Phoenix – de memoires van Abel Sikkink. Een prachtige historische roman

Phoenix is het eerste deel van een trilogie over Abel Sikkink, een historische roman. Bert Wagendorp beschrijft in Phoenix de lange reis die de 8 jarige Abel met zijn ouders maakt. Van Winterswijk naar Amerika, in 1847. In deze periode vertrokken grote groepen mensen vanuit Nederland (en de Achterhoek specifiek) per boot naar Amerika. Een lange tocht, waarbij de familie Sikkink door verschillende redenen terecht komt in het noodlot tijdens het laatste stuk van hun reis. Abel is de enige van hun gezin die de ramp met het schip de Phoenix overleeft. Zo begint zijn leven in Amerika.

Phoenix

Overleven na de ramp met de Phoenix

Bert Wagendorp, ik las eerder het verfilmde boek Ventoux van hem, beschrijft de lange boottocht naar Amerika, met het vreselijke einde. ‘Rampen komen zelden onaangekondigd, alleen realiseren we ons pas later dat er signalen waren die, als we ze tijdig serieus hadden genomen, ons voor onheil hadden kunnen behoeden.’

Abel wordt opgenomen in de kleine gemeenschap van Sheyboygan, waar hij gelukkig zijn goede vriend Kalle (ook uit Winterswijk) weer ontmoet. De goede vrienden groeien op in Amerika en ontwikkelen ieder hun talenten. Abel als journalist bij de lokale (Nederlandse) krant en Kalle als fotograaf. Voor de krant gaat Abel ook op zoek naar de oorzaak van de vreselijke ramp met de Phoenix. Maar het is lastig om op zijn vragen alle antwoorden te krijgen.

Bert Wagendorp

Volwassen worden in New York

Na Kalle vertrekt ook Abel naar New York om als journalist bij The New York Herald aan de slag te gaan. Op een wonderlijke manier lukt het Abel om die baan te krijgen. Al snel ontwikkelt hij zich tot een goede journalist die veel wordt ingezet. Hij doet letterlijk verslag van de geschiedenis zoals wij die nu in boeken kunnen teruglezen. Over de Amerikaanse Burgeroorlog, of president Lincoln, Abel is erbij. In het boek wordt af en toe in het onderschrift een extra toelichting gegeven (feitelijk) en er staat soms oude foto’s in, daarmee leeft het verhaal nog meer.

De volgende delen van de Phoenix

Ik hou van historische romans zoals Phoenix. Dus ik kijk nu al uit naar het volgende deel over Abel Sikkink. Het boek is op waargebeurde feiten gebaseerd, maar wel echt een roman. Sommige personages hebben echt bestaan, anderen niet. Ik las dat Abel een fictief persoon is, maar in het begin van het boek staat ook: hoe de memoires van Abel Sikkink in mijn bezit zijn gekomen is een merkwaardig verhaal, wat toeval is. Maar het feit dat Abel Sikkink een neef was van de betovergrootmoeder van de auteur, speelt ook een rol. Fictief of niet, ik hoop dat Wagendorp dit merkwaardige verhaal ook gaat vertellen.

Specificaties Phoenix

Auteur: Bert Wagendorp | Uitgever: Pluim | Februari 2022 | 9789493256187 | 397 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.