Het eerste licht – een prentenboek om stil van te worden

Ik ben stil na het lezen van Het eerste licht. Pas na 5x lezen weet ik woorden te vinden om dit boek te beschrijven. Ik spreek erover, met mijn collega’s tijdens een tweedaagse cursus en met mijn man. Ik lees het nogmaals, omdat ik de woorden zo prachtig vind. Het boek staat bovenop mijn boekenkast, niet erin. Het verdient namelijk een plekje in het zicht. De woorden, de illustraties, de boodschap. Ja hoor…het is weer tijd voor een jubelrecensie!

Het eerste licht

Het eerste licht

Het gebeurde plots in de langste nacht. De maan had zich verstopt en duizenden sterren lichtten op. We vlogen tussen de bomen door. We stegen tot boven het groen en doken in volle vaart omlaag. En we hoorden enkel ons gezoem en gelach.

Eerst viel haar licht uit.
Toen vielen haar vleugels stil en dwarrelde ze als een blad naar beneden.

Een bijzonder prentenboek over afscheid nemen en troost vinden. Met woorden van Tom Marien en illustraties van Sassafras De Bruyn. Ook nog met een lied dat Jonas Winterland speciaal schreef voor Het eerste licht.
Om samen te lezen en te bekijken vanaf 5 jaar. Zelfstandig te lezen vanaf ongeveer 8 jaar oud. Maar ook voor volwassenen, juist ook voor volwassenen.

Zo mooi….zo mooi

Het eerste licht kun je echt zo vaak lezen om steeds weer iets nieuws te ontdekken. Mij viel direct de donkere kleur op en ook de bijna lichtgevende illustraties op de voorkant. Zo fijn gemaakt, gedetailleerd en sfeervol. De letters op de cover zijn zorgvuldig geplaatst. Ik voel hierin dan ook bijna de pen van Sassafras De Bruyn. In het boeken staren de ogen mij aan. Op verschillende manieren zie je ‘het oog’ terugkomen in de illustraties. Wegkijkend, indringend aankijkend, op de achtergrond aanwezig of juist in het oog springend.

Het allermooist in dit boek vind ik de taal. Dat is namelijk zo verfijnd en zorgvuldig gedaan door Tom Marien. Geen woord teveel, heel rijk en ook metaforisch. Het ritme van de taal in Het eerste licht is, net als in De lange weg van slak, mooi…zo mooi. De ene keer een hoog tempo en ook keihard in je gezicht: “Stuk. Kapot. Kaduuk” en de andere keer heel poëtisch: “Sommige reizen maak je nu eenmaal alleen, zei Uil, en hij zuchtte diep”. De oorverdovende stilte die je voelt voordat Juffer iets gaat zeggen over de overleden Vuurvlieg, greep mij aan. Met een brok in mijn keel las ik dan ook verder.

Tom Marien Sassafras de Bruyn

Het eerste licht is metaforisch

Ik nam Het eerste licht mee op een tweedaagse cursus naar Schiermonnikoog. Net voordat ik vertrok kreeg ik het binnen van uitgever Davidsfonds en ik kon niet wachten tot ik terug was. Ik liet het bewust liggen op een tafel en mijn collega’s pakten het al gauw. We hadden er mooie gesprekken over. Zo was bijvoorbeeld de vader van een collega exact een jaar geleden overleden. De Laatste reis van Vuurvlieg en het overnemen van het pootje stond voor hem als het meenemen van de goede eigenschappen. Een andere collega zag er juist een donorbeen en donorvleugel in.

Eenmaal terug zocht ik contact met Tom Marien. Ik was namelijk benieuwd naar de achtergrond van het boek. Hij vertelde mij dat zijn inspiratie de ramp op de Costa Concordia is geweest.

Costa Concordia

Het opnieuw bouwen met het staal dat iets mee heeft gemaakt. Dit vind ik als prachtig metafoor terugkomen in het boek. Zo leuk om dat te weten dat dit voor Tom Marien aan de basis stond voor Het eerste licht. Daarnaast kon ik door deze aantekeningen meekijken met andere mogelijke titels die deze auteur in gedachten had. Het eerste licht vind ik heel passend gekozen, het geeft namelijk ook iets van hoop weer.

Specificaties Het eerste licht

Auteur: Tom Marien | Illustrator: Sassefras De Bruyn | Uitgever: Davidsfonds Infodok | 32 pagina’s | oktober 2023 | 9789002274695 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.