Doodleuk, een voorafje aan de Moordgids-trilogie

”Beneden was het kouder en rook het muf, en met elke stap leek het alleen maar donkerder te worden. Haar kaarsje verloor de oorlog. De vierde tree kraakte. Kon ook niet anders. Pips hart maakte een sprongetje bij het geluid, maar haar hoofd zei dat ze zich aanstelde. Al dat geklets over moord had haar op scherp gezet.” Fragment uit Doodleuk van Holly Jackson. Een boek wat een voorafje is van de door mij geliefde Moordgids-trilogie.

hoofd Doodleuk

Doodleuk

Pippa Fitz-Amobi heeft niet echt zin in het moordmysteriefeestje dat een van haar vrienden organiseert. Ze ziet het niet zitten zich uit te dossen in chique avondkleding uit de jaren 1920. En ze vindt het maar niks dat ze moeten doen alsof het dorp waar ze wonen, Little Kilton, een eiland is dat Joy heet. Maar wanneer het spel eenmaal is begonnen, laat Pip zich volledig meesleuren in de fantasiewereld van intriges, misleiding en moord. Terwijl Pip de rol van detective speelt, en de identiteit van de moordenaar probeert te ontrafelen met telkens weer een nieuw aanwijzing, is de moord op de fictieve Reginals Remy echter niet de enige zaak die de vrienden bezighoudt. Doodleuk is een prequel van de Moordgids-trilogie.

Beste Celia Bourne (ofwel Pip Fitz-Amobi)

Bij deze wil ik je van harte uitnodigen voor een diner ter ere van mijn 74e verjaardag.

De hele familie zal het weekend bij mij verblijven, en ik verwacht dat jij er ook bij zult zijn.
Het zal een avond worden om nooit te vergeten.

Voorafje smaakt heerlijk

Ik ben gek op een voorafje. Ik zou zelfs meerdere voorafjes kunnen eten in plaats van een enkel hoofdgerecht. Met mijn leesvoer zijn voorafjes soms wat lastiger, daar draait het immers om het hoofdgerecht, het boek zelf. Zo is de Touching Juliette serie een mix van novelles en hoofdboeken, waarbij een novelle soms echt een aanvulling voor mij was. En soms ook niet echt. Doodleuk is ook een novelle en een voorafje aan de door mij geliefde Moordgids-trilogie. Ik was zo benieuwd naar wat Holly ons nog te brengen had.

Doodleuk speelt zich voor alle gebeurtenissen in de trilogie dus af. We mogen weer even terug naar Pip en haar vrienden die we kennen uit de daarop volgende drie boeken. Dit is echt een novelle, dus een kort verhaal. We maken de vriendgroep mee die een moordmysteriespel speelt: Kill Joy genaamd. Dit is overigens ook meteen de titel in het Engels. In Nederland lezen wij de naam Kill Joy in het boek terug als spelnaam van het moordmysteriefeestje (goed scrabble of galgje woord). Wat mij betreft is dit boek een verrukkelijk voorafje. Wat een feestje om weer even terug te zijn!

Roots en fun

Doodleuk is luchtig en plezierig. Verwacht geen diepe lagen en ingewikkelde plottwists. Het is een heerlijk luchtig deel wat ik echt als een cadeautje zie van Holly. Ik hou van Pip en heb veel met haar meegemaakt. Het laatste deel van de trilogie was zeer donker en heftig, wat geheel paste bij de verhaallijn. Maar om nu dan even een weer wat luchtige Pip te ervaren vind ik fijn! De basis is gewoon Pip, alleen dan even zonder alle trauma’s en ervaringen die flink opbouwen door de drie boeken heen. Ook vind ik het tof om even een kijkje te krijgen in de vriendgroep toen alles nog ”normaal” was.

Tegelijk vind ik dat Holly ons zeker wel weer laagjes geeft. Her en der zijn verwijzingen naar wat er gaat komen. Zien we hoe Pip tot haar keuze is gekomen van het onderwerp van haar profielwerkstuk. Een onderwerp waarmee alles is begonnen. De trilogie is een echte whodunnit thriller. Het draait om wie heeft het gedaan. De roots van whodunnit gaan natuurlijk terug naar spellen of films zoals de The 7th Guest en Cluedo. Die spellen en films draaien om erachter komen wie de moord heeft gepleegd. Wat dat betreft vind ik de keuze heel erg tof van Holly. Het moordmysteriespel is echt terug naar de roots van dit genre, en terug naar de roots van onze karakters voordat de keiharde whodunnit trilogie losbarst.

Muziek uit het boek: Europe – The Final Countdown

Doodleuk is doodleuk

De kennis hebben van wat gaat komen is echt heerlijk. Ik zou dit deel ook aanraden om als vierde deel te lezen in de trilogie. Je kan ermee beginnen, maar ik denk dat het plezier er ook in zit dat je al weet wat gaat komen. En het voelt echt even als een cadeautje na het zware derde deel. De 141 bladzijdes lezen fijn, het lettertype is ruim en de bladspiegel is speels zonder het kinderlijk te maken. De vormgeving is weer zoals we kennen van Holly. Her en der zitten leuke opmaak elementen in de vorm van een uitnodiging, of aanwijzingen uit het spel. Dat zorgt voor meer leesplezier wat mij betreft. En ook is het voor mij een teken van de liefde en aandacht die Holly voor haar verhaal heeft. Die extra elementen voelen als strikjes op het cadeautje wat Doodleuk voor mij is.

Ik heb genoten van de Moordgids-trilogie, het is zelfs één van mijn favoriete whodunnit boekenseries. Doodleuk voelt als een luchtig cadeautje, precies wat ik nodig had na het zware derde deel. Toch smaakt het zo lekker dat ik eigenlijk nog niet klaar ben voor een definitief afscheid van Pip.

moordgids-trilogie

Specificaties Doodleuk

Auteur: Holly Jackson | Vertaald door H.C. Kaspersma | Uitgever: Volt | Oktober 2022 | 9789021470757 | 141 pagina’s | Deel 0,5 moordgids-trilogie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.