Boeli & Mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend

Voor kinderen is de wereld een lange tijd magisch. Er zijn bepaalde momenten op een dag die kinderen heel anders beleven dan volwassenen. Er zijn bepaalde situaties die anders ervaren worden. En eigenlijk vergeet je dit vaak als volwassene. Maar laat daar Pepijn Lanen zijn die samen met Joren Joshua dit gegeven heeft weten te vangen. In woord én beeld. Om er vervolgens een ontzettend tof, fantasievol kinderboek van te maken: Boeli & Mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend.

Boeli & Mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend

Boeli & Mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend

Boeli T-Rex ontwaakt in het Koninkrijk van de Sterren. Zijn zusje Mumi is nog opgesloten in de Gevangenis van Slaap. Of zo lijkt het toch.

‘Mum’, fluistert Boeli T-Rex.
‘Mum’, herhaalt hij, iets harder nu.
‘MUUUUUMMMMM!’
Mumi ontwaakt.
‘We moeten stil zijn’, zegt Boeli tegen Mumi.
Hij helpt haar te ontsnappen uit de Gevangenis van Slaap.
‘Ik ben bang’, zegt Mumi.
‘Je hoeft niet bang te zijn’, zegt Boeli T-Rex.
‘Ik ben hier toch? Je grote broer.’
‘Oké’, zegt Mumi.

Samen smeden ze een plan.
Een plan voor een avontuur Boeli & Mumi.

Boeli T-Rex ontwaakt in het Koninkrijk van de Sterren

Koninkrijk van de Sterren

Als je als kind wakker wordt, dan is de wereld anders. In stilte gehuld. Vaak liggen volwassenen nog te slapen. De schaduwen zijn anders, de geluiden meer gedempt. Het is de uitgelezen kans ook vaak om als kind op avontuur te gaan. Zonder de beschermende deken, wakend oog of de altijd waarschuwende aard van ouders. Vaak aangemoedigd door een rommelende maag plus een honger naar ontdekken. Als volwassene is het daarentegen vaak een vrij ruwe wake-up call. Een besef van de behoefte tot zelfstandigheid van een kind, wat met vallen en stoten groeit. En vaak met veel zooi en in volwassen ogen niet de beste keuzes. Boeli & Mumi hebben ook honger; naar eten en avontuur!

Ik kan me van beide kanten inleven. Als ouder ben ik ook wel eens geschrokken van wat een kind in de ochtend vroeg allemaal onderneemt terwijl ik lag te slapen. Ik heb een ingebouwd alarm sinds de geboorte van mijn eerste dochter. Maar soms, heel soms overvalt de moeheid je gewoon als ouder. Om vervolgens vroeg in de ochtend in de fijne diepe roes van een droom gevangen te zitten. Maar dankzij Boeli & Mumi kan ik me dit moment ook als kind herinneren! Wetende dat het huis voor jou is en de weg naar avontuur maar een deurpost verwijderd is.

Match made in heaven

Pepijn Lanen weet de perfecte woorden te vangen om dit avontuur van Boeli & Mumi te kleuren. Heel simpel gezegd, gaat het boek over broer en zus die wakker worden, opstaan en trek hebben in een ontbijt. Dit alles terwijl hun ouders nog diep liggen te slapen. Pepijn weet het zo te verwoorden dat er een intens avontuur ontstaat wat sprankelt. Waar de perfecte woorden elkaar weten te vinden en zo samen tot nog mooiere zinnen weten te groeien. Het is een tekstueel feestje voor mij wat dat betreft. De beelddenker en woordenliefhebber zijn intens blij hiermee.

De tekst zou de illustraties volledig kunnen ondersneeuwen maar het tegenovergestelde gebeurd. Joren Joshua weet vanuit zijn visuele kant het verhaal nog rijker te kleuren. Hij vult aan, benadrukt en accentueert het avontuur van Boeli & Mumi. En net als je denkt alles gezien te hebben, ontdek je toch weer een laagje. Waar Pepijn een situatie in woorden vangt, zo vangt Joren het in beeld. En beide heren weten ook nog eens te prikkelen tot verder kijken buiten de zinnen en beelden. Wat mij betreft echt een match made in heaven voor dit kinderboek.

