Het kamermeisje; een roman meets detective verhaal

De intro die me meteen pakt en ervoor zorgt dat ik het boek voorlopig niet wegleg. De recensies op de kaft van Jill Mansell en Santa Montefiore; niet de minste namen in de schrijverswereld. Het kamermeisje heeft mijn aandacht; ik kan niet wachten om erin te duiken. Want hoe ziet de wereld van een kamermeisje er nu eigenlijk precies uit? Het meisje waar we vaak langs lopen zonder er echt aandacht aan te besteden..

hoofdfoto

Het kamermeisje

Molly is een kamermeisje in het Regency Grand Hotel. Ze woont bij haar oma sinds haar moeder haar verlaten heeft. Haar moeder kon niet meer voor haar zorgen door drugs en verkeerde vrienden. Molly komt bij haar oma terecht en vindt hier echt haar rust en plekje. Samen hebben ze het fijn. Ze sparen voor de toekomst van Molly; ze wil namelijk graag een opleiding gaan volgen tot leidinggevende in de huishouding. Oma is ook een hardwerkende vrouw en samen zorgen ze ervoor dat hun appartement altijd spik en span is.

Het kamermeisje
Proloog

Het geld dat oma en Molly aan het sparen zijn, verdwijnt echter op een dag als sneeuw voor de zon. De toenmalige vriend van Molly heeft de rekening van haar en haar oma geplunderd. Het appeltje voor de dorst zoals zij het zo mooi noemen, is verdwenen. Molly schaamt zich zo voor het feit dat ze deze jongen heeft vertrouwd, dat ze het nooit tegen oma durft te vertellen. Oma overlijdt en dan staat Molly er alleen voor; zonder oma en zonder appeltje voor de dorst..

De moord op Mr. Black

Mr. Black, een rijke zakenman en gerenommeerde gast van het hotel, logeert met enige regelmaat in het Regency Grand Hotel waar Molly werkt. Moll ‘kent’ hem in de zin van dat ze zijn kamer regelmatig schoonmaakt. Samen met zijn vrouw logeert hij in het hotel en Molly zorgt er iedere keer weer voor dat hun kamer onberispelijk schoon is. Dat is ook echt waar Molly voor staat; de gast een kamer geven die tot in detail schoon en opgeruimd is om de optimale ervaring te hebben in het hotel. De fooien die ze altijd krijgt zijn ook niet mis; vooral van de vrouw van Mr. Black ontvangt ze altijd een rijkelijke fooi. Deze fooien zorgen ervoor dat Molly een nieuw appeltje voor de dorst kan gaan opbouwen.

Op een dag net als alle anderen komt Molly bij de kamer van Mr. Black en zijn vrouw. In de deuropening botst ze bijna met Mr. Black en stormt hij weg zonder fatsoenlijk excuses te maken. Molly is dit echter wel gewend, ze is maar Het kamermeisje. Respect en gezien worden staan in het dagelijks leven van een kamermeisje ergens onderaan. Ze kan de kamer niet helemaal poetsen omdat de badkamer bezet is door Mrs. Black. Ze poetst de rest van de kamer wel en geeft aan dat ze op een later moment terugkomt voor het schoonmaken van de badkamer.

Het kamermeisje

Maar wanneer ze later terugkeert naar de kamer, treft ze iets aan wat haar wereld op zijn kop zal zetten. Het levenloze lichaam van Mr. Black ligt op het bed.. Wat moet ze doen? Ze haalt de manager en de hulpdiensten erbij, maar wie had kunnen denken dat uiteindelijk haar naam bovenaan het lijstje van moordverdachten zou komen te staan?

Tijdspad van een week

Sommige boeken hebben verhaallijnen waar je u tegen zegt. Heel veel verschillende personages en ook het tijdspad dat regelmatig een sprong voor- of achteruit maakt. Deze boeken lees ik ook onwijs graag maar Het kamermeisje beslaat met het verhaal precies een week. Bizar wat er in een week tijd allemaal kan gebeuren. Iedere dag bestaat uit een aantal hoofdstukken en gaandeweg ontvouwt het verhaal zich en krijg je steeds meer inzicht in wat er precies aan de hand is. Wie zijn bijvoorbeeld Rodney en zijn vrienden en waarom heeft Juan Manuel iedere dag een andere hotelkamer nodig? Waarom moet dit geheim blijven voor de grote baas van het hotel?

maandag
Hoofdstuk maandag in Het kamermeisje

Molly is een onwijs goede, lieve en hardwerkende meid. Je kan haar ook omschrijven als ietwat teruggetrokken naar de buitenwereld en daardoor heeft ze ook niet echt vrienden. Ze is goed van vertrouwen, misschien wel te goed als het aankomt op Rodney. Of komt het door die crush die ze op hem heeft?

