Op pad met verdriet, een zacht boek over rouw

Julie de Keersmaecker is coach en moeder van twee levende meisjes en een overleden meisje. Tien jaar geleden overleed Marie aan kanker, ‘het grootste verdriet dat een mama ooit kan ervaren.’ Samen met haar man richtte ze het We Love Mariefonds op, een vereniging die op een laagdrempelige manier kinderen en volwassenen helpt in het proces van afscheid nemen. Julie schreef over haar rouwproces in het boek Marie waarvan meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht. In haar nieuwe boek Op pad met verdriet heeft Julie weergegeven wat het verdriet in tien jaar tijd met haar en haar omgeving heeft gedaan.

Op pad met verdriet

Julie is voor Op pad met verdriet in gesprek gegaan met de mensen om haar heen en heeft haar eigen emoties en zichzelf onder de loep genomen. Dit heeft ze in woord en beeld uitgedrukt. In haar tekeningen heeft ze het verdriet het symbool van een steen gegeven en met die steen is ze op pad gegaan. Het zijn prachtige tekeningen in mooie zachte kleuren met korte teksten erbij. Het maakt rouw zichtbaar en en het is fijn als je even te verdrietig of moe bent om te lezen.

Rouw is niet mooi

Op pad met verdriet beschrijft rouw en verdriet heel zorgvuldig. Het is persoonlijk, open, puur en kwetsbaar. Vele moeilijke aspecten van rouw worden benoemd, zoals hoe het tussen mensen in kan staan of ervoor kan zorgen dat je anderen om je heen niet meer ziet. En wat denk je van de vele confrontaties met dat Marie er niet meer is. Zoals bij het zien van een lege stoel. Julie vertel over de verreikende impact van verlies. Zo was ze lange tijd erg bang om de controle te verliezen en werd reizen bijvoorbeeld lastig. Ze kreeg ook te maken met onbegrip van anderen. Wat zeg je bijvoorbeeld als iemand vraagt of je het al ´een hebt plek gegeven´ terwijl het niet zo werkt?

Rouw is een complexe en individuele reis die je maakt. Er bestaat geen mooie rouw. Rouw is vreselijk primitief. Het sleurt je door meest negatieve, pijnlijke en primitieve gevoelens die je kunt hebben. Je kunt je de ene dag heel helder voelen en de volgende dag van angst weg kruipen.

Hoop vinden

Toch vind Julie haar weg en ontdekt ze wat haar wel en niet helpt. Ze gaat door met leven, ook al voelt ze zich daar soms schuldig over. Heel dapper gaat ze haar emoties niet uit de weg en zoekt ze hulp. Ze ontdekt wat helpt en wat hoop geeft en beschrijft dat helder in Op pad met verdriet. In bad gaan is bijvoorbeeld fijn omdat dat een gevoel gaf van omhulling en bescherming. Maar denk ook aan muziek en natuur. Ook vertelt Julie over haar ervaring met Ayahuasca, een oeroud mystiek middel. Ook houdt Julie Marie in haar leven, al is zij er niet meer in fysieke vorm.

Mijn verstand had het al lang opgegeven, mijn lichaam waarschijnlijk ook, maar mijn ziel, die wilde blijven leven. Dat zorgde ervoor dat ik op bepaalde momenten lang mijn hoofd boven water kon houden.

Op pad met verdriet biedt troost

Julie heeft een persoonlijke en spirituele reis afgelegd. Ze beschrijft het ontdekken van zichzelf, verkregen wijsheid en het ontdekken van haar talenten. Zij en haar omgeving zoeken naar zingeving en verbondenheid. Samen en alleen leren ze. Zo werd een verhaal van intens verdriet ook een verhaal van liefde. Daarmee is het boek hoopvol en troostend en een verhaal vol veerkracht. Maar altijd zonder af te doen aan de pijn van verdriet. Het blijft namelijk balanceren.

Ik heb zelf niemand verloren die zo dichtbij me staat en het lijkt me hartverscheurend. Ik vind het daarom belangrijk om mensen in rouw te kunnen ondersteunen. Dit boek reikt woorden en beelden aan, maakt rouw iets meer tastbaar. Rouw in al zijn golvende emoties is vloeiend beschreven. Op pad met verdriet is een boek voor iedereen die geconfronteerd wordt met verdriet, jong en oud. Het is ondersteunend in de verschillende fases van een rouwproces. Het is ook een mooi boek om aan iemand in rouw te geven zodat die persoon wat erkenning en herkenning vindt.

Specificaties Op pad met verdriet

Auteur en illustrator: Julie de Keersmaecker | Uitgeverij: Manteau | 9789022338865 | augustus 2022 | 144 blz | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.