Museum escape, een escaperoom puzzelavontuur met verhaal

Escape games? Dikke yes! Kunstboeken? Ook een dikke yes! Beide thema’s gecombineerd? Dubbel enthousiaste yes! Museum escape is een escaperoom puzzelavontuur met verhaal. De setting is in een museum met prachtige kunstitems en de puzzels zijn aangenaam uitdagend. En dan is er ook nog een tof verhaal. Wordt jij hier ook net zo enthousiast van? Lees dan gauw verder.

hoofd Museum escape

Museum Escape

‘Museum escape’ is een meeslepende escaperoomervaring en een breinbrekend puzzelavontuur. Jij, Adam Peterszoon, bent een onverschrokken journalist die onlangs werd aangenomen door het tijdreisbedrijf Wexell Corporation. Je bent uitgenodigd in een ongewone galerie, gevuld met historische artefacten en kunstwerken. Dit alles is geschonken door een mysterieus figuur. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het duidelijk dat je de mysteries van het museum moet ontrafelen voor een groots doel.

Met zes cryptische kamers om te verkennen, reist dit boek van het oude Egypte, via het Victoriaanse Engeland, naar het oude Griekenland – en ver, ver daarbuiten – en biedt het je een reeks verbluffende puzzels om op te lossen. Ben jij klaar voor Museum escape? Klaar voor de tijdreis van je leven?

Welkom in de wereld van James Hamer-Morton

James Hamer-Morton is het grote creatieve brein achter Museum escape. In zijn dankwoord, wat vrij direct in het begin van het boek staat, spat de liefde en passie voor escapegames er af. Dit boek is niet zijn eerste escape avontuur. Ook is hij online en in het echte leven actief met escape rooms. Dit allemaal onder de naam Deadlocked.

Maar terug naar de boekenwereld. De verhalende aanpak van zijn puzzelboeken is iets waar Deadlocked heel erg gepassioneerd over is. En dat is ook iets wat mij direct opvalt. Direct na de inhoud volgt een serieuze inleiding waarmee je direct in een verhaal zit. Museum escape is namelijk een vervolg op Escape room puzzels. Je hoeft het eerste deel niet te lezen, in dit boek staat het plot en een uitleg. Dus je duikt zo in het verhaal.

Hersenkrakers

Met het verhaal zit het dus wel goed in Museum escape. Nu heb ik zin om te puzzelen. Ik vind het ergens altijd een beetje spannend om te starten. Een puzzel is best een persoonlijk iets. Je moet dus eerst de bedenker een beetje leren kennen zodat je leert snappen wat de bedoeling is. Dit ervaar ik bij elke escape game, -spel en -boek. Wat wordt er van je verwacht, hoe ver moet je denken en hoe ingewikkeld is het?

Gelukkig zit er achterin Escape museum een heel stuk met hints en oplossingen. De hints komen in 3 niveaus en de oplossingen geven je direct het antwoord. Echt heel fijn dat dit zo wordt gedaan. Al bij de eerste puzzel zit ik in letters en vormen te denken en kom ik er niet uit. Ik snap de bedoeling maar de laatste klik leg ik dus niet. Lang leve de hints en oplossing en ik heb weer een stukje geleerd over de mogelijkheden van dit boek! Om vervolgens weer keihard te stranden in het warme woestijnzand van het oude Egypte..

Reis door tijd en cultuur

De puzzels in Museum escape zijn uitdagend, divers en aangenaam prikkelend. Dit is geen boek wat je even zo oplost. Ja tenzij je direct de antwoorden erbij pakt. Maar ik denk dat geen één echte escape room fan dit zal doen. De sport zit er toch in om dingen op te lossen en te ontdekken. Ik vind het boek echt prachtig verzorgd gemaakt. De vormgeving is om door een ringetje te halen. Mits je eerst de code van dat ringetje oplost.

Nergens wordt wat mij betreft op ingeleverd. De puzzels zijn dus divers en uitdagend. Het verhaal is spannend en boeiend. Het is ook nog eens een dik boek én we reizen langs diverse toffe culturen en oudheden. Ik voel me echt verzadigd op diverse niveaus en vindt dit boek een aangename beleving. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 12/13 jaar denk ik. Dat ligt natuurlijk een beetje aan hun interesses. Het is ook leuk om samen te beleven en op te lossen.

Cadeautip

Ik ga verder niet dieper in op de puzzels en het verloop van het verhaal van Museum escape. Elk beetje informatie is al een spoiler en dat is zonde! Juist deze totale beleving maakt het zo gaaf denk ik. Gelukkig heb ik best wat puzzels kunnen oplossen. Maar ik heb ook regelmatig hints nodig gehad zonder dat ik dat erg vond. Soms had ik gewoon even een duwtje in de goede richting nodig.

Het verhaal is spannend en er zit ook humor in. Ik denk dat Museum escape een leuke cadeautip is voor jong en oud. Voor lezers en niet lezers. Maar dat je van puzzelen houdt en een uitdaging is wel een must. Het zijn geen kinderachtige opdrachten en het oplossen van de vraagstukken is wel een groot deel van de kik. Maar ook als je alleen voor het verhaal zou gaan, heb je denk ik nog een leuke ervaring.

Specificaties Museum escape

Auteur: James Hamer-Morton | Vertaald door Heleen Kleiboer | Uitgever: Mus / BBNC | Februari 2022 | 224 paginas | 9789045326429 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.