Voelgericht leven, voor meer zelfzorg in je leven!

Volgens Sofie Verstraeten gaat zelfzorg verder dan badjes nemen en thee drinken. Het gaat over luisteren naar je lichaam, gehoor hebben voor je gevoel en daar naar handelen. Niet onbelangrijk dus, maar ook zeker niet gemakkelijk. Gelukkig is er nu het zelfzorg-doeboek Voelgericht leven dat je kan helpen bij de zoektocht naar jezelf en betere zelfzorg.

Voelgericht leven is geschreven uit eigen ervaring

Sofie Verstraeten heeft zelf nood gehad aan meer zelfzorg in haar leven en kwam zo op het idee van Voelgericht leven. Zij voelde op een gegeven moment niets meer. Moeilijke gevoelens voelde ze niet meer, maar ook geen fijne meer. Slapen ging niet meer, net als concentreren en schrijven. Haar therapeut van toen raadde zelfzorg aan om weer dichter bij zichzelf te komen. Internet raadde haar vervolgens badjes en thee aan, maar dat werkte niet..

In therapie ging Sofie een laag dieper. Ze leerde zichzelf kennen, zoals haar valkuilen en hoe ze met gevoelens om kon gaan. Zelfzorg betekende voor haar inzien dat al die aspecten maken wie je bent en dat je kwetsbaar mag zijn. Sofie leerde ook wat ze nodig had, zoals balans en luisteren naar haar lichaam. Alle tips en tricks, al dan niet door naar zelf gevonden, schreef ze op in bullet journals. Voelgericht leven is er een samenvatting van.

Zelfzorg is een werkwoord

Voelgericht leven is geen weg naar een leven vol geluk, voldoening en rust. Je kan wel jezelf zijn, of je nou droevig bent, blij of iets anders. Met dit doeboek leer je jezelf beter kennen, in al je aspecten, en leer je hoe je vervolgens voor jezelf kunt zorgen. Wat voor jou werkt, is heel persoonlijk. Daarom werken veel zelfhulpboeken ook niet die stellig de oplossing aankondigen.

Samen gaan we op zoek naar de beste manier van zelfzorg voor jou. Ik help je tot inzichten komen over jezelf om zo een gepersonaliseerd zelfzorg-plan op te stellen. Dit plan is geen kant-en-klare aanpak, maar een tool om je op weg te helpen.

Sofie Verstraeten

Voelgericht leven is ingedeeld in vijf delen. Je kunt het van A tot Z doorlopen of gericht het boek aan laten sluiten op een situatie in je dagelijks leven. Stel je voelt je verdrietig, dan kan je naar het deel over verdriet gaan. Het is wel handig om het boek niet snel af te werken, maar er echt de tijd voor te nemen. Pauzeer wanneer nodig. Zelfkennis doe je immers niet ineens op en wat je leert uit het boek kun je blijven inzetten. Dan kan het boek een reminder blijven geven.

De delen van Voelgericht leven

  1. In het eerste deel van Voelgericht leven maak je kennis met jezelf aan de hand van verschillende vragen en word je klaargestoomd voor de volgende delen. Zelfkennis is belangrijk om überhaupt aan zelfzorg te kunnen doen. Leer jouw noden en waarden kennen.
  2. In het tweede deel, het grootste deel, staan oefeningen en vragen gericht op het gewaarworden van je gevoelens en breng je in kaart wat je per gevoel kan helpen. Aan bod komen de volgende gemoedstoestanden: gelukkig, paniek, kwaad, onzeker, vermoeid, verdrietig, gestrest, rustig en neerslachtig. Per emotie ga je onder andere na waarom je je zo voelt, wat je opmerkt in je lichaam en wat je als kind hielp bij die emotie. Ook staan er per emotie leuke en eenvoudige oefeningen en tips in Voelgericht leven.
  3. In het derde deel maak je overzichten van alle eerdere opgedaan zelfkennis. Zo krijg je handige lijstjes en geef je je zelfkennis vorm.
  4. In het vierde deel stel je jouw plan op om op een optimale manier aan zelfzorg te doen in jouw dagelijkse leven. Handig om regelmatig op te zoeken, want zelfzorg is een werkwoord. Het is een proces met vallen en opstaan.
  5. In het laatste en vijfde deel sta je stil bij jouw vooruitgang en veranderingen in je leven. Af en toe stilstaan en reflecteren is belangrijk bij goede zelfzorg. Waar ben je bijvoorbeeld trots op en wat mag er veranderen in jouw leven?

Erg leuk en waardevol om in te vullen!

Voelgericht leven is fijn geschreven, zonder oordeel, niet belerend en met oog voor de verschillen tussen mensen. En juist omdat het zo open is, kan je er je eigen boek van maken. Dat werkt beter dan algemene adviezen die weerstand kunnen oproepen. Het boek is bovendien leuk om te doorlopen. De taalspelingen zijn leuk en de vormgeving is mooi en fijn. Er is ook genoeg ruimte voor humor en luchtigheid, zonder dat het ten koste gaat van erkenning en diepgang.

Van zelfKENNIS naar zelfVRIEND.

In een boek schrijven is wel ‘een ding’ voor een perfectionist als ik, maar het is zeker gelukt. Het scheuren van een bladzijde is voor mij de volgende stap.. Ik vind de meeste oefeningen echt zinvol en heb al (heel) veel ervaring met therapie en zelfhulp. Heel soms had er een stukje meer theorie of achtergrond in Voelgericht leven gemogen, zoals wat er onder ‘paniek’ wordt verstaan.

Maar vooral is het een mooi, behulpzaam boek, voor eigenlijk iedereen. Het is ook leuk om cadeau te doen. Mij lijkt het tof dat er nog een editie komt specifiek voor mensen met autisme. Ik heb al ideeën, ook vanuit eigen ervaring. Zoals hoe te ontprikkelen en hoe voor jezelf te zorgen in sociale situaties en en.. Pelckmans en Sofie, ik hoor het wel als er interesse is!

Specificaties Voelgericht leven

Auteur: Sofie Verstraeten | Uitgever: Pelckmans | Juni 2021 | 9789463833042 | 263 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.