Nog lange niet, deel 9 in de thrillerreeks van Arlidge

Alle boeken van M.J. Arlidge beginnen met een stukje uit een kinderliedje. Is dit toeval? Merk ik dit alleen op omdat ik in het onderwijs werk? Of heeft hij dit bewust gedaan. Dit is iets wat mij elke keer weer aanspreekt om het volgende deel te lezen. Dat heeft mij nu gebracht tot deel 9 van deze thrillerreeks met in de hoofdrol inspecteur Helen Grace: Nog lange niet. Zij is de rode draad binnen alle boeken maar de verhalen zijn ook afzonderlijk van de andere delen te lezen. Lees je alle boeken dan is er wel meer verdieping van de personages en snap je reacties wat beter. Maar het kan dus ook prima los!

hoofd Nog lange niet 

Internationale bestseller, M.J. Arlidge, Nog lange niet 

‘Je hebt nog een uur te leven.’ Dat is het enige wat de stem aan de telefoon zegt voordat er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand? Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: iemand houdt zijn of haar slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten… en slaat dan toe. Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Want de dader is haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen. Wat hebben deze slachtoffers met elkaar gemeen? Voor hen kan nu elk telefoontje het laatste zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren. Lees het in dit negende deel Nog lange niet!

Helen Grace heeft in de afgelopen delen al een hoop meegemaakt wat invloed heeft gehad op haar als individu, de banden binnen het huidige politiekorps en haar voormalig collega/ vriendin Charlie Brooks. Mede hierom ben ik enorm benieuwd naar hoe ze zichzelf dit keer in Nog lange niet weer ontpopt tot de dappere politievrouw die voor niks bang is. Althans is ze inderdaad voor niks bang en kan ze ook komende zaak de baas worden? Of houdt haar geluk een keer op..

Nog lange niet boekenserie

Tikkende tijdklok van Nog lange niet

Deze keer is de ondertitel van Nog lange niet een verontrustend telefoon bericht: als de telefoon gaat heb je nog uur te leven. Ik lees het nog een paar keer en krijg er de rillingen van in mijn lijf. Hoe zou ik reageren als mij dit zou overkomen en wat voor reden zou erachter zitten? Een grap van iemand die denkt dat die leuk is, een boze ex of een onbekend iemand die het op je gemunt heeft door je baan, uiterlijk of iets uit het verleden.

Als de telefoon gaat,
heb je nog een uur te leven

Nog lange niet 

Helen Grace

Helen Grace is een vrouw die een voorbeeld is voor velen. Ze laat zien aan de gehele stad dat zij het politiekorps wel even leidt. In elk boek ga ik meer van haar karakter, opvallende trekjes en gewaagde uitspraken houden. Helen heeft een hoop meegemaakt in de afgelopen jaren met verschillende onderzoeken en elke keer geeft ze haar leven voor de oplossing. Voor zo’n toewijding kan ik alleen maar mijn pet voor afzetten. Bij wijze van hoor, want zelf zou ik zoveel lef niet durven hebben. Brandende huizen inrennen, leegstaande gebouwen ingaan zonder versterking of een donker bos in gaan wetende dat de dader zich schuil houdt. Moet ik nog even doorgaan of is het wel duidelijk dat deze vrouw gewoon ballen heeft? En dat is ook zo in Nog lange niet!

Precies hetzelfde wat er in horrorfilms gebeurt. Je hoort een eng geluid en vervolgens iemand “hallo” roepen… De dader zegt dan ook niet “hoi, ik ben verstopt in je kledingkast, doe maar of je mij niet hoort”. Dat is net zo mega spannend, en van gelijk niveau voor mij. Nagelbijtend lees ik deze hoofdstukken dan ook altijd. En Nog lange niet was weer een serieuze aanslag op mijn nagels.

Nog lange niet 

Southampton

De vaste thuisbasis voor het onderzoeksteam zware misdrijven onder leiding van Helen Grace ligt gevestigd in Southampton. Deze stad heeft de afgelopen jaren al een hoop moeten verduren qua angst, paniek, geweld en beledigingen naar het korps zelf. Maar ze lijken er steeds weer bovenop te komen. Zo lang Helen Grace de leiding heeft voelen de mensen in de stad zich veilig. Als er een zaak ligt waarbij er maar geen aanknopingspunten gevonden worden weet zij iedereen aan te moedigen om het tot een goed einde te laten komen. In Nog lange niet zijn we weer terug in Southampton.

