heftige onderwerpen

In De sterren onder onze voeten laat auteur David Barclay Moore heftige thema’s de revue passeren. Bendegeweld, moord, keuzes van leven en dood. De verstikte wereld waarin Lolly leeft, waarin keuzes worden gemaakt die niet bij de leeftijd passen. De intensiteit van bendegeweld in Amerika, of in ieder geval in bepaalde delen ervan. Het heeft mij best wel overweldigd, omdat het vanuit het perspectief van een jongere geschreven is.

Het deed mij ook twijfelen. Is het voor ‘onze jongeren’ passend om te lezen? Mijn advies, nadat ik het even liet bezinken, is om het aan te bieden vanaf het Voortgezet Onderwijs. Ik vind de leeftijdsrichtlijn van 10+ echt aan de lage kant. Mijn dochter van 10 zal dit ook niet aantrekkelijk vinden, omdat het heel erg ver van haar eigen belevingswereld af staat. Het feit dat er Lego op de voorkant staat kan ook verwarrend werken. Dat is namelijk wel passend bij de 10+ leeftijd. Deze rode draad in het boek is ijzersterk gekozen, maar laat je er dus niet door verwarren.

Als het gaat om jongeren vanaf ongeveer 12 jaar is De sterren onder onze voeten een goed boek om ze in aanraking te brengen met dat wat er elders gebeurd. Alhoewel, is het nog wel zo elders? In de actualiteit horen we regelmatig van bepaalde steden in Nederland. Het kan dus ook nog uitmaken waar je woont, in hoeverre dit boek past bij de (beginnende) belevingswereld of in ieder geval bij de actualiteit. Het boek heeft wel een waarschuwing in zich, maar ook mildheid naar de jongeren die voor het ‘verkeerde pad’ kiezen.

De sterren onder onze voeten is gebouwd op Lego

Ik vind het mooi hoe zoiets ‘onschuldigs’ en laagdrempeligs als Lego de basis kan zijn voor het boek De sterren onder onze voeten. Wallace, oftewel Lolly, krijgt veel Lego. Hij begint te bouwen en merkt dat hij hier zijn fantasie in kwijt kan. Hij raakt er door afgeleid, waardoor hij even niet hoeft te denken aan de verschrikkelijke dingen die hem zijn overkomen. Zijn dromen en fantasie kan hij kwijt in Lego. De auteur laat hierin een hoopvol beeld zien, een lichtpuntje voor jongeren die zo diep zitten in hun verdriet en angst.

David Barclay Moore bendegeweld bladspiegel tieners

Dynamiekverschillen

In De sterren onder onze voeten is er soms sprake van dynamiekverschillen die minder goed bij mij passen. Soms ligt het tempo hoog, een andere keer weer lager. Met name in de langzamere delen worden veel woorden gebruikt voor, mijns inziens, minder relevante onderdelen van het verhaal. Dit vertraagd het lezen, waardoor ik af en toe mijn aandacht verlies.

Gelukkig pakken de vlottere delen mijn aandacht weer terug en heb ik in het hele beeld toch wel echt genoten van het lezen van De sterren onder onze voeten.

De sterren onder onze voeten winnen?

De sterren onder onze voeten winactie

Nieuwsgierig geworden naar dit geweldige boek? Ik mag er één weggeven!

Wat mag je doen om De sterren onder onze voeten te winnen?

Optie 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie waarom je graag mee wilt doen.
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook fijn.

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie waarom jij graag wil winnen.

Extra

  • Volg StoerLeesVoer op social media indien mogelijk. We zitten op Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van dit boek als extra winkans
  • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag StoerLeesVoer als je dat doet.
  • Beide opties mag uiteraard ook 🙂

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar een bericht via de mail of pb. Fingers crossed!

Specificaties De sterren onder onze voeten

Auteur: David Barclay Moore | Vertaling: Michiel Nijenhuis | Uitgever: Condor | 320 pagina’s | paperback | september 2023 | 9789464530612 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.