Help, een verrassing! – een verrassend prentenboek

Ik ben persoonlijk gek op verrassingen! Ik laat me graag verrassen, maar verras andere ook graag. In ‘Help, een verrassing!’ is August de Vos helemaal niet zo blij. Hij houdt helemaal niet van verrassingen… Prentenboek van het jaar 2024!

Wie houdt er nu niet van een verrassing? Nou, August de Vos houdt er niet zo van. En eerlijk gezegd hou ik zelf ook niet van verrassingen. Help, een verrassing! is dus enorm herkenbaar voor mij (en voor een van onze kinderen). Wij houden gewoon niet zo van verrassingen en we zijn graag op de hoogte van wat we gaan doen. Vertel je niets, maken we eigen plannen. En die plannen last minute wijzigen omdat je een verrassing hebt stuit dus op nogal wat weerstand. En dat we al eerder weten dat je een verrassing hebt op een bepaalde dag, maakt het ook niet echt beter. Ik vind het enorm waardevol dat er nu een prentenboek is dat aansluit bij kinderen die niet van verrassingen houden. Het prentenboek van het jaar 2024 ook nog!

help een verrassing

Oh nee… Help, een verrassing!

Help! Suusje Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos. Maar August houdt helemaal niet van verrassingen… Wat zou Suus van plan zijn? August haalt echt werkelijk van alles in zijn hoofd. Hij houdt niet van grote, enge dingen. Hij wil ook niets wilds en onstuimigs doen. En hij houdt al helemaal niet van drukke dingen, of dingen waar hij niet door kan kiezen. Al deze ideeën geven hem gewoon stress, dus besluit hij zich te verstoppen. Misschien komt hij dan wel gewoon onder de verrassing van Suus uit….

Een boek voor iedereen die (niet) van verrassingen houdt

Ik kan dan zelf wel gek zijn op verrassingen, August denkt alleen maar ‘Help, een verrassing!’ Dit is een mooi boek om met kinderen bespreekbaar te maken dat niet iedereen hetzelfde is. Voor sommige kinderen kunnen onverwachte dingen juist heel veel stress opleveren. Want als jij van rustige dingen houdt, maar ze juist iets heel druks met je willen gaan doen, dan is dat helemaal niet fijn! Gelukkig loopt het in ‘Help, een verrassing!’ uiteindelijk allemaal heel goed af voor August de Vos.

Zijn vriendin Suusje is een echte vriendin en kent hem door en door. Ze weet precies waar hij niet van houdt en heeft daar dus gewoon rekening mee gehouden. Wel denk ik dat het goed is om met kinderen te bespreken dat je ook je eigen grenzen mag aangeven, en niet alleen hoeft af te wachten. Bij August komt het allemaal goed, maar hoe zou het gegaan zijn als ze wel iets heel druks of engs waren gaan doen?

help een verrassing

Prachtige tekeningen in prentenboek van het jaar 2024

Het eerste waar ik in een prentenboek altijd naar kijk, zijn de tekeningen. En die zijn echt prachtig! Als je het prentenboek even doorbladert, valt het mooie kleurgebruik op. De kleuren zijn helder en fel en spatten zo van de bladzijde af. August is een lief karakter, die je meteen in je hart sluit. Je bent zo benieuwd hoe het verhaal verder gaat, en bent gewoon een beetje zenuwachtig voor hem. De tekeningen zijn de ene keer pagina vullend, en de andere keer juist weer met meerdere kleinere illustraties op de pagina’s. En er zijn veel leuke details te zien! Eigenlijk zou elke bladzijde zo een mooie poster kunnen zijn, of een leuke ansichtkaart. Voor mij is het einde nu gelukkig geen verrassing meer, maar wil je zelf weten hoe het afloopt, lees dan zeker ‘Help, een verrassing!’

Help! Een verrassing!

Minke haar leeservaring

Help, een verrassing! gaat over August de Vos. Hij houdt niet van verrassingen en kan zich daar nogal druk om maken. Laat Suus Eekhoorn juist voor August een verrassing hebben. Als dat maar goed gaat! Want wat zou die verrassing zijn? Wat is Suus van plan? August haalt zich van alles in zijn hoofd wat ze kunnen gaan doen. Van een beetje erg tot heel erg. Op een gegeven moment wil hij gewoon niet meer mee en verstopt hij zich. Maar Suus ziet hem direct zitten en vraagt of hij mee gaat naar de verrassing. Vol spanning stapt August de Vos op de fiets. Wat zal de verrassing zijn?

