In Tijdlijn, laat Peter Goes je meevoeren op de geschiedenis

Verwacht bij ‘Tijdlijn: Een reis door de geschiedenis’ geen lineaire lijn waaraan jaartallen gekoppeld zijn. Dit uiterst informatieve boek bestaat uit prenten over onderwerpen die zoveel mogelijk in chronologische volgorde gerangschikt zijn. Van de Oerknal tot aan ‘Je suis Charlie’ en van de hunnebedden in Drenthe tot de Azteken: het staat er allemaal in. En dat is bewonderenswaardig. Ja, de nadruk ligt vooral op de westerse en Europese geschiedenis, maar er is aandacht voor de oude Chinese dynastieën , de Azteken en het Ottomaanse Rijk.

Geschiedenisonderwijs

Tijdlijn is, mede om die reden, een mooie aanvulling op het geschiedenisonderwijs, vind ik. Je komt niet zo’n balk tegen die meteen als zodanig herkenbaar is en een rechtlijnige kapstok is voor feiten, periodes en jaartallen en die dat geheel mooi afbakent. Ik had dat enigszins verwacht, gezien de titel van het boek. Goes hanteert een andere vorm van een ‘tijdlijn’ die inhoudelijk een stuk sterker is dan zo’n letterlijke lineaire tijdlijn of tijdbalk. Daarover later meer.

Tijdlijn een reis door de geschiedenis

Uiteenlopende onderwerpen in ‘Tijdlijn’

Eén van mijn docenten geschiedfilosofie zei ooit dat als je een onderwerp kiest voor je scriptie of essay dat je moet weten hoe je dat af moet bakenen. Omdat het onmogelijk is een geschiedenis van ‘alles’ te schrijven. Degenen die de reikwijdte van hun onderwerp graag zo breed mogelijk wilden houden, zijn maar al te vaak gestopt omdat ze verstrikt raakten in een ragfijn feitenweb waarin de hele wereld moest worden verklaard. Ik overdrijf niet eens zoveel. Maar het is in dat opzicht absoluut een verdienste dat Peter Goes zo veelomvattend en toch zo duidelijk is gebleven in Tijdlijn.

Het perspectief is breder dan Europa, maar hij probeert niet de gehele wereldgeschiedenis in ‘Tijdlijn’ te vatten. Persoonlijk was ik erg benieuwd hoe hij ‘De Middeleeuwen’ zou behandelen omdat dat een lange periode is. Deze periode van maar liefst duizend jaar leek mij lastig om in één grote plaat te vangen. Goes moet dat ook gedacht hebben en dus heeft hij vakkundig de middeleeuwen in verschillende onderwerpen uitgesplitst. Zoals bijvoorbeeld ‘Kruistochten’, ‘Vikingen’ en de ‘Ming-dynastie’. In de aparte ‘Middeleeuwen’- pagina wordt een algemeen beeld van de middeleeuwen geschetst. Het is maar een voorbeeld van hoe Goes geschiedenis heeft willen schrijven. En tekenen niet te vergeten.

Tijdlijn een reis door de geschiedenis Peter Goes

Nooit één rechte lijn, en Goes begrijpt dat

De gekleurde platen met zwarte tekeningen met kleine gekleurde accenten, lezen als supergedetailleerde infographics die omgeven worden met kleine stukjes tekst. Tijdlijn is een groot boek van ongeveer een A3-formaat. De platen zijn daarmee ook groot. Goes, die in Gent animatie heeft gestudeerd aan de Academie voor schone kunsten aldaar. Laat in zijn platen ‘de’ geschiedenis zien. In rijke, gedetailleerde tekeningen laat hij zien dat hij zijn feiten kent. De tekeningen vertellen mede het verhaal. Of liever gezegd: de verhalen. Verhalen die meanderen door de tijdlijn.

Verschillende onderwerpen bestaan naast elkaar. De lezer leert zo dat er niet sprake is van één geschiedenis. Maar van verschillende geschiedenissen die door elkaar heen lopen. Die droogvallen. Om elkaar heen slingeren of soms mijlenver uit elkaar liggen. En die altijd, ja altijd, ergens vandaan komen. Die niet op zichzelf staan. Ook in historisch opzicht kennen we het principe van actie waarop een reactie volgt. Goes heeft dat goed gezien. En als de lezer goed kijkt in ‘Tijdlijn’ ziet hij of zij dat ook.  

Specificaties Tijdlijn: Een reis door de geschiedenis

Schrijver en Illustrator: Peter Goes | Uitgever: Lannoo | oktober 2015 | Aantal pagina’s: 80 | 9789401426282 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tijdlijn een reis door de geschiedenis Peter Goes
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.