Na een week met Molly in het boek weet je dus wie de dader is (deze komt echt uit onverwachte hoek!) en hoe Molly in deze situatie verzeilt is geraakt. Aan het einde van het boek maken we nog wel een sprong in de tijd en komen we erachter hoe het gaat met Molly en de andere hoofdpersonen na een periode van een paar maanden.

Het kamermeisje; een dader die ik niet had voorzien

De twist, het keerpunt van het boek, het onverwachte einde; iedereen noemt het anders. Voor mij kwam deze twist aan het einde van Het kamermeisje. De dader wordt onthuld en de puzzelstukjes passen ineens perfect in elkaar. Maar die dader.. Nee die had ik niet zien aankomen. Meestal als ik het einde van een boek en dus de ontknoping nader heb ik wel een idee wie de dader zou kunnen zijn. Dit door de manier van schrijven van de auteur, de hints die gegeven worden of gewoon door wat mijn eigen gevoel zegt. Ik ben benieuwd of jullie de dader kunnen voorspellen!

Krachtig vrouwelijke hoofdpersoon

Ik herken me persoonlijk wel in Molly, de hoofdpersoon uit Het kamermeisje. Molly is rustig, soms wat teruggetrokken en vooral op zichzelf. Daarnaast is ze lief en eerlijk naar anderen en werkt ze hard en nauwkeurig. Ikzelf ben een pietje precies, schaal ik mezelf niet in onder de populaire mensen die het hoogste woord hebben op bijvoorbeeld een feestje en zet ik vaak anderen boven mezelf. Molly is in mijn ogen een krachtige jonge vrouw die weet wat ze wil. De normen en waarden die zij heeft geleerd van haar oma zijn erg belangrijk voor haar en leeft ze hier ook naar. Wie goed doet, goed ontmoet.

Het kamermeisje

Het kamermeisje schetst de wereld van een kamermeisje; soms het gebrek aan respect, het harde werken en het beroep en de werkzaamheden op zich. Maar ook aan de andere kant het eenzame bestaan wat er ook kan zijn en voor de hoofdpersoon soms ook echt wel moeilijk is. Het gemis van iemand en hoe het leven doorgaat. Het harde werken komt duidelijk naar voren wanneer je Molly beter leert kennen en voor mij was de volgende spreuk daar het mooiste voorbeeld van.

Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.

Het kamermeisje

Deze spreuk / wijsheid krijgt Molly mee van haar oma en heb ik daarnaast ook van huis uit meegekregen. Niet meteen zeggen dat je iets niet kunt, maar werk er hard voor en probeer het altijd. Als je echt iets wilt dan kun je het ook. Ik vind dit een mooie spreuk / wijsheid om naar te leven.

Nita Prose

De naam Nita Prose deed bij mij geen belletje rinkelen. Ik dacht; ligt het aan mij dat ik deze schrijfster niet ken? Maar na het lezen van het persbericht dat bij dit prachtige boek zit, kom ik erachter waarom ik haar niet ken. Nita Prose is een nieuwe schrijfster in de boekenwereld. Naast adjunct directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada mag ze nu schrijfster aan haar CV toevoegen. Met Het kamermeisje maakt ze haar debuut. Leuke weetjes zijn ook dat de filmrechten voor het verhaal direct zijn verkocht aan Universal en dat de vertaalrechten verkocht zijn aan maar liefst 29 landen. Deze vrouw moeten we in de gaten gaan houden!

Specificaties Het kamermeisje

Auteur: Nita Prose | Vertaling: Els van Son | Uitgever: Ambo|Anthos | februari 2022 | 336 pagina’s | 9789026354243 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.