Afslag 23, een mooie roman met zwarte humor

Afslag 23 is een mooie roman van Özcan Akyol (oftewel Eus) vol met zwarte humor. Eus is natuurlijk bekend als tv maker en columnist. Maar hij is, net als zijn vrouw, dus ook schrijver. Ik heb nog niet eerder een boek van zijn hand gelezen, dus ik ben erg benieuwd. De recensies op zijn vorige boeken waren lovend, maar ook omstreden lees ik. Dat maakt extra nieuwsgierig naar Afslag 23.

Afslag 23

Synopsis Afslag 23

Afslag 23 begint op het politiebureau waarin hoofdpersoon Eus vertelt hoe hij daar terecht is gekomen. En dan bedoel ik niet een verslag van die dag, maar het hele boek schets en reflecteert op een proces van jaren, wat uiteindelijk uitmond in deze dag op het politiebureau. Eus woont als Turkse jongen in Deventer, afslag 23 op de A1, bij zijn ouders in een achterstandswijk.

Hij wordt verliefd op Ruby, en vanuit die verliefdheid wil hij zich graag ontwortelen van de plek waar hij is opgegroeid en woont. Hij vindt haar namelijk perfect, en wil dan zelf ook een stuk beter zijn dan de jongeman die hij op dat moment is. De relatie met zijn ouders is lastig, er is een groot issue met zijn broer wat nog lang onbesproken blijft. En ook met zijn vrienden begint het te schuren: Eus wil in Afslag 23 een ander leven, niet meer dit.

Afslag 23

Een andere weg in

Eus begint het veranderen van zijn leven met een baan. Via een uitzendbureau wordt hij vertegenwoordiger en rijdt het hele land door. Wat hij nu precies moet doen, of wat de toegevoegde waarde van zijn werk is, blijft onduidelijk. Maar door zijn eigen draai er aan te geven, heeft hij nu in ieder geval salaris en vervoer. En afslag 23 wordt dus een belangrijke weg naar huis. Twee belangrijke stappen naar een ander leven, een beter passend leven bij Ruby. Het contact met haar heeft hij trouwens stopgezet: dat wil hij pas wanneer hij alles op orde heeft. Met wat kunst en vliegwerk lukt het hem ook om een huis te krijgen, en zo komt dat goede leven steeds een stap dichterbij.

Humor

Ik wil niet teveel over het verhaal zelf vertellen, het is veel leuker als je Afslag 23 zelf leest. Maar de manier van schrijven is heel laconiek en grappig, zonder dat er echt grappen worden gemaakt. Je hoort het Eus bijna zeggen als je het boek leest. Er zit veel verbazing en verontwaardiging in het boek, dat leest lekker weg.

Keuzes in Afslag 23

In zijn stappen naar een ander leven, maakt Eus in Afslag 23 ook een aantal keuzes die heb juist weer van dat pad afbrengen, en lijken op zijn vroegere leven. Je oude leven echt vaarwel zeggen en nieuwe gewoontes en manieren aanleren, blijkt toch niet zo gemakkelijk, zeker om het vol te houden. Dat maakt Afslag 23 wel een innemend boek; het is grappig, soms zwartgallig en het is prettig lezen om zo met iemand door het leven te gaan. En wat ik zelf extra leuk vind is dat het zich afspeelt in Deventer, Zwolle, Hengelo bijvoorbeeld: allemaal bekend terrein wat ik direct voor me zie. Wat mij betreft een aanrader!

Afslag 23

Specificaties Afslag 23

Auteur: Özcan Akyol | Uitgever: Prometheus | Oktober 2023 | 264 pagina’s | 9789044627589 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.