Het cyclus kompas – een leven volgens je cyclus 

Hoe zou het leven van een vrouw eruit zien als ze gaat leven volgens de vier seizoenen van de menstruele cyclus? Wanneer zij ontdekt dat haar menstruele cyclus meer is dan alleen de dagen waarop zij bloedt en zij de maandelijkse klachten niet langer voor lief hoeft te nemen. Klinkt dit ‘cyclisch leven’ een beetje ingewikkeld? Geloof me, dat is het niet. Beschik jij over een natuurlijke cyclus, een notitieboekje of app voor het bijhouden van symptomen, een thermometer en een beetje geduld? Dan raad ik je aan om Het cyclus kompas van Morgane Leten te lezen. Je lichaam en hormonen zullen je dankbaar zijn. 

Het cyclus kompas voorkant kader non fictie

Synopsis Het cyclus kompas 

Wist je dat je meer zelfvertrouwen en een hoger libido hebt in de periode rondom je eisprong? Of dat je je sterkste sportprestaties kunt neerzetten tijdens een stijgend oestrogeenniveau? En wist je dat je beter geen belangrijke beslissingen neemt in de periode net voor je menstruatie? De gemiddelde persoon met een baarmoeder wordt in het leven zo’n 450 keer ongesteld. Toch beseffen maar weinig vrouwen hoe ook hun prestaties, energielevel en stemming meebewegen met deze cyclus. Zonde, want eenmaal je je leven ermee kunt synchroniseren, zullen je hormonen zich al snel ontpoppen tot jouw ideale partner in crime. 

Met Het cyclus kompas brengt cyclusexpert Morgane Leten een positief pleidooi over natuurlijke hormonen en wapent ze je met heel wat belangrijke inzichten over vrouwelijke gezondheid. Leer in zeven overzichtelijke hoofdstukken omgaan met allerlei menstruatiekwaaltjes. Optimaliseer je slaap, voeding en agenda in functie van je cyclus en ga op ontdekking in je eigen hormoonhuishouding. Daarbovenop bevat Het cyclus kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt. 

Het cyclus kompas is geschreven in een duidelijk lettertype, waarbij de verschillende hoofdstukken en paragrafen onderscheiden worden door middel van kleurgebruik. Door Het cyclus kompas heen staan verschillende illustraties en belangrijke (medische) informatie wordt aangeboden in boxen. 

boek menstruatie morgane leten

Leven volgens je cyclus, hoe doe je dat?

Deze manier van leven baseert zich op je hormonen die vele processen in je lichaam aansturen. Zoals je gedachten en energie. Bij cyclisch leven ben je je bewust van de verschillende behoeftes die je hebt in elke fase van je menstruatiecyclus en ga je daarin mee. Je verhelpt hiermee klachten als chronische stress, een overwerkt gevoel, PMS-klachten, zware menstruatie en negatieve gevoelens. Dit begint bij het in kaart brengen van je cyclus en meer bepaald je eisprong. Door je cyclus te leren kennen, krijg je inzicht in hoe je hormonen werken. Vervolgens stem je daarop je agenda af. Je kunt dit in alle onderdelen van je leven doortrekken.

Denk hierbij aan voeding, beweging, slaap, sociale contacten en het reguleren van stress. Vanuit mijn Studie Voeding & Diëtetiek weet ik dat een gezonde levensstijl niet alleen van invloed is op de kwaliteit van eicellen, maar ook klachten vermindert. Wat zo fijn is aan Het cyclus kompas, is dat je ook echt handvatten wordt aangereikt om aan deze gezonde levensstijl te werken. Anders dan andere adviezen waar ik over gelezen hebt, worden deze handvatten afgestemd op je cyclus. Zo wordt bijvoorbeeld per fase van de cyclus een leidraad gegeven voor welke voeding goed is. Heel interessant om het eens vanuit een andere hoek te bekijken.

menstruatie morgane leten non fictie

De vier seizoenen van je cyclus 

Persoonlijk vond ik het geweldig om te lezen in Het cyclus kompas over de menstruatie in termen van verschillende seizoenen. Er gebeurd zo veel gedurende een cyclus, dat het mij vrij lastig behapbaar leek. De vier seizoenen geven een compleet en helder overzicht van de fasen die wij doorlopen. De link en – hoe ik hem heb benadert – de knipoog naar de meteorologische seizoenen is verrassend accuraat.

Wat ik bijvoorbeeld herken van de ervaringen van de schrijfster met betrekking tot de herfst, zijn de zware stemmingswisselingen. Je hormonen zijn onstuimig, net als het weer in de herfst. Per seizoen komen zaken als de fysiologie, gevoelens, uitleg over klachten en hoe deze klachten te verlichten aan bod. Er worden tal van tips gegeven in Het cyclus kompas. Namelijk over slaap, voeding, huid, bewegen en waar onze focus per fase zou moeten liggen. Een echte aanrader om nog meer thuis te komen in je eigen lichaam.

het cyclus compas morgane leten non fictie mesntruatie

Specificaties Het cyclus kompas

Auteur: Morgane Leten | Uitgever: Lannoo | Mei 2023 | 9789401489027 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

sanne
Footer 8 met bol verwijzing
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.