Beleving van Boeli & Mumi

Kort geleden mocht ik Nuna reviewen, ook van de hand van Pepijn. En al eerder heb ik een aantal van zijn boeken gelezen. Ik vind zijn woorden, zinnen en verhalen heerlijk. Soms wat ver gezocht, soms juist heel toegankelijk. Maar altijd aangenaam prikkelend voor mijn rijkelijk gevulde brein en gedachtes. Het verrast mij en dat hoeft niet in een verhaal. Dat kan ook bijna niet meer na zoveel boeken en verhalen. Maar als het dan toch gebeurd, voelt dat zijn fijn en voldaan.

Het boek van Boeli & Mumi is een beleving op diverse niveaus. Het zal voor velen misschien eerst wat vreemd overkomen. Misschien zelfs niet helemaal gesnapt worden. Maar geef het een kans. Dit verhaal is niet hapklaar, het zet aan tot verwondering. Het prikkelt aangenaam de fantasie. Dat alles met humor. Het is een boek wat kinderen zelf aanzet tot een eigen interpretatie geven. Een verrijking en extra kleur voor hun perspectief. Laat je verrassen door wat kinderen zien en ervaren uit dit boek. En laat jezelf als volwassene ook verrijken door hun perspectief.

keuken

Illustraties

Joren Joshua is voor mij een nieuwe naam. En dat is ook niet raar want Boeli & Mumi is “pas” zijn tweede boek die hij illustreert. Zijn eerste boek Zeb. sleepte meteen de prijs voor Zilveren Penseel in 2019 binnen! En een nominatie voor de Woutertje Pieterse prijs. Hoe tof als debuut. Meteen ook wel iets met verwachtingen voor een vervolg. Dit boek is natuurlijk heel wat ander anders, maar wat mij betreft net zo geslaagd.

De Rotterdamse Joren is een creatieve ziel met voor mij kleurrijke illustraties, speelsheid, humor en een Rotterdamse nuchterheid. Niet per se gericht op kinderen, maar daardoor in samenspel met Pepijn juist een erg leuke combinatie. Ik zei al dat Boeli & Mumi “pas” zijn tweede geïllustreerde kinderboek is. Maar hij richt zich op alle kanten wat het illustreren rijk is. Kinderboeken rolden toevallig op zijn pad. En dat zorgt juist voor een unieke sfeer die aan een kinderboek wordt meegeven. Ik ben al benieuwd naar een derde kinderboek, mocht dat weer op zijn pad rollen.

Samen smeden ze een plan.
Een plan voor avontuur.

Humor in Boeli & Mumi

Ik heb zelf dus als volwassene genoten van dit boek Boeli & Mumi. De woorden en illustraties, maar ook de humor. Waar de beleving vanuit kinderen en de werkelijkheid van volwassenen elkaar ontmoeten, is gewoon komisch. Van de muggen die de stoppelige benen lek prikken tot de mobiele telefoon met gebroken scherm die onder het hoofdkussen ligt. Tegelijk boort het bij mij een vergeten kinderlijke beleving aan. Een beleving waar een huiskamer opeens een oceaan kan zijn, een trap een berg is en waar het leven gevuld is met fantastische nieuwe ontdekkingen.

En mijn dochter? Die ziet weer hele andere dingen en kijkt met andere ogen naar het verhaal en de illustraties. Ze is gefascineerd door de bewoordingen voor eigenlijk alledaagse dingen. En sinds dit boek vraagt ze regelmatig of ik dingen “anders”wil benoemen. Onze routineuze tocht naar de supermarkt werd bijvoorbeeld door Boeli & Mumi gekleurd met diepe afgronden van het zebrapad. En waar een reclamebord op wieltjes opeens een schip was in een woeste zee.

De poppende champagne flessen vallen haar op maar ook de haren op de benen van papa. “Waarom zijn er haren getekend?” Maar voordat ze een antwoord verwacht ziet ze alweer een baby in bed liggen en een papegaai met kwijl. En en en… zoveel meer nog. We vinden het een heerlijk boek om in te dwalen, verdwalen en verwonderen.

Specificaties Boeli & Mumi

Auteur: Pepijn Lanen | Illustraties: Joren Joshua | Uitgever: Lannoo | Vormgeving: Studio Lannoo / Mieke Verloigne | September 2021 | 9789401476577 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.