Roddelpers 

Emilia Garanita is de vaste misdaadverslaggever die het werk van het politiekorps steeds weet te bemoeilijken. Zij weet elke keer op het juiste moment ergens te zijn om de moeilijkheden vast te leggen of Helen op de zenuwen te werken. Zo ook in Nog lange niet. Als je je aan een karakter echt kan storen in de boeken op de juiste manier is zij het wel. Emilia en Helen lokken bij elkaar het vurigste naar boven. Dat levert mooie confrontaties op. Maar ook alleen blikken die heel gedetailleerd beschreven worden of rake opmerkingen over en weer.

hoofdstuk

Vriendschappen

In de verschillende boeken zijn Helen Grace en onder inspecteur Charlie Brooks steeds een beter team geworden. Binnen het korps is Charlie de rechterhand van Helen en volgt ze haar blindelings. Andersom zal Helen door het vuur gaan voor haar collega en inmiddels toegelaten vriendin. In dit boek Nog lange niet zie je ook hoe die vriendschap ondanks alle druk van het tijdtikkende onderzoek steeds hechter wordt. Tot er weer een nieuwe fase aanbreekt. Charlie’s leven staat op het punt van veranderen tijdens het onderzoek. Zal dat de zaak ten goede komen of het juist onbewust belemmeren…?

Mijn mening over Nog lange niet

De ondertitel van het boek Nog lange niet geeft al aan dat het om spanning en sensatie zal gaan en dat is dit boek zeker. M.J. Arlidge heeft al sinds deel 1 een manier van schrijven waardoor je de gevoelens van elk personage mee kan voelen. Ik voel me zelf als 3de persoon in de situatie aanwezig. Dit boek had ik dan ook binnen 3 dagen uitgelezen op vakantie. De spanning is in het gehele boek voelbaar waardoor je niet wil stoppen met lezen en tot de laatste bladzijde verrast blijft worden.

De momenten tussen Helen en Emilia zijn ook weer goed aanwezig in het boek waardoor je de frustratie bijna zelf gaat voelen en iets wil gaan ondernemen tegen Emilia. Dat gaat natuurlijk niet want het is een boek. Maar je vraagt je toch steeds meer af wanneer het moment daar is dat Helen of het politiekorps het zat is. Wanneer is de maat een keer vol.. Nog lange niet was weer heerlijk, op naar het volgende deel!

Alle boeken M.J. Arlidge Helen Grace serie

Deze boekenserie van M.J. Arlidge is razendpopulair en kent vele delen. Ze zijn dus los te lezen, maar elk deel geeft wel een aangename verdieping aan karakters en gebeurtenissen. Helen Grace is de leading lady en krijgt behoorlijk wat voor haar voeten geworpen in deze serie. Hieronder alle delen!

 1. Iene miene mutte (2015)
 2. Piep zei de muis (2016)
 3. Pluk een roos (2016)
 4. Klikspaan (2016)
 5. Naar bed, naar bed (2017)
 6. Wie niet weg is (2017)
 7. Klein klein kleutertje (2018)
 8. In de maneschijn (2018)
 9. Nog lange niet (2020)
 10. Niemand zeggen (2021)
 11. Kom eens gauw (2022)

Er is in 2018 een prequel verschenen van Helen Grace met Schuitje varen

En naast de Helen Grace serie zijn ook verschenen van Arlidge:

 1. Alles in de wind (2018) dit is een kort ebook
 2. Kom je spelen? (2019)
 3. Wat jij niet ziet (2020), Cadeau tijdens de spannende boekenweken
 4. Twee kleine visjes (2021)

Specificaties Nog lange niet

Auteur: M.J. Arlidge | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Harmien Robroch | Juni 2020 | 9789022589540 | 511 pagina’s | Deel 9 Helen Grace serie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Kimberley
Delen is enorm lief

Hoi, ik ben Kimberley, geboren in 1998 en ik woon in Rotterdam. Ik werk fulltime in het onderwijs waar ik met veel plezier aandacht schenk aan boeken, voorlezen en leesbevordering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.