Tokyo Tokyo, een prachtig fotografie boek van Richard Koek

Mijn wens om Japan te bezoeken is een vrij recente. Iets wat de afgelopen twee jaar is gegroeid naar een brandend verlangen om voet in die wereld te zetten. Japan opent steeds meer haar deuren voor mij. Zowel in het medialandschap als in ons land. Japans streetfood wordt steeds toegankelijker. En terwijl we onze ramen slurpen en die weer wegspoelen met wat bubble tea bingen we de ene na de andere Japanse Netflix serie. Tokyo Tokyo is een fotografie boek van Richard Koek. Hij neemt ons mee in beeld naar deze veelzijdige wereld van architectuur en natuur. Van rust en drukte. Van fantasie en harde werkelijkheid. Zolang ik nog niet die kant op vertrek is het voor mij een venster tot die wereld.

Tokyo Tokyo richard koek voorkant cover kader boek foto fotografie japan stad reizen inkijkexemplaar samenvatting cultuur fotoboek cadeautip terra coffie table book

Tokyo Tokyo Richard Koek inkijkexemplaar

Na zijn bestselling boek ‘New York New York’, is het voor fotograaf Richard Koek tijd voor een nieuw avontuur. Dit keer vertrekt hij naar de immens grote stad van Tokyo in Japan. Met meer dan 40 miljoen bewoners, twee keer zoveel als New York City, was het een klus om deze stad te vangen in beelden. Dat bleek een uitdaging door de veelzijdigheid van de stad. Wat volgt is dan ook een uitgebreid en divers fotoboek. Koek balanceert tussen de diverse esthetische traditionele Japanse gewoontes. Dingen zoals de kimono, de sakura (kersenbloesem) en sumo worstelen. Maar ook vangt hij de patronen van de rauwe urban life.

Met een voorwoord van Takahashi Hiroko (artiest en designer), zij woont al haar leven lang in Tokio, worden we in dit bijzondere boek getrokken. Een boek met veelzijdige fotografie die Tokyo vangt op de grenzen van verleden en heden. Fantasie en realiteit. De teksten zijn minder dan minimaal, de beelden spreken voldoende en vertellen hun verhaal.

Fotograaf Richard Koek

De van oorsprong Nederlandse fotograaf Richard Koek (IIlpendam, 1965) legt de diversiteit van diverse grote steden vast. Hij toonde zijn werk op o.a. Photoville in New York en het Fotofestival in Naarden. Richard werkte voor Het Nederlands Nationaal Archief en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Maar ook voor verschillende Nederlandse dagbladen en tijdschriften, waaronder The New York Times, The New York Review of Books en Interview Magazine. Zijn fotografieboek debuut van New York New York was meteen bestselling.

Met Tokyo Tokyo neemt hij de kijker opnieuw mee naar een wereld waar hij helemaal ingedoken is. Zijn observerende blik zorgt voor een diversiteit aan fotografie. Momenteel woont Koek in New York City met Ivy en zijn dochter Skylar. Dit boek draagt hij ook op aan zijn dochter.

Op reis

Tokyo Tokyo is een echte coffee table book. Het is groot, de cover is uitnodigend en de vormgeving is tot in de puntjes verzorgd. Het boek is in het Engels. Maar geen zorgen als dit niet jouw taal is. De tekst is minimaler dan minimaal. Dit is echt een fotografie boek. Na een kort enthousiast voorwoord van designer Takahashi Hiroko slaan we meteen door naar foto’s . Heel veel foto’s. Zonder tekst. Wat heerlijk om zo in de wereld van Tokio te stappen. De foto’s laten een veelzijdigheid zien die mij nog meer laten verlangen tot het bezoeken van deze stad. Ik heb echt het gevoel dat ik een beetje door de straten dwaal.

Laatst had ik een gesprek over de opkomst van Aziatische landen. Lang hebben wij een bepaald beeld voorgeschoteld gekregen in onze Westerse wereld. Een heel erg beperkt en eenzijdig beeld. Ik ben dan ook zo blij dat we eindelijk steeds meer echt kennismaken met alle landen los en hun diversiteit. Japan is zo eigen en uniek. De mensen en hun gewoontes zijn kleurrijk. Uiteraard is het daar weer anders dan dat we nu hier in Nederland bijvoorbeeld proeven in eten en drinken. Maar een goed begin is gemaakt en ik ben gefascineerd door dit land, de mensen en hun cultuur. Daarbij is edamame één van de weinige groente die mijn beide dochters juichend opeten (en wegschieten). Tokyo Tokyo is een prachtige reis die je samen zij aan zij met Koek maakt en die een diversiteit laat zien zoals stroomt door de aders van de stad.

Tokyo Tokyo samenvatting

Ik kan kort en krachtig zijn over Tokyo Tokyo van Richard Koek, wat een heerlijke reis! Dit is een boek om in te dwalen en dromen. Om plannen te maken of om gewoon vanaf je bank in een andere wereld te duiken. De fotografie is zonder opsmuk. Het is zoals het is en daar hou ik van. Elke keer is het weer een verrassing wat de volgende bladzijde mij brengt. De mensen zijn puur en echt, de locaties rauw en stads en de emoties voelbaar. Mijn verlangen om deze stad te bezoeken is alleen maar groter geworden door dit boek.

Ik wil zelf die wereld proeven, ruiken en ervaren. Dat proeven en ruiken is het enige wat Tokyo Tokyo mist. Verder bevat het alles waar ik van hou in een fotografieboek. De index achterin vind ik dit keer ook heerlijk om in te speuren. Hierbij staan de locaties. Dus mocht ik ooit voet zetten in deze geweldige stad, dan zal ik zeker wat locaties bezoeken vanuit dit boek.

index titelblad richard koek voorkant cover kader boek foto fotografie japan stad reizen inkijkexemplaar samenvatting cultuur fotoboek cadeautip terra coffie table book tokio tokyo tokyo

Boekentips

Specificaties Tokyo Tokyo Richard Koek

Tekst & fotografie: Richard Koek | Uitgever: Terra | Grafisch design & cover: Studio Rikkelman | Februari 2024 | 256 pagina’s | 9789089899798 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.