Mijn vriendin Natalia – Laura Lindstedt, een bijzonder literair boek

Mijn vriendin Natalia is een bijzonder literair werk wat me van alles heeft laten voelen, niet altijd positief. Maar als er iets is wat een boek mag en zelfs moet, is dat je wereld vergroten, verrijken en je blikveld verruimen. En dat heeft dit boek zeker gedaan. Want de enige 2 personages zijn simpel gezegd erg kleurrijk en het thema feminisme, vrijheid en seksualiteit is altijd wel boeiend. En dat ook nog met Finse invloeden, ik was erg benieuwd.

een boek met Finse invloeden

Mijn vriendin Natalia

Natalia vind dat ze een probleem heeft. Ze besluit om in therapie te gaan om haar seksuele problemen en waanbeelden aan te pakken. Ze denkt obsessief vaak aan seks maar tijdens de daad schieten haar gedachten weer alle kanten op. Elke relatie die ze aangaat is explosief en van korte duur. Ze kiest een therapeut die volgens haar het beste is. Deze heeft een experimentele behandeling bedacht waarin kunst, filosofie en literatuur centraal staan. Gedurende de therapie vervagen de grenzen tussen beide, schommelt het evenwicht van wie er nou de leiding heeft en is het een ingewikkelde puzzel om tot een kern te komen.

Finse literatuur

Ik ben gek op Finland en ik heb hier 3 weken mee mogen draaien in een Fins kinderdagverblijf. Ik heb daar een beste vriendin voor het leven ontmoet en ben redelijk op de hoogte van het land en de gewoontes. Het is een erg in zichzelf gekeerd volk. Lekker elkaar met rust laten en vooral je eigen ding doen. En er is nog iets bijzonders. In de Finse taal bestaat geen vrouwelijk of mannelijke zelfstandige naamwoorden of persoonlijke voornaamwoorden, alleen maar onzijdig! Het is altijd “het”, en het slaat op hij, zij en het. Niet zijn boek, die tas van haar, nee het is altijd het en onzijdig. Dit is wel heel gender neutraal en totaal geen probleem in die taal.

Laura Lindstedt is een van de meest bekende en bejubelde Finse schrijvers van het moment. In 2015 won ze de prestigieuze Finlandia-prijs. Mijn vriendin Natalia is haar derde roman, die zich kenmerkt door een postmoderne, experimentele vorm. Het is gedurfd, vol met ironie en humor en echt een literair werk. Lange beeldende zinnen vol met metaforen en vergelijkingen. Soms behulpzaam om de zin en het verhaal te verrijken. Soms afleidend omdat ik niet op dezelfde golflengte mee kan surfen.

Mijn vriendin Natalia

Feminisme

Vrijheid om te kiezen voor je seksualiteit en wat je daarin doet is een keuze die voor zowel mannen als vrouwen gelijk zou moeten zijn. Mijn vriendin Natalia is heel vrij in de keuzes die ze maakt, al is ze aan de andere kant ook gevangen in haar obsessieve gedrag. Haar keuzes en handelingen vallen niet binnen een standaard patroon, maar ook dat zou juist als vrijheid gezien kunnen worden. Ik kan nog niet helemaal plaatsen of ik Natalia juist vrij of gevangen vind. Met haar had ik echt totaal geen connectie, begrip en voelde ik vaak irritatie. Haar kennis, ervaringen en het verspringen van gedachtes zijn wel een boeiend iets hoe dit vorm krijgt tijdens de experimentele sessie van de therapeut.

De therapeut in Mijn vriendin Natalia vind ik daarentegen veel boeiender. Want in het verhaal besefte ik mij opeens iets, is dit nou een man of vrouw? Lieve dokter en therapeut zijn de enige verwijzingen. En zoals ik eerder heb aangegeven zijn in de Finse taal de zelfstandige naamwoorden of persoonlijke voornaamwoorden onzijdig. Ik kan me helemaal voorstellen dat dit gegeven in het boek een factor kan zijn.

Grenzen, yin en yang

In het begin ging ik automatisch uit van een man. Waarom? Geen idee, het boek draait om grenzen, yin en yang, mannelijk en vrouwelijk en seksualiteit. Allemaal geen redenen waarom de therapeut een man zou moeten zijn. In de scene waarin de lieve dokter iets over de grens ging en Natalia ging troosten door middel van aanrakingen en zingen, toen opeens ging ik twijfelen . Maar ja is dit typisch iets voor een vrouw, of juist niet voor een man? De best wel aanwezige kennis van make-up was ook zoiets.

Mijn vriendin Natalia

Wat vind ik van mijn vriendin Natalia?

Ik ben in de war om heel eerlijk te zijn. En dat is niet slecht. Maar ik heb geen enthousiast gevoel en ergens was ik blij dat het boek mijn vriendin Natalia uit was en dat heb ik zelden. Ook het einde kan ik niet plaatsen. Ik heb een gevoel dat ik niet tot de kern ben gekomen en dat frustreert me. Aan de andere kant mag je altijd zelf je kern aan een verhaal geven en een waarheid kiezen wat past. Fascinerend was het boek van begin tot het voor mij vage einde. En het zet aan tot denken en dat vind ik altijd goed.

Het is geen standaard boek, en toch vind ik het een verrijking om gelezen te hebben. Misschien dat ik het over een tijdje nog eens lees, het is niet heel dik. Maar voor nu spookt het nog in mijn hoofd, zoekend naar begrip en antwoorden. Ik ben nu zelfs op een punt dat ik twijfel of Natalia wel een echt persoon was of slechts een schim vanuit het verlangen naar een wens tot de perfecte patiënt van de lieve dokter. De perfecte persoon voor haar experimentele onderzoek. Ik zeg inmiddels haar want ik denk dat de lieve dokter een vrouw is.

Vragen..

Of was de therapeut een verzinsel van Mijn vriend Natalia, een zijspoor om haar dwalingen in een lijn op papier te kunnen schrijven. Een motivatie tot het uitspreken van haar mijmeringen en extreme gevoelens. Alles om op te vallen en op nummer 1 te komen van haar vader. Of kwamen beide karakters elkaar toch echt tegen en was dit het juiste moment in hun leven en hebben ze die kans volop benut. Benut en gebruik gemaakt van elkaar in een wisselend spel van macht. Want wanneer heb je nou echt macht? als je dit neemt of als iemand dit geeft?

Laura Lindstedt

Ik ben nog steeds in de war en dat is voor mij de kracht van dit boek. Laat lekker je eigen hersens de gegeven informatie verwerken en kom tot jouw kern.

Specificaties Mijn vriendin Natalia

Mijn vriendin Natalia

Auteur: Laura Lindstedt | Uitgever: De Bezige Bij | 198 pagina’s | September 2020 | 9789403196107 | Meer informatie vind je hier

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.