Veel kinderen (en volwassenen!) houden van verrassingen. Toch is er ook een groep die hier niet blij van wordt. Vaak vinden hooggevoelige mensen een verrassing niet fijn bijvoorbeeld. Of iemand met autisme, die houdt van regelmaat en structuur. Verrassingen kunnen dan soms helemaal verkeerd uitpakken. Terwijl het idee natuurlijk enorm leuk is. Alleen past het niet bij de ontvanger. Het is enorm waardevol voor kinderen om dit verhaal te lezen. Om te zien dat ze niet de enige zijn die niet van verrassingen houden. En hoe het kan zijn als je toch doorzet en mee gaat naar de verrassing. Want wat kan een verrassing toch ook enorm leuk zijn!

Prentenboek van het jaar 2024

Het jaar is net van start gegaan, maar het prentenboek van het jaar is al bekend. In 2024 is Help een verrassing het prentenboek van het jaar. Dit boek staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024. Deze zijn van 24 januari tot en met 3 februari 2024. Het prentenboek wordt gekozen uit boeken die het jaar voorafgaande aan dit jaar (in 2023 dus in dit geval) zijn uitgebracht. Het prentenboek van het jaar maakt deel uit van een top 10 die gekozen wordt door een groep bibliothecaressen. Uit die top 10 wordt dan het prentenboek van het jaar gekozen.

moeten kiezen

Prachtige en gedetailleerde illustraties in Help een verrassing

Onze kinderen zijn al wat ouder, maar hebben een moeder die prentenboeken heel tof vind. De illustraties zijn vaak zo mooi. Dat is niet anders in Help een verrassing Er zit enorm veel detail in de illustraties. Zeker als je kijkt naar de dieren die getekend zijn. De haren van de dieren, de huid van de slag en de kleine muis. Het is een prachtig geheel met de achtergrond. Het kleurgebruik is rustig (op 1 wat meer kleurrijke pagina na, waarbij je heerlijk eten ziet). Je krijgt wel direct zin in al dat lekkers. En het verhaal leest voor mij fijn. Een aanrader dus om in huis te halen, zeker wanneer je een of meer kinderen hebt die ook niet zo van verrassingen houden.

Help! Een verrassing! - achterkant

Vingerknuffel van August de Vos

Wat het extra leuk maakt? De kleine August de Vos knuffel. Een vingerpoppetje waardoor je het verhaal interactief kunt maken. August kan ook mee met je zoon/dochter en zo nog meer avonturen beleven. Je kunt hem mee nemen in jullie dag bijvoorbeeld. Hij kan logeren bij een van de kinderen, in de rugzak mee naar school (zorg wel voor een reserve exemplaar als je hem mee naar school geeft) of mee naar een verrassing. Hij is hier thuis al gepakt door beide kinderen die hem gewoon erg leuk vinden. Hoewel het een vingerpop is en dus vrij klein, is hij wel erg zacht. Perfect voor hooggevoelige kinderen. Help een verrassing is ook zonder knuffeltje te koop, mocht je hier geen behoefte aan hebben. Ik vind het een leuke toevoeging dus raad het je zeker aan met het knuffeltje te kopen.

Dit is Suus

Spanning voor een verrassing

Zou je graag een keer jouw zoon/dochter verrassen, maar pakt dat vaak niet zo prettig uit? Dan is het een goed idee om je zoon/dochter hierop voor te bereiden. Dit kun je op de volgende manier doen:

  1. Geef aan dat je een verrassing hebt
  2. Ga samen Help een verrassing lezen
  3. Praat samen over de verrassing van Suus voor August
  4. Geef nogmaals aan dat je een verrassing hebt en wanneer deze is
  5. Vraag of je zoon/dochter nog vragen heeft erover, maar geef duidelijk aan dat je niet gaat verklappen wat de verrassing is
  6. Zorg dat de verrassing iets is dat bij je zoon/dochter past zodat het een succes ervaring wordt

Je kunt bovenstaande vaker herhalen, naar gelang de tijd duurt tot de verrassing is. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ondanks dat het dan om een verrassing gaat, zijn er ook wat zaken al wel duidelijk. Je kunt ook altijd een codewoord afspreken waarmee je zoon/dochter kan aangeven dat het echt niet goed voelt bij de verrassing zodat je er dan samen nog over kunt praten en eventueel kunt stoppen. Zo kunnen ook mensen die niet van verrassingen houden genieten van een verrassing.

Titels uit de Prentenboek top 10 2024:

Schilderen

Specificaties ‘Help, een verrassing!’

Auteur en illustraties: Miriam Bos | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713838 | februari 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.