Kind van Aleppo – een schrijnend én hoopgevend verhaal

Kind van Aleppo is een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal. Het gaat over de moeizame en gevaarlijke vlucht van een Syrisch gezin naar een veiliger leven. Het is geschreven door Wajih Rayyan, die als 18-jarige emigreerde van Jordanië naar België. Hij behaalde een doctoraat in microbiologie en moleculaire genetica. Hij kwam na zijn pensionering in contact met vele migranten, die net als hijzelf een nieuw leven probeerden op te bouwen in Europa. Dit verhaal met als hoofdpersoon de 12-jarige Ayla is op hen gebaseerd. Een verhaal over angst en onzekerheid, maar ook over moed en trots. Een klein boekje met een grote betekenis!

Voor al degenen die huilend hun huis hebben achtergelaten

Kind van Aleppo

Burgeroorlog in Syrië

Het verhaal begint met een les op de school van de 12-jarige Ayla. Een leergierig en slim meisje dat de favoriete leerling is van de juf. Het voortbestaan van hun school is onzeker. Sommige leerlingen zijn al gevlucht vanwege de bombardementen. Het gevaar om opgepakt te worden is groot. Ayla is verdrietig omdat ook haar vader is opgepakt nadat hij de school verliet waarop hij werkte. Er is niets meer van hem vernomen. De opa en oma van Ayla maken zich grote zorgen. Opa Latif heeft het plan opgevat om zijn geliefde stad Aleppo te ontvluchten, maar de beslissing doet hem veel verdriet.

Verslagen snuift Latif voor de laatste keer de lucht van zijn stad op, werpt voor het laatst een blik op de stad die zich voor hem uitstrekt en daalt berustend de trap af om zich bij zijn familie te voegen.

Hoofdstuk IV – kind van Aleppo

Ayla heeft na een bijzondere ontmoeting op de markt het gevoel dat haar vader nog leeft. Ze deelt het met haar juf en moeder, en praat met hen over hun moeilijke situatie. Ze is heel boos over de chaos en vernielingen in de stad. De fanatieke moslims die Syrië terugsturen naar het verleden en een vergeten tijd van ongeletterdheid. Ayla, een jong kind uit Aleppo, zal daardoor niet opgroeien in haar eigen land.

Kind van Aleppo – waargebeurde feiten

Na het moeilijke besluit van de familie om te vluchten, gaan ze op weg naar een onzekere toekomst. De juf van Ayla draagt haar op om zoveel mogelijk te leren, om de wereld te tonen dat zij van onschatbare waarde is. Een boodschap die Ayla in zich opneemt en niet zal vergeten. Maar ze hoopt vooral dat ze haar vader ooit zal terugzien. Zal dit mogelijk zijn? Ondanks alle moeilijkheden is het verhaal in Kind van Aleppo ook een verhaal over hoop.

Kind van Aleppo school

Door de verkoop van al hun bezittingen heeft de familie genoeg geld om de kostbare reis te maken. Maar er zijn heel veel obstakels en gevaren. Zoals smokkelaars die misbruik van hen maken. De overtocht met een slechte rubberen boot die hen bijna fataal wordt. Opa Latif blijft hoop houden. En Ayla blijkt een moedig en slim meisje dat met haar talenkennis van grote waarde is.

Kind van Aleppo is gebaseerd op waargebeurde feiten. Deze overtocht hebben ontelbare vluchtelingen gemaakt, en veelal met de dood moeten bekopen. Auteur Wajih Rayyan beschrijft onomwonden en zonder uitweidingen wat vluchten voor een gezin betekent. Het is kort en bondig geschreven, zonder uitgebreide sfeer -of karakterbeschrijvingen. Ondanks de angst en onzekerheid vertelt de auteur vooral ook over de familiekracht en trots. Over wat zij kunnen brengen en betekenen in Europa. Dat er ook vreugde en blijheid kan zijn in moeilijke omstandigheden. Een mooie boodschap!

Vluchten – op zoek naar veiligheid en vrede

Het verhaal heeft veel overeenkomsten met het boek Thuis draag ik bij me. Dit boek over vluchtende Syrische jongeren mochten we eerder reviewen. Ook dat maakte veel indruk. Een titel die ook het gevoel weergeeft van de familie van Ayla: hun thuis dragen ze altijd bij zich. Kind van Aleppo is een klein boekje om in één ruk uit te lezen, maar laat je nog lang daarna nadenken over oorlogsvluchtelingen. Over hun moed en hoop.

De illustratie op de voorkant van het boek is mooi en treffend. Een ouder en kind kijkend naar zee, de weg naar veiligheid en vrede. Een plek die hoop geeft maar ook angst kan inboezemen. Je kun je haast niet voorstellen hoe dat moet zijn om de oversteek te maken. Erover lezen zorgt in ieder geval voor begrip en respect. Zie voor meer reviews de themablog Oorlog en Vrede. Bijvoorbeeld:

Specificaties Kind van Aleppo

Auteur: Wajih Rayyan | Opmaak omslag: Buro Blikgoed | Uitgeverij: Davidsfonds | 9789022339145 | juni 2022 | 112 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kind van Aleppo
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.