Zomer in het blauwe huis, een moderne familieroman van Schmitz

Sinds jaar en dag staat er hier verderop aan het einde van Schellingwoudendijk een blauw huis. Babyblauw, met geruite ramen en luiken en wilde bloemen tuin en rode dakpannen op het dak. Elke keer als ik langs fiets denk ik: ‘Daar zou ik willen wonen’. Niet dat ik mijn huisje aan de andere kant van de dijk hiervoor opgeven wil. Nee hoor, ik woon veel te leuk in Tuindorp. Vijf minuten vanaf het IJ en als ik wil zo, neem ik de pont en sta ik zo midden op de Dam. Het is gewoon de kleur blauw waar ik zo vrolijk van wordt. Die uitwerking had ook de voorkant van het boek ‘Zomer in het blauwe huis’ op mij. Ik werd er vrolijk van.

Zomer in het blauwe huis, een moderne familieroman van Schmitz voorkant cover kader

Zomer in het blauwe huis

Als er één ding is waar Carolien geen zin in heeft dan is het wel achter de geraniums zitten tijdens haar pensioen. In plaats daarvan zoekt ze naar nieuwe invullingen in haar leven. Een Bed & Breakfast lijkt daar de perfecte oplossing voor – tot haar ex man Hans een midweek bij haar komt logeren. Jarenlang heeft ze alles van hem geslikt, ruzies gesust en hem horen klagen. Nu zegt hij dat hij graag zijn kleindochter Nikkie wil leren kennen, ook al heeft hij nooit naar zijn dochter en haar gezin omgekeken. Moet Carolien hem een tweede kans geven?

‘Ik begin nu pas nu te snappen dat ik echt veel aan jou te danken heb.’
    ‘Ik heb echt mijn best voor ons gedaan, Hans, ‘zegt ze’, maar het is ons niet gelukt.’

quote boek marleen schmitz

Marleen Schmitz is een laatbloeier

Auteur van Zomer in het blauwe huis, Marleen Schmitz is bekend van verschillende kinderboeken en romans. Ze is geboren en getogen in Limburg en dat is een vaak een terugkerende thema in haar boeken. Bijvoorbeeld in haar romans Tussen twee grenzen* en Zwarte ogen, groene ogen. Ook heeft ze een eigen blog waar ze regelmatig stukjes of gedichten schrijft. Deze plaatst ze in het Nederlands of in het Limburgs dialect. Naar eigen zeggen doet ze dat om haar schrijfspieren ‘lenig’ te houden.

Ze is pas op latere leeftijd begonnen met het schrijven van verhalen, gedichten, kinderboeken en romans. Ze vond zichzelf simpelweg niet goed genoeg om eerder eraan te beginnen. Maar vanaf 2004 heeft ze verschillende schrijfcursussen en workshops gevolgd. Zo ontdekte ze haar eigen schrijfstijl en vanaf die tijd durfde ze het ook aan om verhalen te laten publiceren.

Ze vindt het ook leuk om uit eigen werk voor te dragen, het liefst gedichten. Ook is ze lid van verschillende lees- en schrijfclubs en van een dialectvereniging. Haar verhalen zijn gevoelig en actueel, maar eigenlijk ook tijdloos. Want het onderwerp uit het boek ‘Zomer in het blauwe huis’ zal altijd wel ergens aan de orde zijn.

“Ze wil helpen maar geen bemoeial zijn, en soms is het lastig het verschil tussen beide aan te voelen.’’

marleen schmitz

Soms is simpel gewoon genoeg

Soms is het leven heel simpel. Je hebt dan niet meer nodig dan een goede leesplek in de tuin, althans dat is mijn favoriete plek, een beker thee en een vermakelijk boek. Dat ik al vrolijk werd van de voorkant van het boek ‘Zomer in het blauwe huis’ gaf ik al aan in de eerste alinea. Dat ik ook vrolijk werd van de inhoud zou blijken toen ik hem drie uur later dicht sloeg.

Marleen Schmitz heeft een hele toegankelijke schrijfstijl. Je zou het zelfs simpel kunnen noemen. Dit zonder af te doen aan het feit dat je dan evengoed een leuk en onderhoudend verhaal kunt schrijven. Wat je dan met een boek als dit niet moet gaan doen, is het gaan uit analyseren. En daarmee bedoel ik dat je je mening moet aanpassen aan het niveau van het boek. Nergens pretendeert het namelijk ook dat het een diepgaande emotionele roman of een familiedrama is. Alles aan het boek straalt uit dat het een vrolijke inslag heeft. En dat is terug te zien in het verhaal want er zitten genoeg grappige stukjes tussen.

Een tweede kans

Dus ja, personages worden niet uitgediept, het verhaal kabbelt voort en is voorspelbaar. En dat is precies wat er bij dit boek ‘Zomer in het blauwe huis hoort. Althans zo ervoer ik het. Marleen Schmitz heeft een verhaal geschreven om gewoonweg even van te genieten, en om je een paar uurtjes mee te vermaken. Net als op deze zomerse dag, languit in de tuin. Even luieren, genieten van het lezen en niet al te moeilijk doen. Om dan aan het einde van de dag te kunnen zeggen: ‘Ik heb een fijne dag gehad en een erg leuk ontspannen boek gelezen. Daarnaast is de boodschap die Marleen Schmitz wil meegeven aan haar lezers overduidelijk. Die boodschap luidt namelijk dat iedereen verdient een tweede kans verdient.
En gelijk heeft ze!

Zomer in het blauwe huis

‘’wit en zachtjes
van boven neergeworpen
hemelse deken

onder de struiken
begint het eerste sneeuwklokje
haar voorjaarsgezang’’

Zomer in het blauwe huis

Specificaties Zomer in het blauwe huis

Auteur: Marleen Schmitz | Uitgeverij: Zomer en Keuning | mei 2023 | Aantal bladzijde: 239 | Genre: romanserie, feelgood, familie | ISBN 9789020551242 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.