Vlinder zonder vleugels – een boek over anders zijn en doorzetten

Prentenboeken met mooie levenslessen voor het jonge kind. Ik hou ervan. En als dat boek dan ook nog eens prachtig geïllustreerd is en een grote verzameling dieren bevat dan is mijn juffenhart helemaal blij. Vlinder zonder vleugels en de stinkende muis bevat de ingrediënten om over uiteenlopende thema’s te praten als samenwerken, iets proberen,  opgeven en iets niet kunnen. 

Vlinder zonder vleugels

Vlinder is geboren zonder vleugels. Al vanaf dat ze een klein rupsje was, droomt Vlinder dat ze kan vliegen. Maar in het echt kan ze niet vliegen. Ze is anders dan haar vele broertjes en zusjes. Vlinder heeft geen vleugels. Leef mee met Vlinder die wel wil vliegen, maar denkt dat het zonder vleugels helemaal niet kan. Muis, die niet zo lekker ruikt, gaat Vlinder helpen om toch te vliegen onder het motto dat als je echt iets wil, het je vast gaat lukken.

nachtschilderij

Vlinder is een rups, waar haar broers en zussen al kunnen vliegen is zij een vlinder zonder vleugels. De stinkende muis wil haar helpen en probeert haar met bladeren te laten vliegen. Dat mislukt en nu leert ze dat ze ook niet kan zwemmen. De wijze eend helpt haar herinneren dat er wel dingen zijn die ze wel heel goed kan zoals andere dieren helpen.

En dan als een wijze les van wie goed doet, goed ontmoet komt er toch een oplossing voor Vlinder zonder vleugels. 

Lesidee

  • Bespreek met de kinderen welke dieren je op welke platen ziet. Laat ze een dier uitkiezen en opschrijven wat deze dieren allemaal kunnen en niet kunnen zoals vlinder zonder vleugels. Bespreek het voorbeeld van de eend uit het boek. 
  • Waaraan kun je zien dat de muis stinkt, zonder dat je het ruikt? 
  • Hoe zal het komen dat Vlinder zonder vleugels niet kan vliegen? Lees bijvoorbeeld ook het prentenboek van rupsje nooitgenoeg. 
  • Bespreek wat je ziet op de pagina’s zoals een dauwdruppel, en de coconnen. Zo geef je de kinderen een rijke woordenschat mee. 
Vlinder zonder vleugels

Kleuters houden van herhaling. Vaak lees ik de eerste keer het verhaal gewoon voor. De tweede keer interactiever waarbij ik wijs op illustraties of vraag aan kinderen wat bepaalde woorden of uitdrukkingen als ” als je maar wil dan kun je alles ” betekenen.

En een derde keer waarbij ik eindes van zinnen weglaat om door kinderen ingevuld te worden of meer stilsta bij illustraties en in dit geval de dieren en de levenscyclus van de rups. 

Vlinder zonder vleugels is een prachtig exemplaar voor ouders en leerkrachten! De illustraties zijn schilderachtig mooi en passen perfect bij het verhaal en alle dieren en het leven in de natuur.

Specificaties Vlinder zonder vleugels

Vlinder zonder vleugels

Auteur: Géwout Esselink | Levendig uitgeverij | oktober 2022 | 32 pagina’s | 9789083222226 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.