Sail, een Nederlands pareltje in het Engels

Een tijdje terug mocht ik het prentenboek met mooie boodschap, De bijzondere duif reviewen. Via die review kwam ik in contact met Dorien Brouwers, auteur en illustrator van dat boek. Een erg fijne bijkomstigheid van een boekenblog beheren, want wat een energie en enthousiasme hebben vele auteurs, illustrators, uitgevers en vertalers. En zo ook Dorien! Geheel in haar passievolle energie liet ze me weten dat haar nieuwe boekenkindje, Sail, zou uitkomen. En wat ben ik blij dat ze dit gedeeld heeft!

sail

Sail

Op de open zee kan van alles gebeuren. Overwinningen of verlies, er zijn oneindig veel mogelijkheden en kansen zodra je het vaste land verlaat. En wat er in het diepste der donkere zeeën afspeelt onder het oppervlakte? Ga maar eens ontdekken, het zal je verrassen wat voor prachtige dingen je hier kan tegenkomen. Sail is een boek van Dorien Brouwers met universele thema’s aangevuld met prachtige illustraties. Aan het einde van het boek staan nog een aantal vragen die je als ouder/opvoeder/leerkracht kan gebruiken om in gesprek te gaan met kinderen. Vragen om het perspectief te laten groeien en zo hun (en jouw) leven te verrijken met misschien wel nieuwe inzichten.

Dorien Brouwers

Zoals gezegd ben ik aangestoken door de passie die Dorien voelt voor haar werk. De bijzondere duif vond ik een mooi boek, met een mooie gedachte. Het meest was ik onder de indruk van de veren illustraties. Klinkt misschien raar, deze staan namelijk op de schutbladen. Maar ze sprongen er heel erg uit voor mij. De kleuren en de structuur, prachtig! Sail is een boek waarin Dorien veel meer van zichzelf laat zien. En daar ben ik heel blij om. Wat knallen de illustraties van het papier af. Het boek is vooralsnog alleen in het Engels uitgebracht. Dorien woont namelijk in Engeland.

Ze is begonnen met het schrijven en illustreren van boeken voor haar zoon. Hierbij gebruikt ze voornamelijk waterverf, inkt en pen. Haar illustraties zijn rijk in texturen en details. En dat is precies wat ik voornamelijk in de veren zag van haar eerste boek! En nu dus op elke millimeter van Sail. Wauw, ik ben oprecht onder de indruk van haar illustraties.

Perspectief

Maar buiten de prachtige illustraties van Sail, is er ook tekst! Een tekst die je meeneemt op reis. En die je perspectief verrijkt en verruimd. Je kan aan de kalme oppervlakte blijven, maar het nodigt ook uit tot een diepe duik. Dat is het mooie van dit boek, op het oog is het al een feestje. Maar er zit een mooie gelaagdheid in. Ik ben altijd blij met kinderboeken die aanzetten tot denken, en die ruimte bieden voor perspectief. Sail past daar perfect bij.

Sail is in het Engels. De zinnen zijn kort en begrijpelijk, ook voor kinderen die Engels leren. Tegenwoordig groeien kinderen op met de Engelse taal en zijn boeken een mooie aanvulling daarin. Ik denk dat dit een prima boek is daarvoor. Maar ook voor kinderen die meertalig opgroeien met Engels is het natuurlijk prima te lezen.

Engels – Nederlands

Om je een idee te geven van het Engels in het boek, hieronder wat passages. Lees het Engels voor aan je kind, of vertaal het zelf. Van mijn favoriete passages heb ik een eigen vertaling gemaakt voor mijn dochter die ik deel. Ik merk dat ik het leuk vind om zelf na te denken over de boodschap van Dorien en deze te vertalen voor mijn dochter. Schrijf het ook op papier en voeg dit toe aan het boek. Zo kan je dat ook erbij houden als je gaat lezen.

We all have ships to sail
in life’s adventurous tale.


We hebben allemaal een schip om mee te varen
door het leven vol met avonturen, schatten en gevaren
.

Some waves may seem too big, too strong.
But courage rarely steers you wrong.

Sommige golven lijken te groot en te sterk.
Maar moed verricht grotendeels het werk
.


Hold on tight – the tide will turn.
Right now, there’s so much to learn.


Hou je goed vast, het tij zal keren
Juist nu, is er zoveel om van te leren.


Powerful wisdom is found in the deep.
Rock bottom is where you’ll find treasures to keep.

Ver beneden kan je wijsheid vinden, sterk en krachtig.
Op z’n diepst vind je echte schatten, die zijn zo prachtig.

sail

Boekenkastpareltje

Sail is voor ons een echt boekenkastpareltje. Mijn dochter en ik vinden het fijnst om in de illustraties te verdwalen, er is zoveel te zien! Zoveel mooie textuur en toffe details. Soms wil mijn dochter mij Engels horen praten en vraagt ze specifiek naar bepaalde woorden en hun betekenis. Soms wil ze mijn vertaling horen, en soms wil ze vragen stellen over wat ze hoort en ziet. Een prachtboek!

  • Meer weten over het gedachtegoed van Dorien over Sail? Lees een leuk artikel hier.
  • Dorien heeft ook toffe downloads voor kleurplaten die passen bij het verhaal. Klik hier

Specificaties Sail

Auteur en illustraties: Dorien Brouwers | Uitgever: Little, Brown & Company | Taal Engels | Maart 2021 | 9780316495486 | 40 pagina’s | Bezoek voor meer informatie de website van Dorien of klik hier

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.