Tantra – een allesomvattende levensvisie en leefwijze  

Eén van onze grootste ontdekkingen als we aanwezig zijn, is dat we ons lichaam volledig kunnen vertrouwen. Het lichaam weet. Het kan ons als geen ander onmiddellijk een antwoord verschaffen in situaties die om een keuze vragen. Helaas erkennen we dit vermogen van het lichaam vaak niet en hebben we last van overpeinzingen die tegen ons lichaam ingaan. Hoe meer wij op ons lichaam vertrouwen, hoe meer we zullen ontdekken dat het ons van nature naar vreugde en spontaniteit leidt. Laat Tantra je leiden naar overvloed en diepe bevrediging van je verlangens.

voorkant cover kader Tantra

Synopsis Tantra

Tantra staat voor oer-energie die wordt opgewekt door lichamelijk verlangen en die gebruikt kan worden om verlichting te bereiken. Seksualiteit is daarbij niet de enige weg. Tantra gaat uit van bewuste beleving via al je zintuigen. Je leert je adem beter te gebruiken, je gedachten te beheersen en je lichaamsbewustzijn te vergroten. Niets kan op tegen de explosieve energie die in het lichaam wordt opgewekt door puur verlangen. Deze kracht wordt al duizenden jaren door tantrische meesters aangewend om de innerlijke vlam te voeden die de egoïstische perceptie van de geest wegbrandt. 

Daniel Odier schreef met Tantra een zeer leesbare, diepgaande inleiding in de tantrafilosofie. In 33 korte hoofdstukken laat hij je kennismaken met de subtiele technieken van Tantra, schetst de historische context en geeft aanwijzingen om met behulp van Tantra volledig bewust in het leven te staan. Het laatste extra hoofdstuk – 34 – geeft antwoord op vragen over seksualiteit, verlangen, passie, yoga, extase, liefde, vreugde, plezier, ruimte, schoonheid en de vrede van het hart. Een boek om bladzijde voor bladzijde dichter bij jezelf te komen. 

Door de korte hoofdstukken leent Tantra zich goed voor korte leesmomentjes, dit is erg prettig om zo de materie even op je in te laten werken voordat je verder gaat naar het volgende hoofdstuk. Daniel’s schrijfstijl is meeslepend en zijn kennis is duidelijk merkbaar in elk hoofdstuk. 

Tantra achterkant synopsis

Bewuste beleving via al je zintuigen

Het is voor mij inmiddels geen verrassing meer dat alles met betrekking tot ‘bewust’ leven mijn interesse wekt. Na het lezen en recenseren van o.a. Een nieuwe aarde, De kracht van keuze en de Ademhalingsrevolutie, past Tantra ook prima in het rijtje van mijn persoonlijke ontdekkingsreis naar een leven in het nu. Het is niet zo dat Tantra iets is wat ik altijd al wilde ontdekken, maar ik was wel heel nieuwsgierig naar wat het precies inhield. Net zoals velen – denk ik – associeerde ik Tantra hoofdzakelijk met seksualiteit.

Na het lezen van Tantra zie ik dat nu anders. Hoewel seksualiteit inderdaad een aspect is van Tantra, is dit slechts een klein aspect. Sommige vormen van Tantra omvatten seksuele activiteiten als een manier om spirituele verbinding te bereiken. Het doel is echter altijd om een eenheid en bewustzijn te vergoten. Het gaat niet alleen om fysiek plezier. Volgens Tantra komt onze zoektocht naar geluk altijd op hetzelfde neer: hoe kunnen we onze ervaring van de westerse maatschappij op zo’n manier integreren met een dieper bewustzijn, dat het naast gelukzaligheid ook kan verzoenen met onze emoties en onze sensaties?

quote boek daniel odier

Een mooi startpunt

Ons culturele erfgoed lijkt ons te zeggen dat je moet kiezen. Spiritueel in plaats van lichamelijk of lichamelijk in plaats van spiritueel. Maar er is een derde weg. In Tantra laat Daniel Odier de lezer kennismaken met deze derde weg. Het doel is om je te laten ontdekken hoe je vreugde, extase en autonomie in het alledaagse sociale leven kunt vinden via het aanwezig zijn in de realiteit.

Heb ik dat nu gevonden? Het feit dat Daniel zelf al dertig jaar bezig is met ‘verkennen’ onthult dat Tantra een complexe traditie is. In mijn ogen vereist het diepgaande studie en begeleiding om het volledig te kunnen begrijpen en ervaren. Tantra is een mooi startpunt.

quote boek daniel odier

Specificaties Tantra

Auteur: Daniel Odier | Uitgever: AnkhHermes | Vertaald door Willie van Boven | Mei 2023 | 9789020220179 | 192 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

sanne
Footer 8 met bol verwijzing
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.