Muis telt tot tien; een educatief boekje

De combinatie van cijfers, kleurrijke illustraties en vooral een lief en vrolijk concept; dat is wat het boekje Muist telt tot tien is. Wat een schattig boekje heb ik in mijn handen. Mijn dochter vindt dat ook want die weet niet hoe snel ze het boekje uit mijn handen moet pakken! Muis telt tot tien; een educatief boekje.

Muis telt hoofdfoto

Muis telt tot tien

Pauline Baartmans duikt met dit boekje in de belevingswereld van een dreumes/kleuter. In dit stadium van de ontwikkeling van een kind komt vaak de interesse voor cijfers. Niet zo zeer het echt lezen van de cijfers, maar meer het benoemen in eerste instantie. Later volgt de interesse in het tellen op volgorde en nog later worden de klanken van de cijfers gekoppeld aan de geschreven cijfers op papier. Hoe leuk is het om deze ontwikkeling te ‘voeden’ door middel van een boek. Niet zomaar een boek, maar een educatief boek met super toffe illustraties en ook nog eens op rijm. Ik houd ervan!

In Muis telt tot tien maken we kennis met Muis en Beer. Samen gaan zij de cijfers tot tien ontdekken en iedere bladzijde is dan ook een feestje om naar te kijken. Wat meteen opvalt is de schrijfwijze; het is op rijm. Steeds twee regels per bladzijde die de essentie van die bladzijde vertellen. De illustraties maakt Pauline ook zelf, super leuk. Het is niet zomaar een serie cijfers, maar de cijfers zijn echt onderdeel van het verhaal.

Karton

Ik ben fan van kartonnen boeken bij kinderen. Vooral bij kleinere kinderen is dit echt erg prettig. Kinderen zijn (helaas) nog niet zo bewust van en zuinig op boeken. Een scheur of vouw is zo gemaakt en soms gaat een boekje zelfs een stukje vliegen of maakt hij ineens een snoekduik naar de grond. Kartonnen boeken kunnen tegen een stootje en zijn dus echt kindproof. Zo ook dit pareltje Muis telt tot tien. Nog een voordeel van een boekje van karton is de dikte van de bladzijdes. Het voelt stevig aan in je handen en er is geen kans op het scheuren of vouwen van bladzijdes! Het formaat is precies goed voor de kleine kinderhandjes en daardoor kunnen zij dit boekje heel goed zelfstandig ontdekken. En de bladzijdes hebben een glanzende laag als afwerking; super mooi! Hierdoor komen de illustraties nog mooier naar voren.

Muis telt tot tien met ballonnen, vliegers en sokken

Zoals ik al eerder aangaf, maken de cijfers echt deel uit van Muis telt tot tien. Dit doet Pauline heel leuk door de cijfers te koppelen aan voorwerpen. Voorwerpen die bij kinderen bekend zijn en dus ook tot de verbeelding spreken. Dit spreekt kinderen aan en daagt ook uit om deze voorwerpen bij naam te benoemen samen. De taalontwikkeling wordt dus ook volop gestimuleerd. Maar dat is wat boeken doen en waarom het lezen van boeken zo belangrijk is, zowel voor jong als oud.

Meer van Muis

Ik ben fan van Muis! Wat een leuk boekje is Muis telt tot tien zeg en ik ben dan ook meteen benieuwd of er meer boeken van Muis zijn. Het antwoord is gelukkig ja. Zo is er ‘Thuis bij Muis’ , ‘We krijgen er een kleintje bij’ , ‘Lente met Muis’ .
Het boek ‘Buiten spelen met Muis’ is in aantocht en komt uit in juni van dit jaar. Worden jullie ook fan van Muis?

Specificaties Muis telt tot tien

Auteur & illustrator: Pauline Baartmans | Uitgever: Witte Leeuw│ 9789025114541│Tweede druk 2021│12 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.