Krokodil op weg naar beter – Yoeri Slegters, een prentenboek over oorlog en vluchten

Vind je het lastig om aan kleine kinderen te vertellen over vluchtelingen? Uit je vertrouwde omgeving vertrekken omdat je niet anders kan? Dan is dit boek misschien iets voor jou. Krokodil op weg naar beter is geen vrolijk boek, maar dat is ook niet de bedoeling. Met dieren als hoofdrolspelers wordt het verhaal verteld, wat mij betreft met een knipoog naar ‘ Gullivers reizen’. Uiteindelijk komt het goed met krokodil. De redding komt uit onverwachte hoek.

Krokodil op weg naar beter

Beter, waar is dat?

De voorkant van het boek geeft goed weer waar het over gaat. Krokodil op weg naar beter is geen vrolijk verhaal. De illustraties geven dit ook weer. Krokodil moet zijn vertrouwde omgeving ontvluchten waar hij gelukkig was. De reis die volgt is vol ontberingen. Hij is op weg naar beter, maar… waar is dat? Met dieren als hoofdrolspelers wordt verteld dat krokodil nergens tussen past: “dezelfde manier en dezelfde dieren. Alles moest even hoog of even laag” en een krokodil paste daar niet bij.”

Dit maakt duidelijk dat mensen die anders zijn niet snel accepteren. En krokodillen zijn natuurlijk gevaarlijk, dat komt er ook nog bij. Het verhaal krijgt een onverwachte wending als krokodil gered wordt door muizen. Wat mij betreft een kleine referentie naar ‘Gullivers reizen’. En tussen die muizen gaat Krokodil zich steeds meer thuis voelen. Hij mist alleen … zijn familie. En uiteindelijk komt dat ook goed in Krokodil op weg naar beter.

Krokodil, op weg naar beter Ondersteunend voor een gesprek

De illustraties in Krokodil op weg naar beter, laten een enge omgeving zien en dat is ook voelbaar. Een enge omgeving, begrijpelijk voor kinderen, in de vorm van enge schimmen. Krokodil is alleen, dat maakt het er allemaal niet vrolijker op. Uiteindelijk komt het goed met krokodil, zeker als hij zijn familie weer ziet. De illustraties zijn passend bij het verhaal dat wordt verteld. Het moment waarop zijn rugzak én krokodil kleiner en leger worden is mooi geïllustreerd. Op 2 pagina’s 4 keer dezelfde krokodil, maar dan in transformatie.

Dit boek Krokodil op weg naar beter, kan ondersteunend zijn om het gesprek over vluchtelingen met kleine kinderen te voeren. Parabels met dieren die uiteindelijk over mensen gaan zijn natuurlijk eeuwenoud. Kinderen zijn slim genoeg om te beseffen dat het uiteindelijk over mensen gaat.

Krokodil op weg naar beter

Angst en eenzaamheid worden voelbaar

Ik vind Krokodil op weg naar beter geen vrolijk boek. Dat is ook niet de bedoeling. De illustraties maken angst en eenzaamheid voelbaar zonder dat dit concreet wordt uitgebeeld. Geschikt voor jonge kinderen, als je met hen het gesprek wil aangaan over vluchten omdat het niet anders kan. En dat het uiteindelijk wel mogelijk is je ergens anders thuis te voelen, hoe moeilijk dat ook is.

Specificaties Krokodil, op weg naar beter

Auteur: Yoeri Slegers | Uitgever: De Eenhoorn │9789462913820│ maart 2019 │ 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Krokodil op weg naar beter
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.