Lulkoek – een boekje dat aanzet tot kritisch denken

Een gedurfde titel voor een gedurfd boekje. Lulkoek staat vol met overtuigingen die worden weerlegd door de wetenschap. Hierbij schuwt Leo Pot de heilige huisjes niet. Zo’n boek verdient een pittige titel en dat is gelukt. Het prikkelt zeker, waardoor je het boekje gauw wilt openslaan en gaat lezen over tal van verschillende onderwerpen.

Lulkoek

Lulkoek

Veel mensen baseren hun waarheid op vooringenomenheid, bijgeloof of gebrekkige kennis. Op lulkoek dus, die gretig wordt geconsumeerd omdat mensen zich gemakkelijk laten leiden door hun onderbuikgevoelens of pseudowetenschap. 

Als iets met overtuiging of gezag wordt gebracht, geloven mensen zo ongeveer van alles: dat je kunt praten met de doden, dat biovoeding gezonder is, dat onze planeet plat is of dat een onzichtbare man het hele universum in een weekje in elkaar heeft gezet. Bewijs, logica of kennis lijken daarbij geen enkele rol te spelen.

Dit boek rekent af met alle lulkoek, of het nu gaat om medische, bovennatuurlijke of maatschappelijke verzinsels. Het is daarmee ook een ode aan de wetenschap, die ons leert kritisch te denken en onze meningen te toetsen aan de werkelijkheid. Met dit boek kom je te weten wat echt echt is!

Leo Pot is de auteur van de bestsellers Hoe pak je een oen zijn poen?, Hoe krijg je altijd gelijk? en Hack je brein.

Lulkoek

Lulkoek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Lulkoek oogt als een populair wetenschappelijk boekje, in zakformaat. De krachtige en directe manier van schrijven past hierbij. Een boekje wat je even openslaat om een willekeurig onderwerp te lezen. Niet per se van A tot Z of in 1 adem, maar ‘lekker voor tussendoor’ wat mij betreft. Ideaal is dan ook dat er een inhoudsopgave aan is toegevoegd.

Ik ben wetenschappelijk opgeleid en houd ook van onderbouwing vanuit de wetenschap, maar wat mij betreft maakt Leo Pot in Lulkoek een te directe 1 op 1 lijn met onderzoek. Want als iets niet blijkt uit één onderzoek, of twee, is het dan niet waar? Is er niet zoiets als ‘we weten het gewoon niet zeker’? Het afdoen als lulkoek is dan niet per se de conclusie, maar het is ‘niet wetenschappelijk bewezen’ lijkt mij. Dit maakt mij ook enigszins sceptisch over het boek, ondanks de bronverwijzingen en de beschrijvingen van het onderzoek.

Toch was het vermakelijk om te lezen hoor. De afwisseling zorgt voor een hoog entertainmentgehalte. Van biologische voeding tot geloven in God, van de betrouwbaarheid van politici tot complottheorieën. Van graancirkels tot acupunctuur en van klimaatverandering tot gratis artikelen. Veel onderwerpen die momenteel spelen in onze samenleving worden besproken, dat maakt het ook erg actueel.

Ideaal bij een goed gesprek

Iedereen kent wel die ene oom of zus die het altijd beter weet. Die op een stellige manier jou wil overtuigen van zijn of haar gelijk. Dan is dit boekje echt ideaal. Steek het in je handtas en haal het tevoorschijn op het moment supreme. Bewijs aan de ander dat het lulkoek is wat er is gezegd. Wetenschappelijk onderbouwd nog wel!

De doelstelling van Leo Pot is wat mij betreft wel geslaagd. Door het lezen van Lulkoek ben ik wel weer even ‘aan’ gezet om kritisch te gaan denken over bepaalde onderwerpen. Niet zozeer doordat ik direct het wetenschappelijke standpunt overneem, maar om eens goed beide perspectieven te overwegen. Een voorbeeld daarvan is het eten van biologisch geteelde groente. Wat maakt deze groente gezonder? Is het gezonder voor mijn lijf of voornamelijk voor het milieu? Kritisch denken houd ik van, nieuwe perspectieven krijg ik graag, of juist een reminder aan dingen die ik eigenlijk al wist.

Of ik het een ‘ode aan de wetenschap’ vind, zoals aangegeven op de flaptekst? Nee, dat vind ik een te grootse uitspraak voor dit (letterlijke) kleine boekje. Of het toegankelijk is en interessant, zoals een lezer wordt geciteerd op dezelfde flaptekst, ja dat wel.

Specificaties Lulkoek

Auteur: Leo Pot | Uitgever: Haystack | september 2022 | 9789461265197 | 252 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.