Bloedmais, een young adult horror van Tillema

Een vers verhaal van Tillema? Een horror over mais? Kom maar door! Langzaamaan zie ik jeugdhorror in een stijgende lijn verschijnen bij diverse uitgevers. Clavis geeft bijvoorbeeld auteur Erik Jan Tillema alle ruimte voor zijn heerlijke jeugdhorror. Losse verhalen, maar ook de Polder-serie, ik verslind ze meer dan graag. Bloedmais is een verhaal wat me mee terugneemt naar een jeugdtrauma dankzij Stephen King. Zijn Children of the Corn heeft gezorgd dat ik nooit meer normaal naar een maisveld heb kunnen kijken. Ik ben zeer benieuwd naar de duit die Tillema in dit zakje gaat doen.

Bloedmais - Erik Jan Tillema voorkant cover kader boek omslag horror ya young adult jeugdhorror mais clavis spannend inkijkexemplaar samenvatting

Bloedmais samenvatting

Daisy en haar broer James verhuizen naar Nederkarspel, een dorp dat wordt omringd door metershoge mais. Al snel komen ze erachter dat de lokale inwoners er eeuwenoude gebruiken op na houden en dat ze er niet veilig zijn. Ze verhuisden ernaartoe om er te leven, maar er geldt nog maar één ding: overleven! Hoe overleef je in een dorp met afschuwelijke geheimen? Een bloederige horror vol cliffhangers voor young adults.

Polderhorror

Volgens mij heb ik de term polderhorror nog niet eerder gebruikt bij auteur Tillema. Daarmee bedoel ik echt Hollandse horror. Voor volwassenen is Thomas Olde Heuvelt met zijn Hex een goed voorbeeld. En ook Tillema schrijft voor volwassenen polderhorror. Tillema zijn horror kenmerkt zicht tot kleine Hollandse dorpjes, vaak een oeroud kwaad en als je denkt dat dat de horror alleen is… Think twice! Want door de locatie spelen dingen als isolatie, eenzaamheid en verlorenheid ook een zeer grote en benauwende rol. Voor mij dan althans. Ik hou wel van de stad. Bloedmais heeft ook een heel klein dorp als setting.

Ik heb op 1 boek na, alles van Tillema gelezen. Dus ik heb het idee zijn horror een beetje te kennen. Toch twijfelde ik bij Bloedmais een tijdje. Lang, iets te lang, zijn er alleen maar vragen en geen antwoorden. En er besluipt mij een gevoel van milde twijfel of het verhaal van Bloedmais wel bovennatuurlijk gaat zijn. Mensen zijn vaak immers de echte horror, om maar weer naar Stephen King te refereren. Ik ga denk ik geen antwoord geven, zodat het voor jullie ook nog een beetje een verrassing kan zijn. Maar voor mij zit de horror in dit boek wel grotendeels in de mensen zelf. Zonder dat ik verder uit ga wijden over wat de voeding hiervan eventueel is.

Erik Jan Tillema  kader boek horror ya young adult jeugdhorror mais clavis spannend inkijkexemplaar samenvatting hoofdstuk

Voor welke leeftijd is Bloedmais?

Bloedmais is een jeugdhorror, en dan meer een Young Adult horror voor de wat oudere jeugd. Officiële richtlijn is vanaf ongeveer 15, 16 jaar. De twee hoofdkarakters Daisy en haar broer zijn de jongste karakters uit het boek. Daisy is 16 en James is 17 geloof ik. Tillema weet als geen ander om passend voor deze doelgroep te schrijven. Hun dagelijkse beslommeringen, ontluikende seksualiteit en hedendaagse problemen met leeftijdsgenoten en volwassenen. Tillema is een auteur die volwassen schrijft. Zo zitten er in Bloedmais best wat seksuele scène’s. Maar ook actiescène’s. Hier en daar een scheldwoord en niet alles loopt happily ever after af.

In Tillema zijn boeken is er vaak een rol weggelegd voor andere karakters en zo ook in Bloedmais. Andere jongeren, en tevens volwassenen. Deze wisseling van perspectief en leeftijd vind ik altijd heel tof. Toch valt het me op dat in dit boek er heel veel ruimte voor volwassen karakters is. Ik ben zelf volwassen dus dat vind ik prima. Maar ik ben wel benieuwd hoe de doelgroep dit ervaart. Verder is er een aangename afwisseling tussen man en vrouw, jongen en meisje.

Door de grote rol voor volwassenen, de toch wel soms gruwelijke actiescène’s en de meer uitgesproken seksuele passages is Bloedmais niet voor gevoelige lezers. Ik vond dit boek zelfs wat grof hier en daar en ik ben wel wat gewend. Het kan overigens ook aan mijn bui liggen. Maar je bent gewaarschuwd :).

Recensie Bloedmais

Het is geen geheim, ik ben fan van Tillema zijn boeken. Ik mis er nog 1, IQ die is gelezen door teamlid Linda. Maar verder heb ik alles verslonden. Met groot enthousiasme ben ik dan ook in Bloedmais gedoken, mede dankzij het verhaal. In het kort kan ik aangeven dat het wederom een heerlijke polderhorror is. Lekker diverse karakters, povs, spanning en maatschappelijke kwesties leuk verweven. Mooi hoe het samenspel in dit verhaal van vervreemding en connectie aan bod komt.

Dit boek vind ik wel grover dan ander werk. Voor mijn gevoel zitten er meer scène’s in die tegen een bepaalde grens aan schuren en er zelfs over heen gaan. Maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk.

Ik geniet van de manier van schrijven, er zitten echt pareltjes van zinnen tussen. De spanning is ook voelbaar. Maar toch moet ik ook eerlijk bekennen dat Bloedmais niet mijn favoriet is. Ik vond dat de verdieping in de hoeveelheid karakters soms iets te uitgerekt was. Het boek had voor mijn gevoel makkelijk 100 pagina’s korter kunnen zijn. Het is namelijk een dik boek, wat ik toejuich, maar het verhaal had denk ik meer in z’n kracht gestaan als het iets meer to the point was geweest.

Antwoorden

Ook zit ik wel met bepaalde vragen en dingen die onduidelijk zijn. Heel lang zit ik alleen maar met vragen en volgen er geen antwoorden. En dat vind ik op den duur wel wat irritant. Zo’n opstapeling van vragen drukt dan zwaar op mijn leeservaring en ergens heb ik wat verlichting nodig. En ook na de laatste bladzijde is niet alles helemaal helder, is niet elke gebeurtenis te plaatsen voor mij.

Tillema heeft de kracht om me mee te nemen naar Nederkarspel en ook ik raakte bevangen door het mais en het dorpje. Beeldend liep ik daar door de straten, voelde ik me benauwd in de kerkbanken. Er is ook een grote rol voor het geloof weggelegd, wat ik boeiend vind. Bloedmais is zeker een goede YA horror ondanks dat het niet mijn favoriet is. Wel ben ik echt benieuwd wat de doelgroep van dit boek vind. Maar ik als volwassene heb zeker weer genoten en kijk uit naar ander werk van Tillema.

Boekentips passend bij Bloedmais

Specificaties Bloedmais Erik Jan Tillema

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever Clavis | Maart 2024 | 520 pagina’s | 9789044853308 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.