Anima Animals van Mark Ryden, een boodschap van spirituele wezens

Anima Animals is de meest recente tentoonstelling van Mark Ryden (1963). Ik heb dit boek al meermaals zien langskomen en het sprak niet tot me. Ik heb eigenlijk weinig met anima.. Maar ik heb een stomme verwarring in mijn hoofd met anime. Anime is een Japanse kunstvorm waar ik echt weinig mee heb. En gezien Ryden veel in Japan is geweest dacht ik dat hij een uitstapje had gemaakt in die kunstvorm. Maar Anima daarentegen is vertaald ziel en animals, dieren. Mark Ryden heeft zijn bekende, geliefde en vervreemdende wezens een eigen tentoonstelling gegeven! Zijn zieldieren komen met een boodschap en staan dit keer in het middelpunt. En het heeft gelukkig niets met anime te maken.

anima animals

Anima Animals

Deze tentoonstelling heeft dus niks met anime te maken gelukkig. Maar alles met de furry wezens van Ryden die in elke tentoonstelling zich wel laten zien. Sommigen zijn lief, anderen duister. Allemaal fascinerend en met een bepaalde boodschap. Mark Ryden geeft zelf een persoonlijke boodschap in het voorwoord. Spiritualiteit is altijd een onderwerp in zijn kunst en ook voor zijn wezens. Hij gelooft dat we onze reis op aarde allemaal maken met een spirituele gids waar we kracht en inzicht van krijgen. Als je er om vraagt komt deze vanzelf op je pad. Ogen dicht, kijk naar binnen en vraag je Anima Animal om te komen. Open je ogen en zie..

Knuffels met plastic gezichten

Deze kop klinkt al als een horrorfilm voor mij. Maar Mark Ryden heeft een liefde voor deze items. Hij struint graag winkeltjes en tweedehands marktjes af om ze te zoeken. Als we terug gaan naar de herkomst van deze tentoonstelling, dan komen we uit bij zijn kunstwerk Snow White. Dit stuk komt uit The Meat Show. In dit kunstwerk is naast Sneeuwwitje een belangrijke boodschapper. En het duurde lang voordat deze vorm kreeg. Totdat Ryden op een vlooienmarktje op een knuffel met plastic gezicht stuitte.. Zijn eerste Anima Animal kwam uit zijn kwast en velen andere spirituele boodschappers volgden op zijn doek.

anima animals
anima animals

Reis door de tijd en wezens

Anima Animals neemt ons na het verwoord van Ryden, mee door de tijd. En langs zijn eerdere wezens. Het maakt dit boek tot een interessant leesboek ook. Er zit meer passende informatie in dan in eerdere boeken vind ik. We komen langs The Meat Show, The Snow Yak Show, The Tree Show en ander eerdere werken uit tentoonstellingen. Tegelijk duiken we in de filosofie van Ryden en lezen we hoe anderen zijn werk ervaren en zien. Erg interessant!

I love the idea of a painting being so precious it becomes sacred

Mark Ryden

En dan komen we bij de schilderijen van Anima Animals. Wat een genot! Elke pagina laat een ander kunstwerk zien. Van schilderij tot lijst, deze ontwerpt hij ook zelf. Het totaalplaatje is zo ontzettend gaaf. Ik word daar onwijs blij van. Elke millimeter ademt Mark Ryden. In elk hoekje van het doek en lijst zit zijn ziel en gedachte. Het valt me op dat hij diverse kleurenpalets gebruikt. Van hard zuurstokroze, naar ijzig wit zoals we kennen van The Snow Yak Show, naar donker bruin en zwart. Elk item is zo uniek en toch is het een perfect samenhangend geheel.

Zielwezens

En een ziel heeft elk wezen. Elk kunstwerk vertelt een eigen verhaal, raakt een andere emotie en weet een mix van gevoelens los te maken. De ‘Pink Yak’ is vrolijk roze maar die ogen.. die laten een soort van lege gekte zien. ‘God Yak’, vind ik op de een of andere manier heel humorvol. Het laat me lachen en raakt een vrolijke snaar. ‘Bee’ is 1 van mijn favoriete Anima Animals. Dit lieve wezentje met rimpels op zijn voorhoofd straalt een ondeugd uit maar z’n ogen vertellen en zien veel. De lijst is prachtig erbij. ‘Makkuro’ spreekt ook echt tot me, zo puur en kwetsbaar vind ik dit wezentje. ‘The Stoat’, is een heel statig werkje en de lijst is weer heel anders en kloppend hierbij. Van deze knorrepot krijg ik ook een grote glimlach.

De schilderijen worden geheel getoond en van sommigen volgt een close up. De absolute smakelijke kers op de taart is de foto van Mark Ryden met zijn Anima Animal ‘Pinkie’. De compositie van de foto met hem en zijn kunstwerk is geweldig. Hij gaf al aan dat deze tentoonstelling een ode is aan kitsch, dit is stijlvol kitsch. Daar kan alleen Ryden mee weg komen.

anima animals
Bee
anima animals
Pinkie

Schetsen en porselein

Normaal zijn de schetsen van Ryden favoriet onderdeel van mij. Maar in deze tentoonstelling niet! Er zitten pareltjes bij hoor, zoals ‘Divoc’, die geeft me kippenvel over mijn hele lichaam en sla ik graag om. Ik vind het wel echt heel leuk dat de schetsen altijd een onderdeel zijn. Dit voelt toch aan als kwetsbaarder werk en vertelt mij net zoveel als een schilderij wat helemaal voltooid is.

We sluiten de tentoonstelling af met enkele porselein stukken en daarna de tentoonstelling van Anima Animals zoals je kon zien bij de Perrotin Shanghai galerie. Een stukje nog over Mark Ryden zelf, zijn tentoonstellingen en de gehele tentoonstelling in miniatuur met naam en informatie.

Anima Animals als boek

Ik denk dat dit 1 van mijn favoriete boeken is van Mark Ryden. De tentoonstelling is prachtig in beeld gebracht. Je krijgt veel aanvullende informatie en achtergrondkennis. Het is zo compleet. Daarbij hou ik dus onwijs van zielwezens. Anima is een dikke ja en ik moet gewoon eens beter gaan lezen. En niet zo snel foutieve asciocaties leggen bij woorden, die ik verkeerd lees. Daardoor had ik bijna dit gemist!

Welke van de Anima Animals is jouw favoriet?

Specificaties Anima Animals

Auteur: Mark Ryden | Uitgever: Cernunnos / Abrams books | Oktober 2020 | 9782374951416 | 144 pagina’s | Kunst | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

anima animals
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.