Te veel troep! – een prentenboek over eksters

Iedereen kent natuurlijk wel de aanname dat eksters veel verzamelen. Maar eksters zijn daarin een mooie vergelijking met de mens. Ik kijk altijd naar het programma ‘Je huis op orde’ en zie dan hoeveel mensen verzamelen. En stiekem moet ik toegeven dat ik daar zelf ook wel een handje van heb. Het boek ‘Te veel troep’ gaat over 2 eksters, die zoveel verzamelen, dat het helemaal uit de hand loopt.

te veel troep

Een boek over verzamelwoede: te veel troep!

De eksters Mo en Bo bouwen een prachtig nest en leggen vier blauwe eitjes. Maar voor hun jongen willen ze het mooiste, het beste, het meeste… dat kan niet goed gaan!

Wanneer Mo en Bo hun nest af hebben, zien ze dat er een reclamefolder in ligt (deze folder is ook heel leuk te zien in het schutblad van het prentenboek). In die folder staan wel hele leuke spullen: die hebben ze echt nodig om het leven van hun kleintjes mooier en beter te maken. Want hun eitjes verdienen het allerbeste! Maar nadat ze spullen hebben gehaald, vinden ze het nog niet genoeg. Er kan nog wel meer bij, en nog meer. Alles wordt erbij gehaald: een teddybeer, kinderwagen, lampjes, schoonmaakspullen, fietsen, sokken en zelfs een auto! Nadat het gruwelijk mis gaat, komen ze erachter dat ze het belangrijkste uit het oog zijn verloren…..

eksters

De materialistische maatschappij

Een link naar onze materialistische maatschappij is met dit boek natuurlijk al snel gemaakt. Want die reclamefolders komen hier ook elke week binnen. En als je een sticker op je brievenbus hebt, komt de reclame alsnog op andere manieren bij je binnen: via de radio, televisie of je social media. Steeds krijg je het idee dat je misschien nog wel gelukkiger wordt als je meer spullen hebt. Een nieuwe krultang, een warmtekussen voor op je bank of iets nieuws van make-up. En het wordt in het verhaal ‘Te veel troep!’ komisch weergegeven.

Maar zo gaat het bij mensen natuurlijk ook. Je denkt dat je gelukkiger wordt als je meer spullen hebt. Veel mensen zien het ook als een teken van rijkdom, dat ze zoveel mogelijk kunnen kopen. Maar zoals je bij de eksters ziet, past het uiteindelijk niet meer in je huis, en verlies je de dingen uit het oog die echt belangrijk voor je zijn.

Een heerlijk voorleesboek

‘Te veel troep!’ is een heerlijk voorleesboek. Het is geschreven door Emily Gravett. Het boek is geschreven op rijm, en dat vind ik altijd heerlijk voorlezen. Het boek heeft een fijn voorleesritme, de zinnen zijn lekker kort. En het rijmt ook goed, dat is ook belangrijk!
Vooral de tekeningen in het boek zijn echt ook superleuk. De eksters zijn echt leuke personages om te zien. Maar het is ook heel leuk om de tekeningen goed te bekijken en zo te zien hoe de andere dieren uit het bos reageren. Je ziet aan hun uitdrukkingen dat zij zich al veel eerder afvragen of dit wel goed zal gaan. Op de tekeningen is heel veel te zien, alle spullen die de eksters verzamelen stapelen zich op en dat geeft leuke, volle tekeningen. Dit boek gaat zeker weer mee naar de klas, want het is een superleuk boek om voor te lezen!

te veel troep

Specificaties ‘Te veel troep!’

Auteur en illustraties: Emily Gravett | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047715313 | 14 maart 2024 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Lemniscaat of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.