Nachtangst: een leven in 1 nacht beschreven

Nachtangst is het nieuwe boek van Ronald Giphart. De schrijver van onder andere Phileine zegt Sorry en Ik omhels je met duizend armen, schrijft deze keer een roman in emailvorm. Dat klinkt gek, maar het werkt prima. Het is zonder aanwijsbare reden lang geleden dat ik een boek las van Giphart. En na het lezen Nachtangst vraag ik me af waarom, want het boek is spannend en goed geschreven.

Nachtangst

Nachtangst in New York

Nachtangst gaat over de Nederlandse schrijver Peter Jacob Weber, die al jaren in New York woont. Om zijn schrijvende leven in deze stad te financieren, werkt hij in ’s nachts bij een bedrijf waar hij dataschijven moet im- en exporteren. En ondertussen schrijft hij aan zijn volgende boek. Hij mailt zijn Amerikaanse agent Eva over zijn nieuwste idee voor een roman, als hij nog geen uur later via de mail alarm slaat.

In het pand hoort hij inbrekers, en hij kan vanuit zijn plek niemand waarschuwen. Zijn mobiel heeft hij niet bij zich, er is geen telefoon en via internet kan hij de politie niet bereiken. Hij sluit zich op in zijn kamer in dit kantoor. Hij mailt haar, opnieuw en opnieuw. Eerst om hulp te vragen en gaandeweg om zijn levensverhaal op te schrijven, mocht het toch niet goed aflopen. Eigenlijk zoals je in de film ziet dat je leven aan je voorbij flitst, maar dan in boekvorm.

Ronald Giphart

De hoogte- en dieptepunten van zijn leven in Nachtangst

Mail na mail schrijft de Nederlandse schrijver naar zijn Amerikaanse agent. Soms over de inbrekers die akelig dichtbij komen, soms over ontsnappingspogingen en steeds meer terugblikken op zijn leven. Hoe hij ooit als schrijver begon bijvoorbeeld, hoe zijn jeugd was en hoe het huwelijk van zijn ouders in elkaar zat. Ook zijn liefdesleven komt naar voren, met een onbedoelde geboorte en kennismaking met zijn zoon. Meer en meer worden de verhalen in de mailtjes kwetsbaar. Als een soort nalatenschap, niet wetend hoe deze nacht gaat eindigen voor hem. En juist doordat er geen reactie van de agente komt, kan hij ongelimiteerd door schrijven.

Met de schrijver mee door de nacht

Nachtangst is echt een fijn boek om in 1 ruk uit te lezen. Het idee dat het hele boek zich afspeelt in 1 nacht is top, terwijl de verhalen juist een heel leven bestrijken. Je wil sowieso weten hoe het afloopt met die inbrekers in het pand. Maar ook de verhalen en terugblikken van Weber op zijn leven zijn interessant. Soms pijnlijk, soms grappig. De behoefte om ‘lastminute’ toch iets achter te laten, omdat je niet weet of je de nacht doorkomt, kun je je goed voorstellen. Het is een heel ander boek dan ik me herinner van de eerdere Giphart boeken die ik heb gelezen. Maar Nachtangst is zeker ook de moeite waard.

Specificaties Nachtangst

Auteur: Ronald Giphart | Uitgever: De Bezige Bij | November 2021 | 9789403154619 | 188 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.