De Engelenmoord, een De Vriese & Durnez thriller

Auteur Bjorn Van den Eynde heeft mij helemaal in zijn Team mortis boekenserie weten te krijgen. Dit is een no-nonsense boekenserie voor jongeren met veel actie, spanning en een vleugje liefde. Tijdens het lezen van die serie vroeg ik me altijd al af hoe van den Eynde voor volwassenen zou schrijven. Als er geen remmen op hoeven met betrekking tot leeftijd. En dat antwoord is er gekomen met De Engelenmoord. Een thriller voor volwassenen, zonder remmen op Van den Eynde. Een dikke politiethriller die zich in België afspeelt met een zeer lugubere zaak.

De Engelenmoord cover kader bjorn van den eynde thriller

Synopsis De Engelenmoord

De Engelenmoord is een wervelende zoektocht door België met een Vlaams-Waals duo. De achttienjarige Julie Dumoulin wordt de keel afgesneden met een stuk vinylplaat van Angèle. Niet veel later wordt ook haar vriend dood teruggevonden, zijn handen afgezaagd en zijn mond volgepropt met rubber. De gruwel doet meteen denken aan een reeks onopgeloste moorden in België aan het einde van de jaren negentig, toen soortgelijke feiten het hele land teisterden.

De seriemoordenaar van toen is terug. Dat beseft ook de jonge en onervaren rechercheur Marjolein De Vriese. Het was de laatste zaak waar haar vader aan werkte voor hij werd vermoord. Marjolein is vastbesloten zijn werk af te maken.

Samen met de uitgebluste rechercheur Nathan Durnez gaat ze aan de slag bij de federale politie in Brussel. Al snel worden de twee in een wreed spel van raadsels en codetaal het hele land rondgestuurd, terwijl er ondertussen maar slachtoffers blijven vallen. Wat wil de dader hun vertellen? En wat hebben de zaken uit het verleden, die ook Marjoleins traumatische jeugd tekenden, hiermee te maken? De waarheid ligt verborgen, diep in het hart van ons land.

Auteur Bjorn Van den Eynde

Bjorn Van den Eynde is tv-scenarist, regisseur en auteur van o.a. Onder vuur, Déjà Vu, Ghost Rockers en Team Mortis. Van zijn YA-thrillers werden reeds 60.000 exemplaren verkocht en de eerste jeugdfilm die hij schreef won de Ensor voor beste kinder-/jeugdfilm. De Engelenmoord is zijn eerste thriller voor volwassenen.

Alle boeken van Bjorn Van den Eynde op StoerLeesVoer:

Team Mortis:

 1. Het Romeo & Juliet Mysterie (oktober 2012)
 2. De bende van Venus (maart 2013)
 3. Het dodenspel (oktober 2013)
 4. De zwarte zon (november 2015)
 5. Kristalkinderen (november 2015)
 6. Bloedlijst (oktober 2016)
 7. De spiegelmoorden (november 2017)
 8. Engel des doods (oktober 2018)
 9. Blind verdriet (juni 2019)
 10. De slaventocht (oktober 2019)
 11. Stille waters (december 2020)
 12. Meisje van glas (november 2021)
 13. Grafstemmen (Oktober 2022)
Muziek uit het boek: Jacques Brel – Quand on n’a que l’Amour

Politiethriller

De Engelenmoord is een spannende politiethriller. Het bevat een filmische mysterieuze “slechterik”, twee zelfs. Alhoewel slecht en goed nooit zwart-wit zijn in de boeken van Van den Eynde. Daarnaast hebben we de twee hoofdfiguren De Vriese en Durnez. Beide gebonden door een verleden die connecties heeft, beide vechtend in het heden voor waarheden. De Vriese is een jonge alternatieve meid die bij de politie moet vechten voor haar plekje. Waarom? Het verleden met haar vermoorde vader heeft daar zeker mee te maken. Maar ook haar doeltreffend- en vasthoudendheid als ze zich vastbijt in een zaak. Ze schroomt geen buiten de box werk- en denkwijze.

Duprez is een aan lager wal geraakte politieagent. Met drank en pillen probeert hij zijn stemmen uit het verleden te sussen. Een verleden wat zich niet laat sussen zolang er geen antwoorden zijn. Dit duo komt bij elkaar en gaat aan de slag bij de federale politie. Ze werken aan een zaak met tijdsdruk, met gruwelijke wendingen en komen erachter dat niets en niemand te vertrouwen is in De Engelenmoord.

