Et Heanige Preenske – De Kleine Prins in een Twentse variant

Et Heanige Preenske is het klassieke kinderboek De Kleine Prins, maar dan in het Twents. De Franse auteur Antoine de Saint-Exupéry schreef deze klassieker maar liefst 80 jaar geleden. Hij maakte ook de prachtige illustraties. Niet alleen kinderen vinden het boek mooi om te lezen, ook volwassenen lezen het met plezier. Zeker met een wat spirituele achtergrond wordt er vaak naar dit boek verwezen. De Kleine Prins is 80 jaar naar dato nog steeds populair. In boekjes, allerlei merchandise en een animatie. Mijn zoon had vroeger een zelfgemaakte speelgoedkist met afbeeldingen uit De Kleine Prins: ook de illustraties zijn wereldberoemd.

Er zijn ook allerlei speciale uitgaven van dit boekje. Nadat De Kleine Prins al meer dan 400 talen en dialecten is vertaald, is het nu de beurt aan het Twents. Herman Finkers, verdere uitleg is niet nodig lijkt me, heeft het boek vertaald. Et Heanige Preenske is ‘kats in ’t plat’. En daar kun je veel plezier aan beleven!

Et Heanige Preenske

In het dialect

Herman Finkers is naast cabaretier ook schrijver, en heeft al eens eerder een boek naar het Twents vertaald. Als voorvechter van het dialect verweeft Finkers het Twents in zijn shows en andere boeken. En nu dus in Et Heanige Preenske. Een mooie manier om de taal voort te laten bestaan. En zeg nou zelf: De Kleine Prins is het meest vertaalde boek na de bijbel. Dat vraagt toch om een Twentse versie?!

De Kleine Prins

Et Heanige Preenske

Als Overijsselaar spreek ik geen Twents. Toch lijken de dialecten wel op elkaar, en zeker als je het boek hardop leest (of voorleest natuurlijk), is het goed te volgen. Het verhaal zelf is natuurlijk niet anders dan de klassieker. Et Heanige Preenske woont op een kleine planeet met een roos en drie vulkanen. Hij probeert de apenbroodbomen de verwijderen om zo te zorgen voor zijn planeet. Maar de apenbroodbomen groeien steeds weer terug. Op een dag gaat De Kleine Prins op onderzoek uit en verlaat zijn planeet. Hij wil weten hoe de rest van het heelal eruit ziet. Op elke planeet ontmoet hij een nieuwe volwassene met elk zijn eigenaardigheden. Als hij op aarde komt, ontmoet hij de vos, waar hij nieuwe wijsheden van leert.

Et Heanige Preenske

Een andere wereld

Et Heanige Preenske brengt je naar andere planeten, andere werelden. Dat doet De Kleine Prins als verhaal natuurlijk ook. Maar het Twents geeft het toch weer een andere dimensie. Leuk om (voor) te lezen en op deze manier ook kinderen het dialect te laten horen. Dat is overigens niet voorbehouden aan de mensen in Twente. Mijn favoriete basisschool herinnering is het voorlezen van de meester in groep 7. In het dialect (boekjes Garriet Jan en Annegien), waar we denk ik de helft niet van konden verstaan, maar wat wel de hele klas geweldig vond. Het lezen in het dialect is een mooie manier om de taal in het zonnetje te zetten. En mocht je het (als niet-Twent) te lastig vinden om voor te lezen: er is ook een audio boek, ingesproken door Herman Finkers zelf.

Herman Finkers

Specificatie Et Heanige Preenske

Auteur: Herman Finkers | Illustraties: Antoine de Saint-Exupery | Uitgeverij: Alfabet | ISBN 9789021342405 | September 2023 | 120 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.