Banksy een kunstenaar, vandaal, enigma

Banksy een kunstenaar is ook 1 van mijn helden van de hedendaagse kunst. Kunst wat door velen geliefd en omarmd wordt en tegelijk niet altijd erkend wordt als dusdanig. Maar inmiddels weten we wel beter en is street art een vorm wat aanspreekt en zeker ook een kunstvorm is. Banksy, een kunstenaar is gehuld in mysterie want niemand weet wie dit is! We weten enkele dingen over hem (of toch een haar?) maar hij is niet in een hokje te vangen en plaatsen. Banksy is een multidisciplinaire kunstrebel met een verhaal.

De grap is het gat waardoor de waarheid fluit

Banksy de mythe

Soms lijkt de naam Banksy uit het niets weer de media te domineren. Door een kunstwerk, een ludieke actie of iets anders wat de aandacht trekt. Tegelijk blijft de artiest onbekend. Al meer dan twee decennia lang houdt hij zijn identiteit zorgvuldig verborgen. Dat is al knap op zich in deze digitale tijd. Wat er bekend is dat het een Britse man is geboren in Bristol rond 1973, waarschijnlijk. Tegelijk is hij ongrijpbaar, is zijn kunst hetgeen wat spreekt. En zijn de woorden die gezegd worden misschien wel alleen een middel om het grotere doel te bereiken. Dan is de waarheid niet de hoofdzaak. De mythe trekt aan, verwondert en versterkt zijn boodschap extreem. Het boek Banksy, een kunstenaar, vandaal, enigma; gaat speuren in alles wat er naar boven is gekomen van deze kunstenaar.

banksy een kunstenaar

Multicultureel karakter

St. Pauls is een wijk in het hart van de Engelse havenstad Bristol. Halverwege de twintigste eeuw werd dit de bakermat en kloppende hart van de typische Bristol sound, van triphop en van geraffineerde straatkunst. Voorheen was de wijk zo goed als platgestampt door de Bristol Blitz die nazi-Duitsland in 1940 en 1941 op de stad hield. Maar liefst 77 luchtaanvallen maakte een ruïne van de binnenstad. Vanaf 1948 kreeg de stad een sterk multicultureel karakter. Ieren, Aziatische immigranten, inwoners van de Caraïbisch Eilanden, West-Indiërs, Afro-Caraïbische, Jamaicanen en Barbadossers wisten allemaal om verschillende redenen hun weg te vinden naar de havenstad.

De inwoners waren niet erg welkom en posters met leuzen als: “No blacks, no dogs, no Irish”, werden veelvuldig opgehangen en gedeeld. Onderlinge groeperingen vochten rivaliteit uit tussen de ruïnes van de stad. Er was armoede, criminaliteit, discriminatie, werkloosheid en veel onvrede. Er kwamen tegenacties naar voorbeeld van Rosa Parks, met succes! Steeds meer mensen sloten zich aan bij de immigranten en op de dag van de beroemde woorden van Martin Luther King: “I have a dream”, trok de vervoersmaatschappij de ban in. Dit is de basis van verschillende invloeden en het karakter van Bristol, hoe het gegroeid en gevormd is. Het is waarschijnlijk de geboortestad van Banksy een kunstenaar.

Banksy een kunstenaar

Het boek leert ons nog over de muziek en straatkunst van Bristol. Hoe graffiti begon in 1965 met Robert del Naja, later oprichter van de band Massive Attack. Dan gaan we naar het begin van Banksy, geboren waarschijnlijk in 1973 of 1974 te Bristol. Een hardnekkig gerucht is dat hij opgegroeid is in een redelijk welgesteld middel class gezin. Het boek gaat door met uitspraken van Banksy en feitelijkheden uit die tijd, en schetst zo een beeld over zijn jongere jaren.

Wat ik interessant vind zijn de connecties die Banksy heeft. Hij doet grootste dingen zonder dat zijn identiteit uitlekt. Banksy begint als kunstenaar in de graffiti maar weet zich in te mengen op verschillende plaatsen in de lokale subcultuur. Hij werkt samen met artiesten om zo zijn boodschap te versterken. Ik noemde hierboven Robert del Naja, veel mensen denken dat hij Banksy zou kunnen zijn. Onderstaan werk is 1 van mijn favorieten van Banksy. Het meisje met de rode ballon, er is altijd hoop!

banksy een kunstenaar
banksy een kunstenaar

Banksy multidisciplinaire kunstrebel

Dit boekwerk is heel compleet en fijn geschreven. Alles wat er maar opgedoken is van, en rondom Banksy een kunstenaar wordt besproken. Een mooi stuk geschiedenis van de stad Bristol weet goed de sfeer van de stad neer te zetten. Het schetsen van deze mysterieuze kunstrebel is leuk om te doen want hij fascineert enorm. Hij is meer dan iemand die tegen bepaalde maatschappelijke vraagstukken aanschopt. Zijn kunst zet aan tot denken. Het is ontzettend doeltreffend, op een manier waarbij je zowel geraakt wordt als dat er een glimlach naar voor komt.

Wil je meer weten dan raad ik je toch echt aan om dit boek te gaan lezen. Echt antwoorden krijgen is niet mogelijk maar het mysterie wordt wel intens gevoed over Banksy de kunstenaar en je krijgt een ruim beeld over wat er uit zijn handen is gekomen. Ik zou heel graag willen weten wij hij is. Tegelijk is het mysterie juist ook wat zijn boodschap zo intens versterkt. De voorkant van het boek laat 1 van zijn misschien wel grootste rebelse stunts zien. Een kunstwerk van Banksy werd geveild, en terwijl er geboden werd activeerde “iets” (was Banksy in de ruimte?) het kunstwerk. De tekening gleed naar beneden.. door een papierversnipperaar! Nog nooit is dit gedaan, het maakte heel veel los en was een duidelijk statement.

Ook zijn kunstwerk over de hedendaagse helden is vrij recent, en ik vind het prachtig! Banksy.. een kunstenaar, rebel, enigma, strijder, held, vandaal en mysterie. Hij heeft een plekje in mijn hart en ik blijf naar zijn werk uitkijken. En voor nu voed ik mijn nieuwsgierigheid met dit toffe boek.

Specificaties Banksy een kunstenaar, vandaal, enigma

Auteur: Marinus Anthony | Kunstenaar: Banksy | Uitgever: TDM Publishing | 9789493001527 | September 2020 | 240 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.