Kleine trauma’s, als kleine dingen een grote impact hebben

Kleine trauma’s is een boek waarbij de titel precies de lading dekt: het gaat over kleinere gebeurtenissen die (vaak onbewust) toch veel impact hebben op je leven. Het gaat om het gevoel dat je niet precies weet wat er mis is, maar het toch niet goed voelt. Echt iets anders dan grote trauma’s, waarbij het heel duidelijk en logisch is dat je je niet goed voelt, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare of een scheiding enz. In Kleine trauma’s laat psycholoog Meg Arroll zien hoe je er achter komt dat deze gebeurtenissen je in de weg zitten en hoe je daar een andere weg in kunt vinden. Interessant leesvoer!

Kleine trauma's

Kleine trauma’s

Zoals gezegd, de impact van grote traumatische gebeurtenissen is (vaak) wel duidelijk. Maar in haar praktijk ontdekte Arroll dat veel mensen juist last hebben van kleine trauma’s. Op het oog hebben zij in hun leven weinig grote problemen (gehad), en toch voelen zij zich niet goed. En dat zit hem dus in de
kleine gebeurtenissen, die op een later moment toch voor issues kunnen zorgen. Arroll maakt de vergelijking met een boot. Als je daar lang mee vaart, slijt de boot en hier en daar wat. Wanneer je je bewust bent van deze minimale schades en je ze repareert, is er niks aan de hand. Als je deze schades niet ziet of je doet er niks aan, en je blijft wel doorvaren, dan ontstaan er uiteindelijk toch problemen.

De kleine trauma’s kunnen al ontstaan in de kindertijd, maar ook in relaties, vriendschappen en werk. En zo loop je af en toe ‘butsen en builen’ op gedurende je leven. Deze tellen op, en dan komt er een punt waarop je vastloopt.

Kleine trauma's

Hoe ga je ermee om?

Arroll baseert haar boek Kleine trauma’s op haar BAA benadering:

  1. Bewustwording: je ontdekt hoe jouw kleine trauma’s in elkaar zitten en hoe ze van invloed zijn op jouw leven.
  2. Acceptatie: een open mindset waarin je bereid bent de ups en downs te ervaren. Met vertrouwen dat je aan kunt wat er ook maar op je pad komt. In het boek wordt expliciet het verschil gemaakt tussen acceptatie en berusting, waarbij berusting meer een ‘fixed mindset’ heeft.
  3. Actie: Om voorbij het accepteren te komen, moet je in actie komen. Je zet stappen om op een andere manier met problemen om te gaan of je leven op een andere manier te leiden.

Op onderzoek uit

Met de BAA benadering die in Kleine trauma’s staat beschreven, kun je op onderzoek gaan bij jezelf. Dat kun je aan de hand van het boek zelf doen, maar als dat niet goed lukt kan dat natuurlijk ook met een therapeut. Het is soms best lastig om jezelf de goede vragen te stellen en te zien waar de pijnpunten
liggen. In het boek staan verschillende voorbeelden van mensen die bewust werden van hun kleine trauma’s en daarmee aan de slag zijn gegaan. Soms zijn de kleine trauma’s best verrassend, dus het vraagt wel wat speurwerk. Het toepassen kan op allerlei gebied: depressie, relaties, werk, sociale contacten en eten/diëten. Ook het stuk over slaap vond ik, als slechte slaper, erg interessant.

Kleine trauma’s is een prettig boek om te lezen: het is fijn geschreven en vol met voorbeelden. Het is behapbaar en herkenbaar, waardoor ik denk dat je er gemakkelijk mee aan de slag kunt gaan. Op deze manier kun je onduidelijke obstakels in je leven aanpakken, zodat je een prettiger en lichter leven hebt.

Meg Arroll

Specificaties Kleine trauma’s

Auteur: Meg Arroll | Vertaald door Edzard Krol | Uitgeverij Lev boeken | Juli 2023 | 9789400516151 | 327 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.