Eerlijk duurt het langst, een terugkeer naar Bayview High

Yes, ik duik terug in de whodunnit wereld van Karen M. McManus. Haar eerste boek, Een van ons liegt, heb ik met veel plezier gelezen. Eerlijk duurt het langst is precies in dezelfde stijl met een aantal bekenden uit dat eerdere boek. Er zijn overeenkomsten, verschillen maar bovenal.. Whodunnit?!

hoofd

Eerlijk duurt het langst

Eerlijk duurt het langst neemt de lezer mee terug naar Bayview High, een jaar na de dood van Simon Kelleher. Dit is de oprichter van de roddelapp About That. Tot nu toe heeft niemand de honger naar roddels zo goed kunnen stillen als hij dat kon. Maar dat verandert wanneer iemand op school begint met een spelletje Truth or Dare. De leerlingen ontvangen een bericht van een anonieme afzender, en ze móéten kiezen. Als je kiest voor de waarheid wordt je diepste geheim onthuld; een opdracht kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Simon mag dan gestorven zijn, iemand houdt zijn naam in ere – en gaat daarvoor over lijken.

In Eerlijk duurt het langst komen fans van Een van ons liegt erachter hoe het nu met de Vier van Bayview gaat en ontmoeten ze nieuwe personages die ervoor zullen zorgen dat ze het boek niet meer kunnen wegleggen.

Mis jij About That ook zo? Ik wel. Laten we een nieuw spel spelen.
Stuur mij je keuze: Truth or Dare.

Whodunnit

In mijn eerdere review van Karen M. McManus heb ik al uitgelegd dat het geen schrijffout is maar een genre: whodunnit. Een whodunit of whodunnit is ontstaan uit het Engelse “Who has done it?”. Dit is een subgenre van detectiveverhalen of thrillers. Daarin wordt de nadruk geheel gelegd op het proberen te achterhalen wie de dader is van een moord of ander misdrijf. Vaak krijgt de lezer door het verhaal heen al kleine aanwijzingen. Soms goede, soms afleidende om je op het verkeerde been te zetten. En ook Eerlijk duurt het langst is geheel passend in dit thema.

Karakters Eerlijk duurt het langst

Eerlijk duurt het langst begint meteen lekker voor mij. Ik herken de eerdere karakters van onder andere Bronwyn, Cooper, Nate en Addy. Wat een feestje om weer het avontuur met ze aan te gaan. Door de herkenning zit ik meteen in het verhaal. Ook begint het meteen spannend door het ‘Truth or Dare’ spel. De vaart zit er snel in, sneller dan bij ‘Een van ons liegt’ wat mij betreft. Toch blijven we niet hangen bij de oude bekenden en volgen er minder bekende of nieuwe karakters.

Heel even zakt het verhaal voor mij in na de flitsende start. En dat komt puur door alle nieuwe namen. Ik wil alle connecties snappen en moet dat ook gewoon een beetje gaan loslaten als ik lees. Het komt vanzelf wel goed. Het boek begint met een favorieten pagina vanuit een telefoon. Het staat vol met de karakters. Alleen mis ik Lucy daar, een naam die ik was vergeten tijdens het lezen in dit boek. En die wel zo af en toe weer naar voren kwam. Ik dacht eerst dat dit een blik in de telefoon van de dader(s) was, maar volgens mij is het dus gewoon een handig hulpmiddeltje voor alle karakters.

Game time

Het dipje was maar van korte duur want daarna is het gewoon een ontzettend spannend en pakkend verhaal. Wederom met belangrijke thema’s. De drie hoofdkarakters zijn ook leuk. Maeve (kennen we!), Knox en Phoebe. Het speelse van het Truth or Dare spel is heel tof. Dat is deel 1 van Eerlijk duurt het langst. Deel 2 van het boek krijgt een andere wending na een noodlottig ongeval..

Ik ben blij dat Maeve dit keer een hoofdrol heeft! Het zusje van Bronwyn die we beide kennen uit Een van ons liegt. Maeve heeft bloedkanker gehad en dit is uiteraard nog steeds van invloed op haar leven. De angsten, ze zorgen, alles weet Karen erg goed in een spannend verhaal te verwerken. Ik leef echt wel heel erg met Maeve mee. Tegelijk haalt het nooit vaart uit het spannende whodunnit gedeelte. Het weet heel goed samen te gaan.

Lekker lezen

Eerlijk duurt het langst is gewoon lekker lezen. Punt uit. Dit keer was de ontknoping wat verrassender voor mij. Ook vond ik het spel wat leuker. Het andere boek was meer een whodunnit Cluedo stijl en dit boek is echt meer whodunnit Truth or Dare stijl. Heel tof hoe Karen verschillende soorten whodunnits weet te schrijven. De karakters zijn ook allemaal wel boeiend. Met goede en slechte eigenschappen. Jongens en meiden zijn goed in evenwicht en belangrijke thema’s zitten in het verhaal verweven.

Zoals overlijden, gemis, vriendschap, pesten, buitensluiten, roddels en vervelende thuissituaties. Maar tegelijk ook dingen als liefde, vriendschap, moed en uit bepaalde (slechte) gewoontes breken. Ik ben echt wel fan geworden van Karen M. McManus en ben blij dat er nog 3 boeken liggen van haar om te lezen. Niet met deze geliefde karakters (geloof ik), maar ik ben zeker klaar voor meer!

boeken karen

Specificaties Eerlijk duurt het langst

Auteur: Karen M. McManus | Uitgever: Van Goor / Unieboek / Best of YA | Vertaald door Willeke Lempens | Oktober 2021 | 9789000380503 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.