Olivier de otter, een ode aan de otter

Eigenlijk zie je het al direct aan de prachtige cover. Olivier de otter is een prentenboek met een heel hoog schattigheid gehalte. En laat dat soort prentenboeken het hier in huis nou altijd goed doen!

Olivier de otter

Synopsis Olivier de otter

Ik ben Olivier de otter. Ik woon dicht bij het bos. Daar stroomt een rivier, met ronde stenen en zacht mos.

Uit Olivier de otter

Een prachtig prentenboek bordevol met otter-weetjes!

Olivier de otter neemt je mee in een zijn leven. Hij verteld over hoe hij en zijn soortgenoten leven. Auteur Pam Ayres heeft het vertederende verhaal gevuld met leuke otter weetjes. Illustrator Nicola O’Byrne versterkt het verhaal met haar kleurrijke en lieve illustraties.

Pam Ayres

Weet jij al hoe leuk otters zijn?

Dat otters enorm leuke dieren zijn dat wisten wij eigenlijk al. Maar door dit op rijm geschreven boek te lezen werden we eigenlijk alleen maar enthousiaster. Olivier de otter is een vertederend prentenboek dat naast een mooi verhaal ook heel veel informatie bezit. Over die informatie straks meer. Het verhaal is lief en leverde bij ons een hoop “ahhhh, wat schattig momenten” op. Vooral de illustratie waar de otters hand in hand in het water drijven is grote favoriet.

Zoals ik al schreef is dit boek op rijm geschreven waardoor het een makkelijk voor te lezen verhaal is. Kinderen vanaf een jaar of drie zullen zeker genieten van dit heerlijke prentenboek vol mooie illustraties.

Olivier de otter

Lieve en interessante weetjes

Olivier de otter staat boordevol informatie en leuke weetjes. Het is Pam Ayres gelukt om deze weetjes in het verhaal te stoppen waardoor het eigenlijk niet opvalt. Zo lees je dus een mooi verhaal over de otter Olivier en tegelijkertijd leer je ook nog een heel veel. Wist je bijvoorbeeld dat otters hun oren en neus kunnen afsluiten zodat er geen water in komt? En dat zeeotters hand in hand slapen in de zee zodat ze elkaar niet verliezen in de stroom. Ik wist dit in ieder geval niet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik de otter hierdoor nog leuker vind!

Achterin het boek staan de weetjes nog eens netjes op een rij. Sommige zijn hier net iets uitgebreider beschreven, maar ze blijven allemaal kort en bondig. Juist door deze herhaling blijft de informatie nog beter hangen en steken ook jonge kinderen zeker iets op van dit informatieve boek. De taal is eenvoudig, dus mijn dochter van zeven kan dit boek ook al goed zelf lezen. Dus heeft ze het verhaal ook al eens zelf voorgelezen aan oma.

Olivier de otter

Natuurvervuiling

Wat ik heel erg goed vind aan Olivier de otter is dat natuurvervuiling benoemd word. Vervuilde rivieren is echt een probleem voor otters. En ik vind het belangrijk dat kinderen hier bewust van worden gemaakt. Pam Ayres doet dit op een luchtige manier. Ze richt zich hierbij ook op wat otters wel nodig hebben.

We houden van schone rivieren met veel vis.

Uit Olivier de otter

Illustrator Nicola O’Byrne heeft ook hierbij zeer beeldende illustarties gemaakt. Zo zie je vuil en dode vis drijven in het water. En één van de jonge otters trekt een heel beteuterd gezicht bij het zien van al het viezigheid in het water. Hier moesten wij wel even om lachen. Maar we geven hem groot gelijk dat hij het vieze water niet in wil.

Voor mijn dochter was het ook direct duidelijk op deze manier. Hoewel zij zich echt wel bewust is van natuurvervuiling was dit toch weer even een goede reminder.

Wat vinden wij van Olivier de otter?

Mocht het nog niet duidelijk zijn, wij zijn enthousiast over Olivier de otter. Dit boek heeft alles wat ik zoek in een prentenboek. Een mooi verhaal, prachtige illustraties en dan ook nog een wijze les en informatie. Een heerlijke combinatie waar wij in ieder geval enorm van hebben genoten.

Vooral de wijze les, dat we goed voor de natuur moeten zorgen, vind ik heel belangrijk. Ik hou ervan als boeken dit op een natuurlijke manier benadrukken. Wij praten thuis regelmatig over natuurvervuiling en wat wij zelf kunnen doen om beter voor de aarde te zorgen. En met een boek zoals Olivier de otter kun je dit gesprek mooi weer even openen.

De kleurrijke illustraties zitten vol details. En zijn een feest voor het oog. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld al een krabbetje en twee zee-egels ergens onderwater. Dit is dan ook iets wat wij graag doen. Samen speuren naar verstopte details in de tekeningen. Dit prentenboek leent zich daar perfect voor. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat we nog meer gaan tegenkomen.

weetjes

Ben je ook zo dol op leuke prentenboeken met dieren in de hoofdrol? Bekijk dan ook eens deze reviews:

Specificaties Olivier de otter

Auteur: Pam Ayres | Illustraties: Nicola O’Byrne | Uitgever: Veltman Uitgevers b.v. | 17 mei 2023 | 32 pagina’s | 9789048321025 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.