Een boom voor joep – AVIM3 leesboekje

Iedere beginnende lezer in groep 3 wil laten zien hoe goed hij al kan lezen. Met dit boek kom je de gezellige kerstvakantie wel door. Joep wil graag een kerstboom, maar dat kan mama niet betalen. Jet gaat met papa op stap en heeft een plan om toch een boom voor joep te regelen. Gaat het lukken? Door de korte woorden en eenvoudige zinnen kunnen beginnende lezers meteen leeskilometers maken met een boom voor joep!

Een boom voor Joep

joep wil graag een boom.
maar dat mag niet.
een boom is heel duur.
en hij moet ook al een jas.
joep kijkt sip.
maar jet heeft een plan …

Hartverwarmend boek

Wat een hartverwarmend boek is een boom voor joep. De eerste pagina’s die we zien gaan over jet. Ze heeft een schattige witte muts op en een aller snoezigst hondje laat ze uit. Aan de groene deur hangt een mooie kerstkrans. Het hondje draagt een warm kerstachtig pakje aan. Het moge duidelijk zijn we hebben een kerstboek te lezen. Samen met haar moeder gaat ze de kerstboom versieren. In het verhaal doen ze eerst de ballen en daarna de lichtjes, thuis doen wij het altijd andersom. Ik moet er wel om lachen, hoe zullen de kinderen die dit gaan lezen thuis doen?

Maar joep mag geen boom, hij moet al een nieuwe jas. Maar gelukkig heeft hij aan jet een geweldige vriendin, want samen met haar papa zorgt zij dat hij wel een boom krijgt! En hoe.. een lesje over wat mooi is en wat niet, wat nog bruikbaar is en wat niet volgt. Wat voor de een afval is, is voor een ander een schat!

Educatief op meerdere fronten

Ik moet gelijk denken aan de kerstbalactie van een tuincentrum keten. Die zamelen kerstballen in voor mensen die die niet meer kunnen betalen en toch hun huis willen versieren. Naast dat een boom voor joep dus heerlijk eigen leesvoer is voor de kinderen uit groep 3, kun je het verhaal natuurlijk ook voorlezen aan kleuters. Wie viert er thuis wel of geen kerst? Wie heeft er een boom? Wat kunnen we doen om andere mensen te helpen om gezellige kerstdagen te hebben?

Let wel op dat niet alle kinderen eerlijk zullen aangeven dat er geen geld is voor een boom of kerstversiering. Het kan zelfs zo zijn dat de grootste roepers hoe mooi hun huis versierd is met de kerst, het eigenlijk allemaal verzinnen om geen gezichtsverlies te lijden.

Het is in elk geval goed om met de kinderen stil te staan bij onze weggooimaatschappij en het duurzamer omgaan met spullen.

Een boom voor joep is geschreven voor lezers uit groep 3 op AVIM3 leesniveau. Daarom komen er in dit boek geen hoofdletters voor, want die hebben ze nog niet geleerd.

Specificaties een boom voor joep

hoofdfoto

Auteur: Bette Westera | illustraties Ann de Bode | Uitgeverij Zwijsen | 9789048746248 | 32 pagina’s |
18 oktober 2022 | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

een boom voor joep
footer 5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.