Samen op weg, een voorlees- en kijkboek over dromen en mensen

Steeds vaker hebben mensen het gevoel dat onze wereld in eilandjes uit elkaar valt. Eilandjes die niet graag met elkaar willen verbinden en er eigen gedachten en ideologie op na houden. Tegelijk zijn we als mensheid des te harder bezig met verbinden, acceptatie, inclusiviteit en eigenheid. En dat op een manier zodat het wel kan samengaan. Want ik geloof echt wel dat dit samen zou moeten kunnen gaan. Boeken zijn zo belangrijk. Samen op weg is een prachtig boek over verbinden. En dat gebeurd op heel veel levels, zonder zwaar op de maag te liggen. In tegendeel! Dit boek is een feestje. Want iedereen telt, tel jij mee?

Samen op weg kijkboek zoekboek voorkant cover kader kristin roskifte maatschappij inclusief diversiteit tellen wereld lannoo

Waar gaat Samen op weg over?

Samen op weg is een fantastisch kijk- en voorleesboek waarin iedereen onderweg is. Ontdek hoe wegen elkaar kruisen en mensen elkaar ontmoeten. Ga jij mee op pad? Dit is een voorlees- en kijkboek over dromen, plannen maken en elkaar ontmoeten. Je kan in dit boek lezen, kijken, tellen, zoeken, mijmeren, verdwalen en de weg weer vinden. Het is kleurrijk, inclusief en divers. Iedereen telt! Tel jij mee?

De Noorse Kristin Roskifte schreef en illustreerde dit prachtige kinderboek. Eerder kwam Iedereen telt mee al uit. Dit boek won de prijs voor het beste Scandinavische kinder- en jeugdboek. Samen op weg past perfect bij het eerder uitgebrachte boek qua vormgeving, gelaagdheid en verhaal.

Zoveel laagjes

Samen op weg is mijn kennismaking met Kristin Roskifte, en wauw, ze laat me bijna sprakeloos achter. Iets wat lastig is als je ‘moet’ recenseren. Het is niet dat er één iets echt uitspringt. Het verhaal is krachtig, minimaal, maar sterk en de illustraties zijn warm en welkom. Maar het gehele plaatje van wat er op, tussen en achter de regels en bladzijdes gebeurd, dat is hetgeen wat me achterlaat met een meer dan dikke wauw. Wat gebeurd er dan? Ik zal in een lijstje proberen te vangen wat de laagjes van dit boek zijn.

  • Minimale teksten, losse verhalen maar ook overkoepelend
  • Filosofisch verhaal waarbij de betekenis niet vast ligt
  • Inclusiviteit en diversiteit overal
  • Verbinding, maatschappij, culturen en de wereld als hoofdthema’s
  • Zoekboek
  • Telboek
  • Raadsels en vragen
  • Tekstbegrip in volle glorie
  • Alleenstaande elementen, die tevens ook samenhangen met een groter geheel
  • Keer op keer leesbaar

Het boek is een voorlees, tel en zoekboek. Er is een groter verhaal wat begint bij het cijfer 0 en eindigt bij het cijfer 8 miljard. Dat is een 8 met 9 nullen. We starten met Thomas, en eindigen met zijn familie, vrienden en de hele wereldbevolking. Diverse vormen komen terug net zoals bepaalde beeldelementen. Valt dit jou op? Zo niet, geen zorgen Roskifte eindigt haar verhaal met extra uitleg over wat er nog meer kan in Samen op weg. Je hoeft dit dus niet alleen te doen. Het verhaal is zowel concreet als filosofisch. Het staat geheel open en Roskifte reikt alleen de diverse verhalen aan die je zelf mag invullen, koppelen of tot leven laat komen.

Thema’s

Samen op weg is zo rijk aan diversiteit van thema’s. Dit boek is dan wat mij betreft ook een must voor elke boekenkast thuis, op school of de opvang. Elke huidskleur, afkomst, uiterlijk, geaardheid komt er in voor. Een inclusiever en diverser boek bestaat er bijna niet. Je kan dit boek gebruiken voor jongere kinderen; ga tellen en zoeken! Bekijk de mensen en bespreek de verhalen. Voor oudere kinderen kan je de diepere thema’s induiken zoals verbinding, mensen, maatschappij en inclusiviteit. Het boek gaat de wereld over, komt langs musea, een orkest, ziekenhuis, vliegtuig en zo veel meer plekken.

De algemene vormgeving is uitgevoerd in een zacht blauw. De locaties, voorwerpen en andere items zijn allemaal in een simplistisch blauwe outlines uitgevoerd. De mensen zijn hetgeen wat de pagina’s kleurt. Dit contrast is echt heel kenmerkend voor Roskifte en werkt echt heel goed wat mij betreft. Ze neemt ons mee langs diverse landen door de bewoners en vlaggen. Geen één locatie, persoon of verhaal is hetzelfde. Wederom voel ik een wauw opkomen, wat is dit toch een rijk boek.

Voor welke leeftijd is Samen op weg?

Door de gelaagdheid is Samen op weg voor een ruime leeftijd in te zetten. Elk kind zal zijn, haar of hen eigen uitkijken. Er is zoveel te zien. En als je dan klaar bent heeft Roskifte nog wat pagina’s met extra achtergrond over de karakters, zoekspelletjes en bepaalde verbindingen die je misschien nog niet zelf gemaakt had. Jonge kinderen zullen zich vooral richten op de kleurrijke mensen en de cijfers. Oudere kinderen zullen het filosofische thema weer tof vinden. De mogelijkheden laten zich niet beperken en zijn zo rijk als de lezers zelf. Mijn dochters, 4 en 9, vinden dit boek beide boeiend op hun eigen manier.

Elke keer lezen we het weer anders. En altijd valt ons weer iets nieuws op. Samen op weg is echt een prachtig boek over onze maatschappij nu over heel de wereld. Het toont tevens de kracht van verhalen. Het stimuleert de fantasie, vergroot het begrip naar mensen toe en speelt leuk met tekstbegrip. Iets wat zo belangrijk is om te leren. Richtlijn is overigens vanaf 6 jaar mocht je behoefte hebben aan een concreet antwoord.

Wij zijn echt verliefd op Samen op weg en dit is nou echt een boek wat ik graag cadeau doe aan bijvoorbeeld de leerkracht in de klas van mijn dochters.

Samen op weg kristin roskifte wereld filosofie verbinding maatschappij inclusiviteit

Boekentips passend bij Samen op weg

Specificaties Samen op weg

Auteur & illustraties: Kristin Roskifte | Vertaald door: Sylvia vanden Heede | Uitgever: Lannoo | 9789401492522 | Januari 2024 | 66 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.