Leer me alles wat je weet, een indringende liefdesgeschiedenis

Leef je een leven dan ben je vast tot het besef gekomen dat familie niet altijd gekenmerkt hoeft te worden door bloedbanden. Door het leven heen komen mensen voorbij waarmee je een relatie aan gaat. Soms kortstondig, soms lang. Soms met tussenpozen, soms onafgebroken. Een relatie kan intiem worden of functioneel (en ook dat kan intiem zijn:)). Maar allemaal maken we diverse soorten verbindingen in ons leven met mensen. Hanna Bervoets weet als geen ander dit te verweven in een indringende liefdesroman. De kneuterigheid der mensheid te vangen en tegelijk vurig en kritisch maatschappelijke knelpunten bloot te leggen. Leer me alles wat je weet is een familieroman zonder bloedverwanten, een liefdesgeschiedenis en een verhaal van een tijdperk.

Leer me alles wat je weet voorkant cover kader hanna bervoets roman pluim

Leer me alles wat je weet samenvatting

Dit boek gaat over Danielle – ‘Daniel’ – de Koster. Heldin volgens velen, knettergek volgens sommigen. Daniel leidt een bewogen leven. Na een aantal vormende omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, ‘kenniszoekers’ die nog geen medische diagnose hebben. Maar hoe onbaatzuchtig is ze werkelijk? En hoe weet je wat het goede is? Wanneer Daniels reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven.

En nu is Daniel dood. Jodie, haar grote liefde, wil weten waarom en gaat te rade bij de mensen die haar het beste kenden. Bij Sjoerd, met wie Daniel in de jaren negentig voor de hiv-vereniging werkte. Bij Daniels ex Barbara, die altijd een bepalende rol in haar leven bleef spelen. Voor hen was Daniel een getroebleerde vriend en complexe geliefde, die nooit echt heeft leren omgaan met haar eigen gemankeerde lichaam. Zo reconstrueert Jodie Daniels levensverhaal. ‘Leer me alles wat je weet’ is een indringende liefdesgeschiedenis van een geliefde die alleen achterblijft en alles wat je als mens vormt in een leven.

Muziek uit het boek: En Vogue – Don’t Let Go (Love)

De rouwe werkelijkheid

Iets waar ik Bervoets om waardeer is haar kunde om de kneuterigheid der menselijk handelen te vangen in haar verhalen. Dit zorgt voor herkenning op bepaalde fronten maar ook een bepaalde mate van humor voor mij. Het kneuzig proberen je scroppino restje uit een champagne klas te krijgen, de leverkleur van ergonomische meubels en de kringvorming op feestjes zijn een kleine greep. Bervoets laat hiermee zien dat ze oog heeft voor het echte leven, hetgeen wat ons mensen verbind. En dit is ook wel nodig in haar verhalen want regelmatig strooit Bervoets een flinke hand zand in mijn open ogen die gretig haar verhalen verslinden. Deze rouwe rakende (soms tot tranen roerende) elementen die me raken zitten ook weer in Leer me alles wat je weet.

Naast een liefdesroman en een verhaal van een tijdperk is er een grote rol weggelegd in Leer me alles wat je weet voor ‘ziek zijn’. Mensen die zelf ziek zijn, een maatschappij die ziek is en alles wat daarbij komt kijken wat gewoon niet gezond functioneert. De kenniszoekers uit het verhaal zijn zo herkenbaar voor mij. Ook ik kamp al tijden met ziekte en lichamelijke remmingen. Ik heb inmiddels een aantal medische diagnoses, maar niet alles is verklaarbaar. Gelukkig heb ik goede hulp en voel ik me gehoord. Maar regelmatig heb ik ook de strubbelingen bij een arts ervaren, het niet serieus genomen worden. En ik ken ook verhalen over een foute diagnose die levensbepalend zijn geweest.

boek hanna bervoets pluim

Kritisch en liefdevol

Bervoets is in Leer me alles wat je weet kritisch op de maatschappij, specialisten, zieken en zogenaamde ervaringsdeskundigen. Vanuit elke hoek benaderd ze dit onderwerp op een intelligente manier. De diversiteit die belicht wordt en de verscheidenheid aan perspectieven is wat in dit boek interessant is voor mij. Zo komen de huisartsen ook aan bod met hun kant en werkdruk en is het niet alleen een klaagzang vanuit “patiënten”. Nee het schuurt op allerlei vlakken en die schuring pakt Bervoets haarfijn op in deze roman. En ook alle emoties die daarbij komen kijken. De wanhoop, berusting en drang naar verlichting. Ze laat het oordeel bij de lezer. Want deze schurende kwestie is een complex vraagstuk wat niet zwart-wit is.

