Poetins dochter – een actueel boek van Tomas Ross

Ik had zin om weer eens een heel ander boek te lezen. Met Poetins dochter, geschreven door Tomas Ross, is dat zeker gelukt. Ross schrijft namelijk ‘faction’, een genre waarbij fictie en ‘facts’ door elkaar heen lopen. Het boek is gebaseerd op de huidige situatie in Oekraïne en Rusland, maar door middel van fictieve personen maakt Ross hier een entertainend verhaal van. Zoals hij zelf aangeeft is het een ‘what if’ verhaal. Dit zou eventueel kunnen gebeuren.

Poetins dochter

Poetins dochter

Philip Prinsen, voormalig veiligheidsexpert bij de Europese Unie, vermoedt dat zijn verongelukte vrouw is vermoord. Het ziet ernaar uit dat haar dood te maken heeft met zijn eigen verleden en zijn relatie met de Russische oligarch Igor Soeslov, een vertrouweling van Vladimir Poetin.

Op zoek naar de mogelijke moordenaar van zijn vrouw ontmoet hij Jenny van Dalen, een jonge vrouw die haar familie verloor bij de ramp met de MH17. Hun zoektocht leidt hen van Londen naar een landgoed in Friesland en vandaar naar Istanbul. Daar raken ze verstrikt in een levensgevaarlijk dubbelspel van Russische oligarchen en westerse inlichtingendiensten in de strijd om Oekraïne.

Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt Poetins dochter Maria Poetina? Philip en Jenny zullen aan de kust van de Zwarte Zee gevaarlijk dicht bij de waarheid komen.

Faction

Ik vind het genre ‘faction’ erg intrigerend. Vooraf was ik dan ook erg benieuwd of ik in Poetins dochter de feiten en het fictiegedeelte van elkaar kan onderscheiden. Ik moet toegeven dat ik dat af en toe best lastig vond. Gelukkig begint het boek met een overzicht van de namen en organisaties die voorkomen in het boek. Tomas Ross maakt hierbij direct onderscheid tussen fictieve en bestaande personages. Dit helpt!

Die namenlijst is mij heel vaak goed van pas gekomen. Want oef, ik moest mijn hoofd heel goed bij dit verhaal houden. Er staan namelijk veel organisaties in en mijn Russisch is niet zo best…. dus al die namen kon ik maar moeilijk uit elkaar houden. Ik ben Ross dan ook absoluut dankbaar voor de namenlijst, ik heb veelvuldig gebladerd.

Poetins dochter is gebaseerd op de huidige situatie in Oekraïne en Rusland. Meerdere keren heb ik gedacht dat het mij best spannend lijkt om als auteur je in dit gebied te wagen, al is het denkbeelding. Het opschrijven van dit verhaal, zeker omdat het ook aangevuld is met fictieve delen zonder dat er gedurende het verhaal expliciet onderscheid wordt gemaakt tussen feiten en fictie lijken mij niet per se voordeling voor Vladimir Poetin. Ross geeft in een interview aan Omroep West aan dat hij dit niet spannend vindt. Hij geeft aan dat hij in zijn ‘faction’ boeken veelal een nawoord zet waarbij aan ‘factchecking’ gedaan kan worden. Dat is bij Poetins dochter niet het geval.

Poetins dochter is echt een spannend boek

Als je eenmaal goed in het verhaal zit en gewend bent aan de vele personages is het echt een spannend boek. Tomas Ross beheerst de kunst van het opbouwen van spanning. Als lezer wil ik echt graag weten hoe het afloopt. De korte hoofdstukken helpen mij bij het gefocust blijven, een prettige tegenhanger voor de complexiteit die het verhaal bevat.

Interessant vind ik het inkijkje in de verschillende inlichtingendiensten. Andere boeken met deze focus las ik ook graag, zoals Trauma. De spionage die komt kijken bij dit soort organisaties vind ik fascinerend. Je ziet het niet, maar het is er wel. Het zet mij dan ook wederom aan het denken over deze onderdelen van een land en samenwerkingen met andere landen.

Tomas Ross

Gedurende het verhaal in Poetins dochter gebeuren er onderling, in verschillende samenstellingen, allerlei dingen. Van liefde tot de dood. Soms is dit verwarrend, omdat ik namen ineens terugzie in andere koppels, maar meestal kom ik er na wat speurwerk en geblader absoluut uit. Ook komt het voor dat personages ‘figuranten’ lijken in het verhaal, die later toch een grotere rol bleken te hebben. Met mijn hoge leestempo lees ik al gauw wat slordig, zeker als stukjes mij minder pakken, maar dat wordt in Poetins dochter hard afgestraft! Echt een nieuw genre voor mij, heel leuk om ter afwisseling eens te lezen! En dus stiekem ook heel goed om mijn leestempo eens een halt toe te zeggen en wat rustiger te gaan lezen.

Poetins dochter

Specificaties Poetins dochter

Auteur: Tomas Ross | Uitgever: Cargo | 368 pagina’s | mei 2023 | 9789403186610 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.