Tintelvlinders en pantoffelhelden – een gedichtenbundel

Als moeder en als leerkracht lees ik regelmatig voor. Vaak kies je dan voor mooie prentenboeken waar ook nog interactie opvolgt. Een goed gesprek over normen en waarden is al op jonge leeftijd te voeren. Wat ik echter vaak vergeet is om ook af en toe eens een mooi gedicht voor te lezen. Maar daar komt nu verandering in met Tintelvlinders en Pantoffelhelden.

Gedichten over emoties

Toen ik Tintelvlinders en Pantoffelhelden in de brochure zag wist ik direct dat ik dit boek wilde hebben voor de klas en voor thuis. Het is een verzameling gloednieuwe gedichten van bekroonde auteurs over bang, boos, verdrietig en blij zijn. Allemaal emoties waar jonge kinderen mee te maken hebben en soms moeite hebben om dat te verwoorden. Als je heel erg blij bent dan heb je soms vlinders in je buik en ben je heel bang dan wil je misschien veilig met je pantoffels aan thuis blijven. Ik zag het al helemaal voor me hoe ik dit boek er af en toe erbij zou pakken als we nog 5 minuten over hebben op de klok voor de kinderen naar huis gaan.

Bekroonde auteurs en illustrator

De auteurs in Tintelvlinders en Pantoffelhelden zijn voor mij bijna allemaal bekend. Hans en Monique Hagen schrijven vaker poëzie voor kinderen, zoals Jij bent de liefste en daar ben je. Joke van Leeuwen schreef o.a. Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand, Simon van der Geest van Het werkstuk –of hoe ik verdween in de jungle, Erik van Os & Elle van Lieshout van Heertje en Meneertje , Pim Lammers van boeken als De boer en de dierenarts en het lammetje dat een varken is en tenslotte nog Bette Westera van boeken als Later als ik groot ben en brave hond, stoute kat.

De illustraties in dit boek komen van Zilveren Penseel winnaar Sanne te Loo van Dit is voor jou en de duik.

Dat zijn wat mij betreft al belovende ingrediënten voor een mooi boek vol gedichten.

Tintelvlinders en Pantoffelhelden

Zo bang zijn dat al je woorden smelten, zo verdrietig dat het is of je in stukjes breekt,
Zo boos dat het vanbinnen pief-paf-poeft, Of zo blij dat het jubelt in je tenen.

In Tintelvlinders en Pantoffelhelden staan 24 korte en lange gedichten en verhalen die over emoties gaan. Een stotterende hond die bang is voor draken, een doosje boosheid, een verdrietige poes die gaat verhuizen, een knalknetterblije hond er komt van alles voorbij. Bij sommige gedichten voel ik mijzelf ook verdrietig worden, een brok in mijn keel omdat ik het snap.

Bijvoorbeeld het gedicht van Simon van der Geest over logeren. De leukste dag met allemaal leuke dingen doen terwijl je bij oma bent. Tot mama belde. Opeens is alles raar en wil je eigenlijk naar huis.
Dat was bij ons vroeger toen onze dochter nog wat kleiner was precies de reden waarom wij nooit belden als ze uit logeren ging. We wisten zeker dat als we zouden bellen, ze heimwee zou krijgen en naar huis zou willen gaan. Terwijl als we niet zouden bellen ze gewoon volop zou genieten, en dat deed ze ook.

Vertederend

Of het gedichtje van Pim Lammers over beschermen in Tintelvlinders en pantoffelhelden. Beschermen van je superkleine broertje, zo onwijs lief geschreven met een leuke wending op het einde want eerst moet de grote broer of zus “Mijn eigen oren beschermen.” Een mooie gedichtje om voor te lezen als een kindje in je klas net grote broer of zus is geweest.

Ken je dat gedicht nog van vroeger: Ben je boos? Pluk een roos. Zet hem op je hoed, dan is je dag weer goed.
Ik werd juist alleen maar bozer van dat gedicht. Ik had geen hoed, ik mocht niet zomaar rozen plukken wat een onzin!
Nou Joke van Leeuwen heeft een veel beter idee. Ga maar even lekker onder de kraan staan met je hoofd.

Dan spoelt alles door het putje, als een prutje, als een prutje, als een prutje weg ermee!

Heel herkenbaar voor mij omdat ik sinds mijn Burn-out (bijna) elke avond al mijn chakra punten afspoel onder de douche. Weg met alle prikkels en emoties, fris onder de wol voor een goede nachtrust.

Een aanrader

Tintelvlinders en Pantoffelhelden is wat mij betreft echt een aanrader voor elke leerkracht en ouder om in huis te halen. Op een fijne manier praten over de emoties bij een kind. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om stil te staan bij wat andere kinderen kunnen meemaken. Een boek om over te praten over het leven.

Ik heb maar 1 heel klein vraagje voor Hans en Monique Hagen. In jullie gedicht spreken jullie over “je bord opeten.” Wij eten hier in huis nooit ons bord op, maar we eten hem leeg. Anders moeten we nog naar het ziekenhuis.

Of schreven jullie dit expres om een discussie te kunnen krijgen met de klas? Thuis moesten wij er in elk geval smakelijk om lachen.

Specificaties Tintelvlinders en Pantoffelhelden

Auteurs: Hans en Monique Hagen | Joke van Leeuwen | Simon van der Geest | Erik van Os & Elle van Lieshout | Pim Lammers | Bette Westera | illustraties: Sanne te Loo | Uitgeverij Querido | 9789045126418 |  augustus 2021 | 56 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofdfoto
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

2 reacties

 1. Dag Ellen,

  ‘Anders eet ik mijn bord helemaal niet meer op’ staat expres in ons gedicht. Als je boos bent, roep je wel eens wat geks.
  Schreef jij bewust ‘Verterend’ als tussenkopje, of bedoelde je ‘Vertederend’?

  Groet, en dank voor je mooie woorden over de bundel.
  Hans Hagen

  • Hoi Hans,
   Haha dat van mij was niet bewust maar een enorme tikfout. Dank je wel voor je feedback en reactie 😉
   En juist leuk dat het er expres in staat!

   groetjes Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.