Zijn jongen – De heftige jeugd van onze geliefde schrijfster

Waar denk jij aan als je Carry Slee hoort? Ik denk direct allerlei mooie kinderboeken. Natuurlijk komt Spijt!* ook al snel naar voren in mijn gedachten. De juf braaksel boeken zijn wat nieuwer en ken je waarschijnlijk wel. Welke boeken jij ook las, Carry Slee kent ieder kind. Toch heeft ze zelf helemaal geen leuke jeugd gehad. Hierdoor leefde zij vaak in haar fantasiewereld. In Zijn jongen vertelt ze haar verhaal.

Zijn jongen - De heftige jeugd van onze geliefde schrijfster

Zijn jongen

Vader Slee heeft het eeuwige leven. Dus dat hij nu overleden is, zal wel weer één van zijn grappen zijn. Terwijl Carry Slee halsoverkop naar haar moeder rijdt om te achterhalen of het nieuws inderdaad klopt, blikt ze terug op haar jeugd waarin diezelfde moeder een grote rol speelde. Maar hoe dichter ze bij haar ouderlijk huis komt, hoe meer haar vader op de voorgrond treedt, met al zijn verschillende gezichten.

Zijn jongen is een ontroerend, oprecht verhaal over gezinsverhoudingen, de rollen die we aannemen voor wie we liefhebben – en je eigen identiteit omarmen.

Ga naar de website van Carry Slee voor een luister fragment van dit boek

Delen in haar verhaal

Boeken van Carry Slee las ik als kind al, ze schreef zoveel jeugdboeken. Als tiener waren er ook zat interessante boeken van haar. Wat een gek besef dat de schrijfster die wij allemaal kennen, op zoveel kinderen een positieve invloed had maar zelf helemaal geen fijne jeugd heeft gehad. In Zijn Jongen vertelt ze hierover. Ik was benieuwd naar haar verhaal en kreeg dit mooie boek binnen. Het verhaal wisselt tussen heden (moment dat haar vader overlijd) en herinneringen van vroeger.

Dit verhaal was heftig om te lezen. Wat een nare, moeilijke situaties voor een kind. Geen wonder dat Carry Slee wegvluchtte in haar fantasie wereld. Geen kind wens je zulke moeilijke situaties. Toch ben ik blij dat ik dit gelezen heb. Al zoveel las ik van haar, wij allemaal. Carry Slee, een naam die zo bekend klinkt, maar waar ik eigenlijk zo weinig over wist. Door het lezen van Zijn jongen heb ik haar voor mijn gevoel een stukje leren kennen.

‘Je bent toch geen jongen.’
Jawel, dacht ik, ik ben papa’s jongen, maar dat durfde ik niet te zeggen.

Indrukwekkend

Tijdens het lezen vraag ik mij af, wat is er waar? De vader en moeder van Carry zien dingen heel verschillend. Haar moeder is mentaal niet stabiel en haar vader lijkt meerdere gezichten te hebben. Wie spreekt er de waarheid? Ligt deze ergens in het midden? Carry en haar zusje lijken vaak ook niet te weten wat ze moeten geloven en worden behoorlijk in de war gebracht. Emoties en gedachtes zijn goed omschreven en het boek leest gemakkelijk weg. Als een verhaal waar je in wegdroomt, maar dan is het echt en eerder een nachtmerrie. Regelmatig dacht ik ‘jeetje doe niet zo zenuwachtig’ of ‘wat een vent…’. Zijn jongen is heftig om te lezen maar ook het is ook mooi, dat ze dit zo verwoord heeft gekregen.

‘Jongens zijn niet van suiker’, zei papa.
Even bleef het stil. En toen zei mama het: ‘Ze is geen jongen.’
‘Wat?’ Papa werd lijkbleek.

Carry Slee

In 1949 werd Carry Slee geboren in Amsterdam. Ze schreef in haar leven vele boeken waaronder jeugdromans, boeken voor volwassenen en boeken onder pseudoniem. In 2010 ontving ze een koninklijke onderschijding en werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn jongen is haar nieuwste boek, waarin ze voor het eerst verhaal doet over haar bewogen jeugd. Totaal schreef ze al zeker 85 boeken.

Voor meer boekentips over autobiografische en waargebeurde verhalen, zie ook deze blogs;

Specificaties Zijn jongen

Auteur: Carry Slee | Uitgever: Lebowski | Foto Carry Slee: Keke Keukelaar | september 2023 | 224 pagina’s | 9789048868193 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.