Ook leuke meisjes worden vijftig, een boek over de overgang

Ook leuke meisjes worden vijftig heb ik gekozen vanwege de titel. Ik vond het wel grappig. Uiteindelijk weet je als vrouw dat je rond die tijd, of eerder, te maken krijgt met de overgang. En ja, ook als je je nog geen vijftig voelt. Dan nog kan je de natuur niet tegen houden. En de overgang is niet voor iedere vrouw hetzelfde. In welke vormen komt dit dan voorbij en wat staat mij eventueel dan nog te wachten? Dat leggen Maaike de Vries en Manon Kerkhof uit in dit boek. Ook leuke meisjes bevat ook een overzicht om na te gaan hoe je scoort op overgangsklachten. En de titel is grappig, maar de inhoud van het boek is serieus. Wel makkelijk leesbaar en overzichtelijk.

Ook leuke meisjes worden vijftig, een boek over de overgang voorkant kader

De inhoud

Ook leuke meisjes worden vijftig bevat verschillende hoofdstukken die een relatie hebben met de overgang. Ieder hoofdstuk eindigt met een overzicht ‘om te onthouden’ en ‘om te doen en laten’.

 1. Welkom bij de club
 2. De overgang komt en gaat in fasen
 3. De biologie van de overgang
 4. Als de overgang te vroeg komt
 5. De overgang zet alles op z’n kop
 6. De bekkenbodem
 7. Menopowerfood
 8. Zeg vaker nee tegen Chardonnay
 9. Beweeg je door de overgang
 10. Kalmte zal je redden
 11. Pillen en praten, pleisters en plantjes
 12. De overgang tussen negen en vijf
 13. Ook mannen hebben hun issues

Welke informatie geeft ook leuke meisjes worden vijftig?

Ook leuke meisjes worden vijftig behandelt alle onderwerpen die van belang zijn, ook de minder sexy onderwerpen zoals incontinentie en mogelijke verzakking van blaas of baarmoeder. Vandaar ook het belang van een volledig hoofdstuk dat handelt over de bekkenbodem. Ook het libido komt voorbij. Hierbij wordt aangegeven dat je seksleven niet voorbij is, maar wel aandacht vraagt. Er wordt duidelijk aangegeven wat er gebeurt bij de overgang. Wat gebeurt er hormonaal. Wat doet het lichamelijk en mentaal met je op korte en lange termijn. De belangrijkste processen en mechanismen worden uitgelegd. Denk aan gewichtstoename, lichaamssamenstelling en langer energieverbruik. De reden waarom je, ondanks dat je niet méér eet, toch aankomt. En problemen met slapen en eten houden elkaar in balans. Positief is dan weer wel, dat jarenlange klachten van migraine juist door de overgang kunnen verdwijnen.

Wat vind dit leuke meisje van vijftig ervan?

Interessante informatie uit ‘ook leuke meisjes worden vijftig’ vind ik vooral dat er sprake is van 3 fasen. De overgang duurt gemiddeld tussen de 5 en10 jaar. Je zal er niet altijd iets van merken. Belangrijk element is voedsel en bewegen. Dat is te vinden in het hoofdstuk zeg vaker nee tegen Chardonnay, beweeg je door de overgang en Menopowerfood. Hierdoor concludeer ik dat, doordat ik nog regelmatig hardloop, ik weinig last heb van de overgang. En ik let ook op wat ik eet. Wel merk ik dat mijn lichaam verandert. Waar ik van schrok is de relatie tussen kanker en hormoonpillen. Het advies kan bijvoorbeeld zijn om hormoonpillen te slikken, maar als je kanker blijkt te hebben versnelt dit het proces. Het hoofdstuk pillen en praten, pleisters en plantjes behandelt dit uitgebreid, inclusief meer natuurlijke behandelingen.

Concluderend

Ook leuke meisjes worden vijftig is vooral een educatief boek. Het is geen page-turner. Ik ben er wel veel wijzer van geworden. En ik prijs mijzelf gelukkig dat ik tot nu toe nog niet veel last heb gehad van de overgang. Blijkbaar hoor ik bij de slechts 15% van de vrouwen waarbij dat het geval is. En misschien komt dat vooral door voeding en bewegen. Mijn conclusie is vooral dat we, zoals veel dingen, niet alles kunnen bepalen in het leven. Sommige dingen overkomen je en ook hier weer blijkt een gezonde levensstijl van belang te zijn. Als je veel last hebt van de overgang is dit zeker een goed boek om te lezen. Er staan ook praktische adviezen in die je uit kan proberen, inclusief een handleiding hoe te plassen en te poepen. En het goede nieuws is: de overgang gaat ook weer over.

Specificaties ook leuke meisjes worden vijftig

Auteur: dr. Maaike de Vries en dr. Manon Kerkhof | Uitgever: Kosmos | Omslagontwerp: Studio Vrijdag | november 2022 | 303 pagina’s | 9789021597119 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant dubbel
Footer 8 met bol verwijzing
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.