Jodie en Daniel zijn de hoofdkarakters en we starten bij de dood van Daniel. Jodie is haar geliefde en door het boek heen probeert ze haar nog beter te leren kennen. Dit door in haar rouw het proces aan te gaan van haar emoties. Het ontkennen, de boosheid en de drang om Daniel nog beter te leren kennen. Want er is een leven geweest van Daniel waar Jodie niet bij was. Wat is hier gebeurd dat Daniel gevormd heeft tot wie ze was? We reizen door de tijd en langs diverse karakters en gebeurtenissen. En hierin neemt Bervoets ons mee door een tijdperk. Leuk om verhalend te lezen over bijvoorbeeld de opkomst van het internet.

Verwacht overigens geen standaard cliché liefdesverhaal in Leer me alles wat je weet. Reken wel op een authentiek verhaal met alle gebreken, overwinningen en eigenaardigheden die er tussen diverse personen kunnen zijn.

Uit het boek: Heart and Soul met parkietje

Leeservaring Leer me alles wat je weet

Leer me alles wat je weet is een dik boek met 584 pagina’s. Ik werd het boek ingetrokken als een vis aan een viscose draad (auch die vergelijking op de eerste bladzijde voelde ik tot in mijn buik doordreunen). Dat Bervoets een boeiende auteur is die heerlijk beeldend schrijft staat buiten kijf voor mij. Dat bewijst dit boek.. want heel eerlijk, ik heb me door sommige stukken heen moeten slepen. Dat komt puur doordat ik geen connectie voelde met de karakters en hun verhaal. Het prikkelde me niet zoals ik gewend ben uit andere boeken van Bervoets. Maar doordat ze zo goed schrijft, boeiende maatschappelijke en ethische kwesties in haar verhaal stopt ben ik blijven volhouden. Ik ben geen erwtenprinses en heb me door dit boek heen geslagen op sommige stukken.

Met gelukkig een voldaan gevoel na de laatste bladzijde. Leer me alles wat je weet is een goed boek, alleen niet helemaal het mijne. Bepaalde stukken vond ik heerlijk waar ik me bij andere passages in moest houden om niet de tekst te gaan skimmen. Ik kan meer goede punten op noemen dan slechte, maar als de connectie er niet is, dan kan de vriendschap ook niet tot bloei komen. Het ligt niet aan jou, maar aan mij!

Queerroman

Ook is het misschien wel goed om te benoemen dat Leer me alles wat je weet een queerboek, een queerroman is. Daniel en Jodie zijn twee vrouwen en je maakt hun liefde mee naar elkaar, maar ook vanuit hun omgeving en maatschappij. Ik benoem dit eigenlijk alleen zodat deze recensie vindbaar is voor mensen die specifiek boeken zoeken met dit onderwerp. Voor mij was dit verder niet van invloed voor mijn leeservaring. Het was fijn om weer even in Bervoets haar wereld te vertoeven, op naar de volgende!

Muziek uit het boek: Rod Stewart – Lost in You

Boeken Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) staat in mijn top van favoriete Nederlandse auteurs. Ze schreef inmiddels 9 romans en een verhalenbundel. Haar werk is in verschillende landen vertaald en met meerdere prijzen bekroond. in 2021 schreef ze het Boekenweekgeschenk dat inmiddels in 15 landen is verschenen. Ze is ook actief op Instagram en geeft een leuk inkijkje in haar leven. Verwacht maatschappelijke kwesties maar ook Xena, cavia’s en de geneugten des levens komen voorbij. Hieronder mijn recensies so far van Bervoets:

Passend bij deze tips vind ik ook de boeken van de Vlaamse Lize Spit. Ook 1 van mijn favoriete auteurs.

Specificaties Leer me alles wat je weet

Auteur: Hanna Bervoets | Uitgever: Pluim | November 2023 | 584 pagina’s | 9789493304970 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.