Daarnaast is er nog een heel scala aan karakters uit de wereld van bovengenoemde karakters, politie, politiek en meer verbonden karakters op diverse manieren

De Engelenmoord bjorn van den eynde
Muziek uit het boek: Angèle – Bruxelles je t’aime

Thema’s van dit boek

De Engelenmoord zit vol met spannende scène’s, lugubere vondsten, karakters met een verleden, politieke verstrengelingen, veel laagjes waarin je wegzakt, machtsmisbruik, actie en shockers. Ook een triggerwarning zou misschien voor sommige lezers fijn kunnen zijn. Zoals gezegd wilde ik Van den Eynde zonder remmen, en dat heb ik gekregen. Hij heeft in zijn verhalen altijd al een donker en luguber randje gehad, haalt zijn karakters graag door een diepe poel van ellende. Maar met dit boek duik je daar nog dieper in.

De triggerwarning zit dan in thema’s zoals: misbruik in diverse vormen, verkrachting, mensenhandel en kindermisbruik. Zo bij elkaar leest het als een bom, toch is het maar een klein onderdeel en wordt het niet paginalang uitvoerig beschreven. Het is onderdeel van een verhaal vol duistere geheimen. En dient wat mij betreft zeker een doel, draagt bij aan het verhaal, maar voor de gevoelige lezers wel goed om te weten.

Kunst, cultuur en geschiedenis

De Engelenmoord zit ook vol andere thema’s zoals: vriendschap, familie, liefde, vertrouwen, verleden, heden, geheimen, vechten voor jezelf, waarheid, mentale gezondheid, aanpakken van je problemen, politiek, cultuur en geschiedenis. Van den Eynde heeft weer een zeer aangename mix gegeven van een spannende thriller met culturele en geschiedkundige elementen. Zaken zoals ballet, muziek, muziek, koloniale geschiedenis, kunst en architectuur zitten verweven in het verhaal. Iets wat ik ook in zijn Team Mortis boeken altijd erg waardeerde. En nu ook weer.

De koloniale geschiedenis is een zeer actueel onderwerp. Zowel in Nederland als België. Het is een gevoelig onderwerp in Nederland en vast ook bij onze zuiderburen. Toch schroomt Van den Eynde zich niet om dit onderwerp groots in zijn verhaal te verweven. En dat doet hij op een interessante manier. Hij trekt het verleden door naar fictieve (hoop ik) karakters die pas aan de voorzijde van een gruwelijke doofpot staan. De Engelenmoord zit vol met politiek, corruptie en koloniale geschiedenis.

De Engelenmoord
Muziek uit het boek: Helmut Lotti – Kom nu

Is De Engelenmoord spannend?

Het is typisch maar ik moet altijd een beetje inkomen in de boeken van Bjorn Van den Eynde. Zo ook met Team Mortis. Het eerste boek wat ik daarvan las was vermakelijk maar smaakte niet per se naar meer. Zo begon ik ook in De Engelenmoord. Veel namen, veel gebeurtenissen en ik kwam niet in verslindmodus. Maar inmiddels staat mijn boekenkast vol met alle delen van Team Mortis en die magie die daar plaats heeft gevonden, heb ik ook in dit boek gevonden. Ik kan niet helemaal mijn vinger erop leggen maar opeens werd ik in het verhaal gezogen.

Van den Eynde heeft een to the point en krachtige schrijfstijl. Het boek De Engelenmoord bevat korte hoofdstukken, is filmisch zeer beeldend en het verhaal is verrijkt met kunst, cultuur, muziek en geschiedenis. Het bevat een aangename rauwheid die soms als een flinke klap in je gezicht kan komen. Het zit barstensvol mysterie en geheimen. Antwoorden komen maar nieuwe vragen volgen ook. En dat allemaal in een spannend jasje van een zenuwslopende politiethriller vol actie met ook wat milde seksuele elementen.

Charmant Belgisch

Van den Eynde komt uit België en zijn taal wisselt tussen Nederlands, Frans en soms zelfs nog andere talen. Het Nederlands gaat van charmant Belgisch, naar de soms voor ons Nederlanders wat vreemdere zinnen en woorden tot gewoon ‘geaccepteerd’ Nederlands. Ik geniet altijd wel van deze mix, het voelt als vakantie. Twee woorden die mij opvielen:

 • Wijsheidstand: in Nederland noemen wij dit verstandskies
 • Buitenwipper: uitsmijter van een club

Prachtig charmant Belgisch toch? De Engelenmoord heeft me helemaal in het verhaal weten te zuigen en Van den Eynde weet weer met een knal te eindigen. Ik wil meer! Ik wil nieuwe antwoorden en weten waar hij ons mee naar toe neemt. Dit is het begin van een heerlijke serie en ik ga alvast plek maken in mijn boekenkast want ik wil ze allemaal lezen.

Specificaties De Engelenmoord

Auteur: Bjorn Van den Eynde | Uitgever: Pelckmans | Juni 2023 | 486 pagina’s | 9789463373135 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.