In case of lost childhood, een ander perspectief in het creatieve leven van Leon Keer

In case of lost childhood, break glass. De voorkant schreeuwt al om onderzocht te worden, opgepakt en bekeken. Ik ben fan van hedendaagse kunst in diverse vormen. Stromingen zoals; pop-surrealisme, Lowbrow art, tattoo art, graffiti, street art en ook 3D artworks. Ik vind het zo bewonderenswaardig dat mensen door middel van hun handen zulke gaven beelden kunnen creëren. Als er dan ook nog gespeeld wordt met perspectief waardoor optische illusies ontstaan… Ik kan niks anders dan het te omschrijven als een aangenaam artgasm!

Leon Keer

Leon Keer is een hele grote naam in de 3D street art wereld. Geboren in 1980 te Utrecht, is deze Nederlandse kunstenaar van vele creatieve markten thuis. Hij is een pop-surrealist, een straatkunstenaar en zoveel meer. Leon valt op door het gebruik van nieuwe technieken verweven in zijn kunst. Augmented reality, optische illusies en video mapping. De meeste van zijn kunstwerken zijn “tijdelijk”. Ik zet dit tussen haakjes, want in dit digitale tijdperk verdwijnt zijn kunst dan meestal uit het straatbeeld, maar de digitale herinneringen worden wereldwijd veelvuldig gedeeld. En zijn dus niet meer weg te denken. In case of lost childhood is zijn eerste monografie.

In deze monografie krijg je buiten de kunst ook een blik in zijn leven en in zijn denkwereld. Hij laat je zelfs even gluren in zijn trukendoos. Leon Keer speelt graag met perspectief waardoor zijn kunst niet snel vluchtig is. Je blijft hangen, kijken en verwonderen. En dat is voor mij wat kunst hoort te doen. Ongeacht of je het mooi vind of niet, kunst hoort iets in je te roeren. Iets los te maken in je lichaam en hoofd. In case of lost childhood is heerlijk om te lezen door alle informatie, maar gewoon de plaatjes en kunst kijken voldoet eigenlijk ook al.

In case of lost childhood

In case of lost childhood

De voorkant is uitnodigend en tof ontworpen en past perfect bij dit boek In case of lost childhood. De inhoudsopgave is ook leuk bedacht. Bij elke letter van Leon Keer zijn naam is een kunstvorm als hoofdstuk ondergebracht. Het boek is in het Engels, wat ook logisch is gezien zijn wereldwijde succes. We beginnen bij Murals en de eerste foto is meteen al zo gaaf en recent! In juni 2020 gemaakt, het viel me op door de vrouw met een mondkapje. Gek hoe tijden zo snel kunnen veranderen. Verder is vooral de toffe mural van een huis ingepakt als cadeautje hetgeen wat de aandacht trekt. Het is niet vanzelfsprekend om een dak boven je hoofd te hebben. Je thuis is kostbaar en dat wil hij hiermee duidelijk maken. Een mooie boodschap juist in deze gekke tijd.

Het tweede hoofdstuk in In case of lost childhood, street paintings, is een grote favoriet van mij. Hiermee is het spel van perspectief en optische illusies zo fijn verweven met de kunst. Het resultaat is voor mij verbluffend. Ik kan hier echt een lange tijd in wegdromen. Er staan wederom ook actuele kunstwerken in, gericht op deze coronatijd. Maar ook eerder werk is uiteraard opgenomen. Bij sommige streetpaintings zie je een behind the scene foto wat het weer een leuke perspectief twist heeft. Afbeelding na afbeelding verbaasd en verwondert, heerlijk!

In case of lost childhood

Look around

We gaan ons blik iets verruimen in In case of lost childhood. In plaats van alleen naar beneden te kijken, gaan we nu ook meer omhoog kijken. Het hoofdstuk wall-floor paintings doet zijn intrede! En ik kan wederom weer duidelijk en krachtig zijn; wauw. Wat een tof spel van perspectief en boodschap weet Leon weer neer te zetten. En dit wordt nog meer vergoot in de anamorphic rooms. Ons perspectief is nu opeen 360 graden gegroeid. Hij heeft namelijk ook hele kamers weten te vullen. Ik hoop dat ik ooit nog eens in zo’n wereld te mag stappen.

Niet al zijn kunst is tijdelijk. Hij heeft ook kunstwerken op een canvas gezet. Een leuk citaat vind ik waarin we lezen dat hij het kind in zichzelf blijft omarmen. Die nieuwsgierig- en openheid van een kind zijn dingen om te blijven koesteren. Ondanks de grijze haren op je hoofd. “Yet my curiosity has never burned so bright”. En dat is denk ik ook zijn kracht. Sta je nieuwsgierig en open in het leven dan valt er zoveel te zien, genieten en vertellen. In case of lost childhood, duik in de wereld van Leon en je kijkt met andere ogen.

In case of lost childhood

Nieuwe technieken

In 2007 heeft hij samen met een vriend een project opgezet waarbij een 2,5 meter hoge lego mannetje onderdeel was. Deze spoelde over heel de wereld aan en zorgde voor een grote glimlach bij mensen. Tegelijk was de media natuurlijk op hun hoede, hier moest wel een boodschap achter zitten. Leon spreekt niet graag vanuit zichzelf als persoon. Legoman Ego Leonard is de perfecte manier om dit te doen. Gelijkheid, diversiteit, mens en maatschappij is de discussie die hieruit mag voortvloeien.

Augmented reality is hetgeen wat weer een extra laag perspectief in het werk van Leon Keer. Sommige van zijn kunstwerken zijn namelijk te scannen met je smartphone of tablet. En kan je nou niet op de plek van die toffe kunstwerken zijn… Dit boek geeft je ook toegang! Download de gratis app en laat de kunstwerken vanuit dit boek tot leven komen. Echt geweldig. In case of lost childhood eindigt met het hoofdstuk land art. Daar maakt hij met duurzame verf ook toffe perspectief tekeningen in het gras.

Verrijking van je hersens en zicht

Het boekt In case of lost childhood telt 254 pagina’s met voornamelijk beeld en aangevuld met tekst. Ik bespreek veel hier, maar veel nog niet. Dat kan ook niet want Leon Keer is erg veelzijdig. Daarbij is dit een boek wat je eigenlijk gewoon zou moeten hebben om in te verdwalen. Ik weet zeker dat ook voor niet kunstliefhebbers, of maatschappelijke vechters het interessant is. Het is heel toegankelijk doordat je eigenlijk niks hoeft te doen om zijn kunst te ervaren. Door de lagen van wisselende perspectieven gebeurd er vrij snel al iets met je zicht. Ik pak dit boek telkens even op, verdwaal en verwonder om het vervolgens weer even te laten bezinken. Mijn dochters kijken er trouwens ook graag in. Een absolute favoriet in mijn boekenkast en goede cadeautip.

Specificaties In case of lost childhood

Auteur en artiest: Leon Keer | Uitgever: Lannoo | 9789401470810 | November 2020 | 256 pagina’s | Kunst | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

In case of lost childhood
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.