De levens van Lanya – een verhaal over moed en veerkracht

De levens van Lanya vertelt het waargebeurde verhaal van een jong meisje dat met haar gezin is gevlucht uit Irak. Maar na een aantal jaar in Nederland wordt haar leven op zijn kop gezet. Het begin van veel moeilijkheden en tegenspoed. Een aangrijpend verhaal, dat vooral getuigt van heel veel kracht en moed. Het wordt verteld in de eigen woorden van Lanya, opgeschreven door auteur Mirjam Oldenhave. Het is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 12 jaar, maar voor iedereen een inzichtgevend verhaal over de impact van vluchten, uithuwelijken en opgroeien in verschillende culturen.

de levens van Lanya

Te veel verwesterd

Lanya en haar zusje Dawen wonen na hun vlucht uit Irak 7 jaar lang bij een Nederlands pleeggezin. Hun ouders verblijven in een asielzoekerscentrum in afwachting van een verblijfsvergunning. Als deze komt, kan de familie eindelijk weer bij elkaar wonen. Maar de lange scheiding heeft ervoor gezorgd dat Lanya is veranderd. Een jong meisje dat haar school wil afmaken, op kamers wil gaan wonen en uit wil gaan. Haar ouders maken zich grote zorgen dat ze te veel verwesterd is. Het verhaal van de verschillende levens van Lanya begint.

Verwesterd, ja, wen er maar aan, dacht ik. Ik wilde meteen doorlopen naar boven, maar toen hoorde ik hem zeggen: ‘We gaan iemand voor haar zoeken, ze moet hier echt zo snel mogelijk weg.’

De grootste angst van Lanya komt steeds dichterbij. Er wordt een huwelijk geregeld met een man uit Irak. Ze is op dat moment nog maar 14 jaar. Als haar ouders plannen maken om op vakantie te gaan naar Irak om kennis te maken, voelt Lanya aan alles dat zij dan niet meer terug zal keren naar Nederland. Samen met jeugdzorg, school en de politie wordt een plan gemaakt om dit te voorkomen.

De levens van Lanya – identiteit en toekomst

Een onvoorstelbaar moeilijk, ingrijpend en ook langdurig traject volgt. Met plaatsingen in verschillende noodopvangen door het hele land. Geen contact mogen hebben met haar familie. En ook het opbouwen van vriendschappen met medebewoners en steeds afscheid moeten nemen. Lanya beschrijft dit alles haast op een zakelijke manier, zonder opsmuk en beladen emoties. Maar de eenzaamheid is wel voelbaar. En als er dan toch contactherstel komt met haar familie, is de hoop dat haar ouders zich aan hun belofte houden. Maar het leven van Lanya zal de wending nemen waar zij zo bang voor is geweest.

Zo lezen we over de verschillende levens die Lanya doormaakt. Haar identiteit die door haar omgeving wordt onderdrukt. Wat een schrijnend verhaal. Maar wat knap dat ze het zo kan verwoorden. Het geeft inzicht in hoe iemand staande kan blijven ondanks zoveel ingrijpende gebeurtenissen. Een aangrijpende leeservaring en een verhaal dat echt nog langere tijd in je gedachten blijft. Over een moedige jonge vrouw die moeilijke keuzes heeft durven maken en vecht voor haar plek in de wereld.

Vluchten, trauma’s en opgroeien in verschillende culturen

Je gunt kinderen die gevlucht zijn een stabiel leven. Een nieuwe plek waar zij hun identiteit kunnen ontwikkelen. Waar ze hun eigen cultuur kunnen combineren met de nieuwe cultuur. Maar helaas is dat voor velen een moeilijke opgave. En wat is het uithuwelijken van jonge meisjes toch een droevig gebeuren. Maar het is belangrijk om over te lezen én leren.

Dit verhaal is voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar geschikt. Maar ik zou aanraden om het boek als ouder ook te lezen, omdat het wel een onderwerp is waar je nog over wil napraten. Het leest heel vlot. Je duikt echt in de gedachten van Lanya, die oprecht en helder worden verwoord. Na de eerste bladzijde zul je dit boek over de levens van Lanya niet meer weg kunnen leggen!

de levens van Lanya

Mirjam Oldenhave en Carolien Wesselink

Mirjam Oldenhave is de auteur die het verhaal van de levens van Lanya opschreef. Natuurlijk bekend van de boeken van Mees Kees, maar met nog veel meer jeugdboeken op haar naam. De prachtige zwart-wit illustraties in het boek zijn gemaakt door Carolien Wesselink. Precies zoals je je Lanya voorstelt. Kwetsbaar maar toch ook sterk. Het indringende voorwoord en nawoord van Lanya zelf tonen dezelfde kwetsbaarheid en kracht ineen. Een verhaal waar je alleen maar heel veel begrip en respect voor kunt hebben.

  • Bekijk voor meer boekentips rondom vluchtelingen de themablog Oorlog en Vrede.
  • Meer weten over kindhuwelijken, en in actie komen? Kijk bij Plan Nederland voor informatie!

Specificaties De Levens van Lanya

Tekst: Mirjam Oldenhave en Lanya Sabir | Illustraties: Carolien Wesselink | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021684284 | maart 2023 | 160 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.