Leon en Mikki – Onderwaterhelden en een soepmonster

De klimaatcrisis is eigenlijk het gesprek van de dag. Maar daar wil ik onze kinderen niet direct mee belasten. Het is te veel en te zwaar voor ze. Toch denk ik dat het goed is om ze bewust te maken van de gevolgen van je eigen handelen. Dit boek pakt dit perfect op. Zonder overdreven belerend te zijn. In de onderwaterwereld die Mikki en Leon ontdekken is er een monster. Een soepmonster. Wanneer we er achter komen wat dat monster is, komt ook de oplossing direct om de hoek kijken. Iets dat jij en ik kunnen doen. Een boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar je ook aanzet tot handelen. Hup in de benen samen nadat je Leon en Mikki – Onderwaterhelden hebt gelezen.

Leon en Mikki - Onderwaterhelden

Leon en Mikki – Onderwaterhelden

Leon en Mikki zijn beste vrienden. Of dat waren ze in elk geval. Totdat Mikki gepest wordt en Leon niet ingrijpt. Erger nog, hij lacht mee met de rest. Gelukkig komt het goed. Ze gaan naar huis en gaan uitvinding maken om de pestkoppen aan te pakken. Maar dan slaat de uitvinding op hol en blaast Leon de lucht in. Steeds hoger tot hij weg is. Er begint een bijzondere reis met meeuwen, een zeemeermin, schipper en onderwaterzwemmen als een zeemeerman. Daar ontmoeten de vrienden koning Octopus. Deze koning heeft alleen slecht nieuws.

De onderwaterwereld is prachtig. Terwijl Leon opzoek is naar zijn beste vriend Mikki ziet hij zelf hoe mooi het is. Maar koning Octopus, de koning van de onderwaterwereld, heeft slecht nieuws. Heel slecht nieuws. Er is een monster. Het soepmonster. Hoe kunnen ze dit monster verslaan? Dat is de opdracht. Mikki en Leon hebben een idee. Kunnen ze de zee beschermen tegen dit gevaarlijke monster? En zal de zeemeermin die liefdesverdriet heeft haar schipper ooit nog terug zien? Je leest dit mooie en spannende verhaal in Leon en Mikki – Onderwaterhelden.

rots met zeehond

Moet je de boeken op volgorde lezen

Leon en Mikki – onderwaterhelden is deel twee in de reeks over de vrienden Mikki en Leon. Al eerder verscheen het boek Het Eindelozesprookjesboek. En hoewel dat boek er donkerder uit ziet, in tegenstelling tot dit deel, is dat ook echt een super leuk boek. Je hoeft het alleen niet per se gelezen te hebben voordat je in dit boek begint. Er zit een grapje in Leon en Mikki – Onderwaterhelden dat verwijst naar het andere boek, dat merk je denk ik als je hem gelezen hebt. Maar ze gaan niet verder op dat avontuur in. Er wordt niet naar terug gegrepen. Dat maakt dit super fijne boeken, omdat je ze dus altijd kunt lezen en niet een bepaalde volgorde hoeft aan te houden.

Koning Octopus

Om voor te lezen of zelf te lezen?

Leon en Mikki Onderwaterhelden is geschikt voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud. Het lettertype en de woorden zijn wel wat moeilijker voor kinderen van 7 jaar om zelf te lezen. Hij is naar mijn idee zelf te lezen vanaf groep 5 of 6. Er staan wel wat plaatjes in, maar niet heel veel. Het boek is ook zeer geschikt om voor te lezen. Voor ons heel fijn, omdat onze jongste van 7 het leuk vind en onze oudste van 10 ook. Er is spanning, avontuur maar ook heel veel fantasie met een vleugje werkelijkheid. Het combineert een maatschappelijk probleem en een avontuur dat Josien de Graaf prachtig heeft uitgedacht. En daarna word je indirect aangespoord om zelf ook aan de slag te gaan. En ik kan je ook vertellen dat deel drie in de maak is. Maar daar zullen we nog even geduld voor moeten hebben.

Schipper

Meer lezen van Josien de Graaf

Voordat ik het boek Leon en Mikki Het Eindelozesprookjesboek had gelezen en Leon en Mikki – Onderwaterhelden had gezien in de folder, wist ik niet dat er een schrijfster was die Josien de Graaf heet. Dat kan ook kloppen, wat er zijn niet heel veel recente boeken van haar verschenen. Maar de boeken van Leon en Mikki smaken naar meer. Kun je niet wachten op deel drie? Dan kun je ook Gezocht: vader met een kuiltje in zijn kin* erbij pakken. Ook voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Om zelf te lezen of voor te lezen. En dan is hopelijk deel drie al weer bijna af, wie weet.

Leon en Mikki - Onderwaterhelden - achterkant

Specificaties Leon en Mikki – Onderwaterhelden

Auteur: Josien de Graaf | Illustraties: Johan Klungel | Uitgeverij: Clavis | Eerste uitgave: 22 juli 2023 | ISBN: 9789044850314 | 88 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.